Clickmed
programare rapida la medic

alimente sanatoase si nesanatoase

27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Iulie 2019
Consultant medical:

Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic

Generalitati Cand va treziti dimineata, aveti pofta sa serviti un mic dejun gustos si sanatos? O veche zicala spune sa mancati la micul dejun ca un rege si la cina ca un cersator. Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu prea mananca un mic dejun adecvat si in nici un caz un mic dejun copios. Masa servita dimineata are rolul de a oferi energie pentru intreaga zi. Un mic dejun ar trebui sa contina cereale integrale, alimente bogate in calciu, proteine si fructe bogate in vitamine si minerale. Importanta micului dejun "Micul dejun este extrem de important pentru ca ne sustine energia din prima parte a zilei si evitam sa avem mici gustari mai mult sau mai putin constiente. Indicate sunt alimentele care contin proteina pentru ca e mentin satietatea de care avem nevoie. Ouale, branza, carnea rece ramasa de la o masa anterioara, iaurt alaturi de legume proaspete reprezinta masa ideala. Incercati sa evitati sa consumati doar carhohidrati simpli (ex. cereale de mic dejun, dulciuri,... [continuare]

Imbunatatirea vietii sexuale: alimente recomandate si interzise

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Generalitati Unii specialisti au demonstrat ca efectul afrodisiacelor nu este intotdeauna cel asteptat. De fapt, mai degraba ceea ce o persoana mananca (aportul de vitamine si substante nutritive) sau bea, poate sta la baza unei vieti sexuale robuste si active. O dieta echilibrata nu numai ca va creste libidoul, performanta sexuala, va imbunatati viata romantica ci si starea generala de sanatate. Imbunatatirea vietii sexuale Da: Mic dejun echilibrat Prima masa a zilei este cea mai importanta si trebuie sa contina proteine si fibre, cum ar fi un iaurt cu fructe proaspete de padure sau unt de arahide pe paine prajita integrala, de grau. Aceasta combinatie va fi digerata mai lent si va furniza energia necesara inceputului de zi. De asemenea, va aparea senzatia de satietate care va impiedica eventualele alegeri dietetice nesanatoase. Mai multa energie, inseamna ca la sfarsitul zilei, dupa programul de lucru, o persoana se poate bucura atunci cand va ajunge acasa, de... [continuare]

Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Generalitati Daca ar fi sa faceti doar 5 lucruri pentru a va mentine sanatatea la cote maxime, care ar fi acestea? Stilul de viata nesanatos, ritmul alert al fiecarei zile, stresul permanent, dieta necorespunzatoare, toate constituie factori de risc pentru majoritatea problemelor grave de sanatate cu care se confrunta omul modern: boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet, cancere. Iata in continuare 5 sfaturi utile si usor de urmat pe care specialistii le aduc in atentia tuturor celor care doresc sa isi pastreze sanatatea sau sa o imbunatateasca. Exercitii fizice regulate Asa cum spalatul pe dinti face parte din rutina fiecarei zile, asa si antrenamentul fizic trebuie integrat in programul cotidian. Nu mai stati in fata televizorului sau computerului - ridicati-va si faceti sport minim 30 de minute in fiecare zi. Efectele benefice nu vor intarzia sa apara si se vor reflecta atat in imbunatatirea conditiei fizice cat si a celei psihice. Exercitiile... [continuare]

Ceaiul verde: elixirul sanatatii!

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Aprilie 2010

Generalitati Pana nu de mult numai tarile din Asia beneficiau de proprietatile curative ale ceaiului verde, cunoscand acest remediu naturist de peste 4000 ani. Acum, toate lumea a auzit de acest ceai si a inteles ca nu este o simpla bautura care poate fi savurata intr-o dupa-amiaza fara activitate, ci este o bautura care detine multiple beneficii medicale. In acest articol vom incerca sa trecem in revista toate proprietatile si beneficiile ceaiului verde, justificand astfel, de ce l-am numit elixirul sanatatii. In ultima perioada, ceaiul verde se bucura de o atentie semnificativa si din partea tarilor din Occident, iar majoritatea companiilor producatoare de medicamente au creat o serie de suplimente nutritionale care au la baza extractul de ceai verde. Origini Ceaiul verde provine din planta de ceai Camellia sinensis din care se mai prepara si ceaiul negru si oolong, diferenta fiind la nivelul modului de procesare. Aceasta planta isi are originile in partea de sud-est a... [continuare]

Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Aprilie 2012

Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine prenatale... [continuare]

Grasimile benefice si nocive din alimente

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Martie 2011

Generalitati Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri despre grasimile alimentare Exista numeroase tipuri de grasimi. Organismul unei persoane produce propria grasime ca urmare a excesului de calorii. Unele grasimi alimentare provin din alimentele de natura animala iar altele sunt de origine vegetala. Grasimile alimentare fac parte din grupa de macronutrienti care furnizeaza energie corpului unei persoane, alaturi de proteine si carbohidrati. Grasimea este esentiala pentru sanatate intrucat este necesara desfasurarii normale a unora dintre functiile organismului. De exemplu, unele... [continuare]

Adevarul despre alimentele fast - food

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Mai 2010

Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]

Topul alimentelor care scad colesterolul

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Octombrie 2012

Generalitati Daca prin dieta se poate creste colesterolul, tot prin aceasta se poate diminua. Este usor sa ajungeti la un nivel alarmant de colesterol, dar se poate intampla si invers - schimbarea alimentelor poate reduce colesterolul si poate imbunatati calitatea grasimilor care circula prin sistemul sanguin. Punerea in aplicare a acestei strategii necesita doua directii dietetice: adaugati alimente care micsoreaza LDL (colesterol rau care poate declansa ateroscleroza), iar in acelasi timp eliminati alimentele care contin LDL. Aceste aspecte sunt cele mai importante in lupta cu colesterolul. Peste si acizii grasi Omega 3 Consumul de peste gras ajuta inima sa ramana sanatoasa, datorita nivelurilor ridicate de acizi grasi Omega 3, care pot reduce tensiunea arteriala si riscul de a dezvolta cheaguri de sange. Persoanele care au avut deja atacuri de cord trebuie sa consume ulei de peste, pentru a reduce riscul decesului. Pestii care contin cele mai ridicate niveluri de acizi... [continuare]

Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Generalitati Daca suferiti de diabet aveti nevoie de un ghid care sa va ajute sa determinati rapid daca un produs este o alegere buna sau rea. Este extrem de important sa alegeti corect alimentele pe care le consumati, pentru a avea o stare optima de sanatate si de a controla cat mai eficient nivelul de glucoza din sange. Mai jos sunt cateva alimente sau grupuri de alimente care sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat. Alimente cu continut ridicat de fibre Fibrele dietetice sunt incluse in compozitia tuturor partilor din alimentele vegetale pe care organismul nu poate sa le digere sau sa le absoarba. Aceste fibre pot reduce riscul de boli de inima si ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Alimentele bogate in fibre sunt: fructele, nucile, leguminoase (fasole, mazare si linte), faina integrala de grau si taratele. Iaurt fara grasimi Iaurtul natural fara grasimi contine carbohidrati si proteine de calitate, ceea ce il transforma intr-un aliment excelent... [continuare]

Alimente care pot scadea tensiunea arteriala

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Aprilie 2017

Generalitati Daca ati fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala probabil ca medicul dumneavoastra v-a recomandat sa faceti unele modificari in planul alimentar. Potrivit expertilor, o dieta bogata in nutrienti si scazuta in alimente ce contin sodiu, poate ajuta la diminuarea hipertensiunii arteriale intr-un mod cat mai natural. Mai mult, dieta pentru diminuarea tensiunii arteriale poate contine alimente gustoase. Incercati sa incorporati in dieta dumneavoastra produsele alimentare de mai jos, pentru a mentine presiunea sangelui in limite normale. Produse alimentare recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala - Banane. Bananele sunt usor de decojit si transportat. Sunt gustoase si au un continut scazut de sodiu. Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Sunt indicate in special pentru persoanele care urmeaza tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, deoarece odata cu utilizarea acestor... [continuare]

Cum sa va satisfaceti pofta de dulciuri in mod sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Aprilie 2013

Generalitati Daca trebuie sa aveti grija la caloriile pe care le consumati, partea cea mai problematica o reprezinta pofta de alimente dulci. Corpul uman are o atractie puternica pentru produsele alimentare dulci, in mod principal ca urmare a faptului ca gustul dulce semnaleaza organismului faptul ca s-au consumat mai multe de calorii necesare pentru supravietuire. Problema apare, desigur, atunci cand excesul de calorii nu este ars in mod corespunzator. Pentru acest lucru se pot lua masuri de reducere a poftelor de produse alimentare dulci si mai ales a cantitatii de calorii pe care o consumati. Iata cateva sfaturi pentru a tine sub control, pofta de dulce. Modalitati prin care puteti tine sub control pofta de dulciuri - Nu va privati de alimente dulci. Permitandu-va o portie mica de desert sau o gustare de dupa-amiaza puteti controla pofta de dulce si veti preveni cresterea haotica a aportului zilnic de calorii. Puteti savura desertul, iar apoi puteti echilibra lucrurile... [continuare]

Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Mai 2013

Generalitati Dieta cu fibre este un plan alimentar echilibrat si hranitor, recomandat ca alternativa la regimurile de slabit restrictive, care infometeaza si priveaza organismul de nutrienti esentiali pentru sanatate. Proprietatile nutritive ale alimentelor cu fibre ajuta la scaderea in greutate, oferind, in acelasi timp, organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona zilnic. Fibrele mai se regasesc si sub numele de substante de balast. Se gasesc in principal in alimente de natura vegetala, iar una dintre caracteristicile principale ale lor este ca nu sunt digerabile si nu pot fi absorbite in organism. Cu toate acestea, fibrele joaca un rol esential in alimentatie si au o multime de beneficii asupra sanatatii. Fibrele alimemtare sunt de doua feluri - solubile (care se dizolva in apa); - insolubile (care nu se dizolva in apa). Cantitatea optima de fibre care ar trebui furnizata zilnic organismului difera in functie de sex. Femeile ar trebui sa... [continuare]

Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Mai 2013

Generalitati Ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine. Aport nutritional ovaz Ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile. O ceasca de... [continuare]

Cum ne ajuta cafeaua sa fim mai sanatosi

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Iunie 2013

Generalitati Cafeaua este o bautura cu efect energizant, care odata consumata fara alte adaosuri (indulcitori, siropuri, frisca etc.), poate avea beneficii importante pentru sanatate. In ultimii ani, cercetatorii au studiat in amanunt efectele cafelei asupra functionarii organismului si au obtinut rezultate care inclina balanta in favoarea bauturii obtinute din boabele de cafea. Cu doar 2 calorii furnizate intr-o ceasca, cafeaua simpla nu are doar un aport caloric mic si un efect tonic asupra creierului, ci este si o sursa excelenta de antioxidanti si substante care stimuleaza puterea de concentrare. Beneficiile cafelei pentru organism In cazul persoanelor sanatoase, fara tulburari anxioase si alte afectiuni cardiovasculare precum hipertensiunea, cafeaua poate fi una dintre cele mai sanatoase bauturi pentru consumul zilnic. Beneficiile cafelei au fost evidentiate in numeroase studii de specialitate si certificate de specialisti - imbunatatirea randamentului intelectual ,... [continuare]

Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Iulie 2013

Generalitati Organismul este o masinarie complexa, ce are permanenta nevoie de un combustibil potrivit pentru mecanismele sale. Alimentatia nu doar ca afecteaza starea de sanatate a organelor vitale, ci si sanatatea danturii si a cavitatii bucale, mediul prin care ingeram hrana si de care depinde intregul proces de nutritie. Unele alimente ajuta la conservarea danturii, pe cand altele au efecte nocive asupra sa. Apa sau legumele curata cavitatea bucala si sporesc productia de saliva (care ajuta la curatarea naturala a dintilor si limbii), pe cand alimentele dulci sau acide ataca smaltul dintilor si predispun la aparitia cariilor. Cele mai bune alimente pentru dantura Daca va doriti dinti si gingii sanatoase, alegeti cu grija ceea ce mancati sau beti. Urmati o dieta echilibrata si limitati consumul de alimente intre mese. Daca respectati un regim alimentar special, consultati medicul si solicitati o lista de produse cu care va puteti hrani, fara sa va puneti in pericol sanatatea... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de vitamina c

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Septembrie 2013

Generalitati Vitamina C este unul dintre cei mai siguri si eficienti nutrienti, avand un rol bine stabilit in numeroase functii ale organismului. Cand este preluata frecvent din surse alimentare, vitamina C inlesneste randamentul sistemului imunitar impotriva infectiilor, previne bolile cardiovasculare, complicatiile prenatale, bolile oculare sau problemele dermatologice. Chiar daca poate fi preluata din suplimente nutritive, vitamina C se absoarbe cel mai bine in organism cand provine din surse alimentare. Pentru asigurarea dozei zilnice necesare de vitamina C, se recomanda consumul de pana la 5 portii fructe si legume in fiecare zi. Beneficiile vitaminei C Beneficiile vitaminei C au fost descoperite cu sute de ani in urma, in timpul unei epidemii izbucnite in Europa. In prezent, alimentele bogate in vitamina C sunt considerate adjuvanti excelenti in tratarea numeroaselor afectiuni, de la raceala comuna, pana la depresie. Vitamina C intareste starea de sanatate,... [continuare]

Strategii simple de a combate poftele alimentare

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2013

Generalitati Poftele alimentare sunt cauzele pricipale ale ingrasarii si imbolnavirii organismului, atat prin numarul excedentar de calorii furnizat, cat si prin substantele nocive continute de gustarile nesanatoase accesibile publicului larg. Din fericire, exista cateva strategii simple de a combate poftele alimentare, pentru un organism suplu si longeviv. Poftele alimentare, un alt tip de drog Un studiu efectuat de Universitatea Tufts din Boston, SUA, arata ca 91% dintre femeile participante la sondaj recunosc faptul ca experimenteaza adesea pofte alimentare greu de controlat. Din acest motiv, specialistii in nutritie concluzioneaza ca nevoia consumului de alimente nesanatoase poate fi comparata cu o dependenta de droguri. Necesitatea de a consuma alimente nocive, precum produsele de fast-food, dulciurile sau produsele de patiserie, este provocata de secretia hormonilor placerii (dopamina, de pilda), ce se petrece odata cu consumul unor produse alimentare bogate in zahar... [continuare]

7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2014

Generalitati Alimentele procesate au devenit o reala amenintare pentru sanatate, de aceea ar trebui sa optati doar pentru preparate culinare facute in casa, pe cat posibil. Dintre diversele optiuni alimentare disponibile, exista cateva feluri de mancare si gustari cu adevarat periculoase in forma lor procesata. Din acest motiv, este mai sigur pentru intreaga familie ca ele sa fie savurate doar prin prepararea lor in propria bucatarie. Pericolele alimentelor procesate Medicii nutritionisti avertizeaza populatia, de cativa ani incoace, ca pericolele alimentelor procesate sunt reale si stau la baza numarului crescut de imbolnaviri cronice, mai ales in randul populatiei tinere. Printre cele mai importante efecte nocive ale produselor de acest tip se numara: - Riscul de dependenta. Alimentele rafinate industrial stimuleaza in exces productia de dopamina, neurotransmitatorul placerii, de aceea cresc riscul dezvoltarii unei dependente. - Continutul de fosfati. Alimentele... [continuare]

8 pasi simpli de ingrijire a starii de sanatate pentru femeile de peste 40 de ani

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2014

Generalitati Femeile de peste 40 ani pot observa cum organismul lor incepe sa treaca prin transformari noi, aduse preponderent de modificarile hormonale care se petrec in perimenopauza. Din acest motiv, devine necesara o ingrijire suplimentara a starii de sanatate, precum si o monitorizare mai atenta a vulnerabilitatilor specifice varstei mijlocii. Sanatatea femeii la 40 de ani Varsta de 40 de ani este un prag important al vietii, ce merita sa fie sarbatorit, dar si considerat un semnal de alarma pentru riscul crescut de instalare a diverselor probleme de sanatate. Modul de viata trebuie sa fie pus acum sub lupa, astfel incat lucrurile benefice sa fie potentate, iar cele nocive sa fie eliminate complet. Urmatorii pasi de ingrijire a starii de sanatate pentru femeile de peste 40 de ani sunt esentiali pentru prevenirea imbolnavirii si cresterea calitatii vietii, pana la adanci batraneti. 1. Revizuirea metodei contraceptive Femeile de peste 40 de ani care folosesc pilule... [continuare]

Cum sa tineti sub control poftele alimentare din timpul noptii

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Februarie 2014

Generalitati Poftele alimentare din timpul noptii sunt o cauza frecventa a ingrasarii, deci un dusman atroce pentru sanatate. Deseori, dorinta aprinsa de a consuma o gustare dulce sau bogata in grasimi intre cina si ora de culcare vine pe fondul unui regim alimentar dezechilibrat sau al unui tumult emotional controlat in mod eronat prin mancare. Medicii nutritionisti recomanda o serie de strategii prin care sa eliminati poftele alimentare din timpul noptii, astfel incat sa preveniti probleme de sanatate precum obezitatea, diabetul si depresia. Prevenirea mancatului la ore tarzii Mancatul la ore tarzii poate avea atat cauze fiziologice, cat si cauze psihologice. Asadar, poftele alimentare de seara apar fie din pricina dietei zilnice necorespunzatoare (saraca in nutrienti de calitate), fie din cauza unor dezechilibre hormonale sau de natura psihica. Deseori, apetitul greu de controlat pentru anumite alimente indica nevoi specifice ale organismului (de pilda, pofta de... [continuare]

Ce sunt alimentele procesate

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Martie 2014

Generalitati Alimentele procesate sunt definite de nutritionisti ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza. Multe persoane cred ca alimentele procesate sunt echivalente cu prajiturile din comert, chipsurile si bauturile carbonatate, insa in realitate aceasta categorie de produse alimentare este mai complexa decat atat. Tipuri de alimente procesate Era procesarii alimentelor a inceput in urma cu aproximativ doua milioane de ani, cand stramosii nostri au invatat sa gateasca hrana cu ajutorul focului. Dupa descoperirea gatitului, oamenii au observat ca mai exista si alte procese biochimice care transforma si conserva alimentele, precum fermentatia, deshidratarea (uscarea), conservarea cu sare... [continuare]

Cum va afecteaza zaharul sanatatea picioarelor

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Mai 2014

Generalitati Numeroase alimente din dieta omului modern, inclusiv cele bogate in zahar, afecteaza sanatatea picioarelor prin cresterea nivelului inflamatiilor in organism. Desi membrele inferioare sunt rareori luate in seama cand vine vorba despre impactul alimentatiei asupra formei fizice, acestea sunt printre primele regiuni anatomice care au de suferit de pe urma alegerilor nutritionale incorecte. Excesul de zahar si bolile picioarelor Zaharul este un ingredient controversat, adaugat in numeroase produse procesate consumate la scara larga de populatia globului, care poate fi asociat in mod direct cu imbolnavirea picioarelor. Dieta adoptata de majoritatea oamenilor moderni depaseste cu mult doza zilnica recomandata de maximum 37 de grame de zahar pentru barbati si 25 de grame pentru femei, de vreme ce acest ingredient se regaseste, sub diverse forme, in numeroase produse alimentare disponibile pe piata. In afara efectelor sale nocive directe asupra starii de sanatate... [continuare]

10 alimente care contin grasimi sanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Mai 2014

Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]

Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Iunie 2014

Generalitati Pe timp de vara, stilul de viata al fiecarei familii se schimba, datorita vacantelor lungi, petrecerilor mai dese si ispitelor specifice sezonului. Din acest motiv, este posibil sa consumati mai des alimente si bauturi hipercalorice, care va satisfac papilele gustative, insa va afecteaza considerabil forma fizica. Treceti pe lista capcanele alimentare pe care este bine sa le evitati pe perioada verii si amintiti-va de ele de fiecare data cand participati la un gratar la iarba verde sau va bucurati de o zi de weekend la piscina. Surse de calorii in dieta de vara Chiar daca nivelul de activitate fizica tinde sa creasca in sezonul cald, miscarea suplimentara pe care o faceti poate sa nu aiba niciun efect, daca nu va tineti departe de principalele surse de calorii care va ispitesc in lunile calduroase de vara. 1. Crenvurstii si carnatii Comercializati intens vara, sub forma de hod-dog si alte preparate servite la tarabele din parcuri, pe litoral sau la... [continuare]

9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Septembrie 2014

Generalitati De cele mai multe ori, detaliile sunt cele care fac diferenta, inclusiv in privinta mentinerii unei stari de sanatate depline de-a lungul timpului. Cateva schimbari minore in modul de viata sunt suficiente pentru culegerea unor beneficii importante pentru trup si minte. Cele mai multe persoane cred ca forma fizica si sanatatea se mentin prin eforturi majore, cand in realitate sunt suficiente schimbari minore in stilul de viata, transformate treptat in obiceiuri. Obiceiuri zilnice benefice pentru sanatate 1. Monitorizarea greutatii corporale Persoanele supraponderale nu au o perceptie realista asupra propriei constitutii corporale, au aflat cercetatorii in studiile ultimilor ani. Cei mai multi oameni cu probleme de greutate isi supraestimeaza surplusul ponderal si iau masuri in acest sens foarte tarziu, cand deja primesc diagnosticul obezitatii de gradul I. Din acest motiv, monitorizarea regulata a greutatii corporale trebuie sa se transforme intr-un obicei.... [continuare]

Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Decembrie 2014

Generalitati Sarbatorile inseamna, pentru diabetici, numeroase tentatii culinare dificil de gestionat. Dulciurile abunda in meniul meselor festive, la fel si preparatele cu grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli. In aceste conditii, controlul glicemiei devine cu atat mai dificil. Urmatoarele sfaturi alimentare pentru persoanele care sufera de diabet ajuta la preintampinarea complicatiilor care ar putea surveni de pe urma unor abuzuri in dieta in perioada sarbatorilor. Reguli de nutritie pentru diabetici Diagnosticul de diabet nu este o sentinta la petrecerea sarbatorilor de iarna intr-o continua privare de preparate gustoase, traditionale. Diabeticii isi pot satisface pe deplin poftele alimentare, cata vreme isi planifica atent mesele si isi asculta cu atentie semnalele transmise de organism. Dulciurile sunt considerate cel mai mare dusman al diabetului, insa controlul acestei boli cronice implica adoptarea de masuri mult mai complexe decat simpla evitare a zaharului.... [continuare]

Cum sa renuntati mai usor la obiceiurile nesanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2015

Generalitati Obiceiurile nesanatoase afecteaza calitatea vietii si contribuie intr-o mare masura la instalarea imbolnavirilor. Alegerile alimentare gresite sunt un factor de risc asociat cu numeroase afectiuni, de la obezitate, pana la diabet si alte boli cronice. Sedentarismul creste riscul instalarii bolilor cardio-vasculare, afecteaza calitatea somnului si contribuie la ingrasare. Renuntarea la aceste obiceiuri proaste este primul pas catre o armonie deplina a trupului si a mintii. In afara de dorinta de schimbare si o vointa de fier, renuntarea la obiceiurile nesanatoase implica si adoptarea altor strategii ajutatoare in corectarea stilului de viata. Acestea au fost testate de specialisti si au devenit repere generale de conduita pentru persoanele care isi doresc o viata echilibrata si indelungata. Metode de corectare a obiceiurilor nocive Daca ati decis sa renuntati definitiv la obiceiurile nocive si sa le inlocuiti cu altele mai sanatoase, va puteti folosi de... [continuare]

Pagina 2 din 16 (479 rezultate)