Clickmed
programare rapida la medic

Saturatia transferinei (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Transferina este principala proteina de transport a fierului in sange. Fiecare molecula de transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului. In mod normal, doar 20-50 % din situsurile de legare a fierului sunt saturate.

Saturatia transferinei consta intr-un calcul reprezentand procentajul acestui transferin care este saturat cu fier. La persoanele sanatoase, aproximativ o treime din transferina este saturata cu fier. Acest lucru lasa doua treimi ca rezerva pentru legarea suplimentara a transferinei in cazul in care este necesara.

Saturatia transferinei se calculeaza din cantitatea masurata de transferina si de fier in sange. In cazurile cunoscute de deficit de fier, cantitatea de saturatie a transferinei este un indicator extrem de bun al cantitatii de depletie a fierului in organism.

Saturatia transferinei este utilizata pentru a verifica supraincarcarea cronica cu fier, de exemplu cu aportul excesiv sau cu o boala genetica numita hemocromatoza.

Testul este util in diagnosticul diferential al anemiilor, in special microcitare si/sau hipocrome, la evaluarea anemiei feriprive, talasemiei, anemiei sideroblastice, dar si la stabilirea diagnosticului de supraincarcare cu fier si hemocromatozei.

Niveluri ridicate de saturatie a transferinei

Un rezultat ridicat al saturatiei transferinei indica un exces de fier. In supraincarcarea cu fier, saturatia transferinei este de obicei crescuta de la aproximativ 30% la peste 90%. Cauzele potentiale includ consumul excesiv, posibil asimilat din suplimente alimentare ce contin fier sau multivitamine.

In unele cazuri, ar putea indica si prezenta unei afectiuni genetice numite hemocromatoza. Aceasta este o boala mostenita in care organismul absoarbe prea mult fier, chiar si atunci cand se urmeaza o dieta normala. Aceasta tulburare este cea mai frecventa la persoanele din nordul Europei si este una dintre cele mai frecvente tulburari genetice.

Concret, saturatia transferinei este crescuta in diverse situatii precum sunt:
- hemocromatoza,
- posttransfuzional,
- ciroza hepatica,
- insuficienta medulara,
- anemie megaloblastica,
- talasemie,
- anemie hemolitica,
- anemie sideroblastica,
- saturnism.

Simptomele supraincarcarii cu fier includ:
- dureri articulare,
- oboseala,
- slabiciune si lipsa de energie,
- pierdere in greutate,
- durere abdominala,
- pierderea apetitului sexual,
- caderea parului,

Niveluri scazute de saturatie a transferinei

Saturatia scazuta a transferinei indica faptul ca este posibil ca pacientul sa aiba o deficienta de fier. In deficitul de fier, fierul este scazut si sunt mai putine situri de legare a transferinei.

Concret, saturatia transferinei este scazuta in:
- carenta de fier;
- sindroame inflamatorii (infectii, afectiuni reumatice, afectiuni maligne).

Daca rezultatele testului indica valori mai mici ale capacitatii totale de legare a fierului sau ale saturatiei transferinei, acest lucru poate fi cauzat de: hemocromatoza, anumite tipuri de anemie cu acumulare de fier, malnutritie, inflamatii, boli ale ficatului sau sindrom nefrotic (afectiune a rinichilor manifestata prin pierderea excesiva a proteinelor prin urina).

Cauzele deficitului de fier pot include:
- alimentatie insuficient bogata in fier;
- absorbtie insuficienta a fierului in stomac;
- cresterea nevoii de fier, de exemplu, in timpul sarcinii;
- orice afectiune care cauzeaza pierderi cronice de sange, de exemplu perioade grele de menstruatie a femeilor.

Tratamentul pentru anemia feripriva implica, de obicei, administrarea de suplimente alimentare ce contin fier si schimbarea dietei, precum si tratarea oricarei cauze ce poate sta la baza producerii anemiei. Alimente bogate in fier includ carnea rosie, carnea de porc, carnea de pasare si fructele de mare.

Recomandari

Testul este cel mai adesea efectuat alaturi de cel pentru fier seric, pentru a evalua concentratia de fier din organism in cazul persoanelor cu simptome ale carentei sau excesului de acest mineral.

De cele mai multe ori, testul pentru saturatia transferinei este efectuat pentru:

- stabilirea nivelului prea mare sau prea mic de fier din organism;
- anumite tipuri de anemie (cu precadere atunci cand celulele rosii miocitice si hipocromice);
- in cazul in care medicul suspecteaza cresterea nivelului de fier din organism sau daca istoricul medical al familiei cuprinde cazuri de hemocromatoza.

Testul ajuta la diagnosticul diferential al anemiilor, in special microcitare si/sau hipocrome, la evaluarea anemiei feriprive, talasemiei, anemiei sideroblastice, dar si la stabilirea diagnosticului de supraincarcare cu fier si hemocromatozei ereditare.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda imunoturbidimetrica.

Limite si interferente

Daca rezultatele indica valori mai mari ale capacitatii totale de legare a fierului sau ale saturatiei transferinei, acest lucru se poate datora carentei de fier din organism, sarcinii sau administrarii anticonceptionalelor orale.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter