Clickmed
programare rapida la medic

alimente bogate in proteine

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]

Alternative sanatoase la proteinele din carne

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Iulie 2020
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Ce sunt aminoacizii Unul dintre motivele pentru care vegetalele sunt considerate inferioare, produselor de origine animala, in ceea ce priveste continutul in proteine se datoreaza faptului ca vegetalele nu contin toti aminoacizii esentiali (acei aminoacizi pe care organismul nostru nu ii poate produce). Aminoacizii sunt compusii chimici care formeaza proteine. Exista doua clase principale de aminoacizi: esentiali si neesentiali. Aminoacizii esentiali, nu pot fi produsi de organismul uman, ca atare, este important sa-i obtineti prin dieta. Aminoacizii neesentiali, sunt aceia, pe care organismul ii poate sintetiza in functie de necesitati, pe langa obtinerea lor prin dieta. Produsele de origine animala, contin toti aminoacizii esentiali de care are nevoie organismul, de aceea sunt considerate proteine complete, pe cand produsele de origine vegetala nu contin intotdeauna toti aminoacizii esentiali in proportiile necesare, de aceea sunt considerate surse de proteine incomplete.... [continuare]

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Din Articole
Actualizat la data de: 06 August 2020
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Alimentatia in timpul verii Vara, datorita temperaturilor mari, poate sa creasca riscul pentru unele probleme de sanatate, cum ar fi: deshidratare, insolatie, deficiente de minerale si vitamine sau toxiinfectii alimentare. Sfaturi pentru a evita aceste riscuri - Spalati-va des pe maini; - Spalati cu mare atentie fructele si legumele; - Alegeti alimente din surse sigure, fara zone deteriorate (acestea pot fi o sursa de patrundere a microbilor in interior); - Consumati multe fructe si legume, crude, gatite sau sub forma de smoothie; - Si mai ales consumati multe lichide: apa, ceai, sucuri de legume si fructe. Vara este un moment prielnic pentru a te detoxifia, deoarece, fructele si legumele organice proaspete sunt disponibile aproape in toate magazinele. De asemenea, atunci cand este cald, este mai usor pentru organism sa se afle intr-un proces de dezintoxicare. Acesta este un proces natural, de eliminare a toxinelor prin transpiratie sau urina. O cura de fructe si legume, ne... [continuare]

Reguli de combinare a alimentelor, realitate sau fictiune?

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2021
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Combinatiile alimentelor Combinarea alimentelor este o filozofie a alimentatiei care are radacini stravechi, in medicina ayurvedica din India antica. Principiile combinarii alimentelor au fost reluate la inceputul anilor 1900 prin dieta Hay. De atunci, au devenit o baza pentru multe diete moderne. Sustinatorii dietelor care combina alimentele, considera ca o combinare necorespunzatoare a alimentelor poate duce la boli, acumularea de toxine si suferinta digestiva. In general, dietele care combina alimentele atribuie alimentele diferitelor grupuri. Acestea sunt de obicei impartite in carbohidrati si amidon, fructe (inclusiv fructe dulci, fructe acide si pepeni), legume, proteine si grasimi. Alternativ, unele planuri clasifica alimentele ca fiind acide, alcaline sau neutre. Dietele care combina alimentele, specifica modul in care ar trebui sa combinati aceste grupuri la o masa. Reguli de combinare a alimentelor Cele mai comune reguli includ urmatoarele: • Fructele se consuma... [continuare]

Tulburarile alimentare: bulimia

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Iulie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Bulimia nervoasa, cunoscuta pe scurt ca bulimia, este considerata o patologie cu origini psihologice si, totodata, o boala cronica. Multi dintre noi nu am intalnit pana acum astfel de persoane, insa niciodata sa nu spunem niciodata. Informarea privind tabloul clinic al acestor tulburari alimentare ne va ajuta sa recunoastem din timp un comportament alimentar distructiv, si astfel sa intervenim la timp, cu mult inainte ca acestea sa lase cicatrici adanci asupra organismului. Probabil ca in mintea noastra s-a format deja o idee despre cum ar arata o persoana care sufera de asa ceva, si anume obeza. Interesant si in acelasi timp alarmant este faptul ca o persoana bulimica poate fi supraponderala sau chiar normoponderala. Asa cum s-a mentionat anterior, aceasta tulburare este de natura psihologica, prin urmare, bulimicul va manifesta stari precum iritabilitate, depresie, anxietate sau nervozitate, si toate acestea, in stransa legatura cu imaginea de sine... [continuare]

10 alimente cu un continut ridicat de magneziu

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Mai 2014

Generalitati Alimentele cu un continut ridicat de magneziu sunt o parte importanta a unei diete echilibrate. Acest mineral esential este necesar pentru mentinerea functionalitatii musculare si nervoase a organismului, intarirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac si consolidarea oaselor. Intrucat este implicat in peste 300 de reactii biochimice, deficienta de magneziu conduce la aparitia spasmelor musculare, bolilor cardiovasculare, diabetului, hipertensiunii arteriale, tulburarilor anxioase, migrenelor, osteoporozei si infarctului cerebral. Suplimentati sursele alimentare de magneziu, pentru o sanatate de fier, metinuta pe termen lung. Rolul magneziului in organism Putine persoane constientizeaza rolul central pe care magneziul il joaca pentru sanatate. Acesta este un element de baza pentru aproape toate functiile si tesuturile corporale, capacitatea de aparare a organismului, sanatatea cardiaca si protectia impotriva debutului diverselor tipuri de cancer... [continuare]

7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Iulie 2014

Generalitati Problemele digestive pot fi cauzate de anumite alimente pe care nu le combinati tinand cont de proprietatile lor particulare. Medicina ayurvedica, traditional indiana, sugereaza o serie de principii alimentare privind combinatiile mai multor tipuri de hrana, in raport cu consecintele lor asupra starii de sanatate. Efectele nedorite si imediate ale asocierilor gresite de alimente sunt balonarea, crampele stomacale, starile de greata, oboseala, diareea sau constipatia. Pe termen lung, combinatiile alimentare incorecte pot provoca halena, uscarea pielii, eruptiile cutanate, inflamatiile cronice, tulburarile de somn sau problemele digestive cronice. Combinatii alimentare periculoase Urmatoarele combinatii alimentare pot fi periculoase in anumite cazuri, efectele putand fi diferite de la o persoana la cealalta. Asocierile enumerate mai jos au potentialul de a cauza o serie de probleme digestive, in special din pricina intervalului de timp diferit in care sunt... [continuare]

Alimente care dau dependenta

Din Articole
Actualizat la data de: 11 August 2014

Generalitati Dependenta de anumite alimente este un fenomen real, validat de catre cercetatori. Oamenii de stiinta au descoperit ca unele tipuri de hrana pot avea efecte similare cu cele narcoticelor asupra creierului uman. Persoanele care nu se pot abtine de la ciocolata sau cartofi prajiti sunt considerate "lacome" sau "lipsite de vointa". In realitate, este pot fi victimele unor reactii chimice puternice la nivel cerebral, provocate de anumite substante din compozitia unor alimente. Cand dau alimentele dependenta Tot mai multe cercetari stiintifice sunt dedicate introducerii alimentelor, respectiv a substantelor continute de acestea, in aceeasi categorie cu abuzul de droguri sau alcool. Oamenii de stiinta cred ca de vina pentru adictia de mancare sunt trei elemente-cheie: zaharul, sarea si grasimile. Organismul uman nu a evoluat suficient de mult, incat sa gestioneze efectul triplu de hiperstimulare al acestor trei ingrediente din hrana. In trecut, zaharul era consumat mult... [continuare]

10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura

Din Articole
Actualizat la data de: 21 August 2014

Generalitati Dieta multor persoane este compusa dn alimente care cauzeaza imbatranirea prematura, din pricina efectului de crestere a inflamatiilor in organism, soldat cu aparitia timpurie a ridurilor. Specialistii Academiei Americane de Dermatologie sustin ca dieta influenteaza major aspectul fizic. In timp ce un desert consumat din cand in cand nu isi va pune amprenta peste noapte asupra chipului unei persoane, o alimentatie bogata in dulciuri si alimente procesate va accelera procesul de imbatranire odata cu trecerea timpului. Alimente care accelereaza imbratranirea Expertii in nutritie au formulat recomandari clare asupra alimentelor de evitat in raport cu mentinerea aspectului fizic tanar. Pentru prevenirea imbatranirii premature, este esential sa inlocuiti uleiurile vegetale, painea alba sau zaharul cu alimente bogate in acizi grasi omega-3, precum semintele de in, fructele de avocado, somonul sau uleiul de masline. Introduceti zilnic in meniu fructe si legume proaspete,... [continuare]

Alimente cu proprietati antivirale si antibacteriene

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Martie 2015

Generalitati Alimentele cu proprietati antivirale si antibacteriene reprezinta o cale excelenta prin care va puteti proteja de virusuri, bacterii si fungi. Numeroase produse naturale care isi pot gasi un loc de cinste in meniul zilnic au propriile mecanisme naturale de aparare impotriva agentilor patogeni din mediul inconjurator. Odata consumate de catre om, ele intaresc sistemul imunitar si grabesc vindecarea, datorita substantelor din compozitie. Alimente care protejeaza impotriva bolilor In sezonul gripei si al racelilor, alimentatia joaca un rol important in sporirea rezistentei organismului in fata microorganismelor care pot produce infectii respiratorii, digestive sau de alta natura. Urmatoarele alimente cu proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice aduc beneficii directe atat imunitatii, cat si capacitatii organismului de a se recupera dupa instalarea unei afectiuni. Mai mult decat atat, acestea nu ridica riscul efectelor adverse ale substantelor... [continuare]

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Februarie 2015

Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]

Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Iulie 2023

Generalitati In zilele de vara, se asteapta instalarea caniculei in perioade diferite ale acestui anotimp. Cand canicula se apropie, se recomanda consumul de lichide, cu precadere apa, pentru a evita deshidratarea. In cazul alimentatiei, sunt cateva alimente recomandate pentru a fi consumate si altele care ar trebui evitate. Ce mancam in caz de canicula Pentru a elimina de tot riscul deshidratarii, optati pentru alimente bogate in apa, in special fructe si legume. Mizati mai ales pe rolul castravetilor si al frunzelor de salata care sunt legumele cele mai bogate in apa, dar, de asemenea, in randul legumelor recomandate pentru consum pe timp de canicula se numara rosiile si dovleceii. In ceea ce priveste fructele , cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, capsunile si altele. Carnea de peste alb este o alegere buna pe timp de caldura puternica. Pentru a va racori, puteti alege un sorbet racoritor, care este mai putin caloric decat o inghetata... [continuare]

Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Iulie 2015

Daca ati auzit zicala ”Esti ceea ce mananci” si nu stiti de ce, veti afla ca alimentele si organele din corp seamana mai mult decat credeti. De fapt, suprapunand avantajele a mai multor alimente in ceea ce priveste sanatatea, forma lor, precum si cea a organelor pe care le vindeca, se pare ca multe produse alimentare si organe se aseamana extrem de mult. Coincidenta sau nu, esential este faptul ca trebuie sa profitati de acest aspect pentru a avea grija de corpul si de sanatatea dumneavoastra. Nucile Santurile si pliurile nucilor se aseamana creierului. Ele sunt chiar impartite in 2 si reflecta emisfera dreapta si emisfera stanga a creierului uman. In afara de aceasta asemanare, oamenii de stiinta au demonstrat ca nucile pot fi benefice pentru acest organ, pentru ca sunt bogate in omega 3, un acid gras esential care stimuleaza functionarea creierului. Morcovii Taiati transversal un morcov si acesta va semana cu ochiul. Morcovii sunt plini de vitamine si de antioxidanti,... [continuare]

Flatulenta – alimente si remedii

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Octombrie 2015

Generalitati Gazele, eructatiile sau balonarea sunt toate conditii normale umane. Gazele se produc in stomac si intestine, organismul dumneavoastra descompunand alimentele in energie. Gazele si ragaitul pot fi uneori jenante. Balonarea, care este un sentiment de plenitudine in abdomen va poate face sa va simtiti la fel de inconfortabil. Eructatiile sau ragaitul sunt voluntare sau involuntare si inseamna eliberarea unor zgomote de aer de la stomac sau esofag prin gura. In timpul mesei, eructatiile sunt prezente de pana la patru ori si este de obicei cauzata de inghitirea aerului. Alte cauze ale ragaitului includ obiceiurile nervoase sau alte afectiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau o problema a vezicii biliare. In unele culturi, o persoana poate avea astfel de manifestari dupa ce mananca, aratand astfel aprecierea pentru masa. Cauzele cele mai frecvente de gaze si balonare a. Inghitirea aerului – inghitirea aerului in exces poate provoca si sughituri; b. Produsele... [continuare]

8 alimente care cresc nivelul de energie din organism

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Februarie 2016

Perioadele in care te simti fara vlaga, cand organismul este slabit si parca nu mai ai forta sa faci absolut nimic, pot fi depasite mai usor cu ajutorul alimentatiei. Unele alimente reprezinta o sursa de energie inepuizabila si tin departe obosela si somnolenta. Ouale Bogate in proteine, ouale sunt alimentele preferate ale atletilor pentru ca le cresc capacitatea de rezistenta. Sunt o sursa rapida de energie , iar cand te simti lipsit de vlaga un ou fier te poate ajuta pentru a alunga aceasta stare. Contin biotina, care ajuta la producerea energiei, dar si colina, care ajuta la imbunatatirea functiilor neurologice. Nu este indicat insa consumul a mai mult de trei oua pe zi pentru a nu exista riscul cresterii nivelului de colesterol din sange. Varza murata Garnitura perfecta pentru mai multe feluri de mancare, varza murata aduce nenumarate beneficii pentru sanatate. Flavonoidele care rezulta in urma fermentarii ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, oferind... [continuare]

5 alimente care protejeaza viata barbatilor

Din Articole
Publicat la data de: 22 Martie 2016

Nutritia are un rol esential in mentinerea sanatatii. Cum barbatii au nevoi nutritionale mai mari decat ale femeilor, ei trebuie sa se asigure ca introduc in dieta alimentele necesare, care sa le asigure un aport suficient de magneziu, fibre, calciu, vitamninele A,D,E si C. Pentru acest lucru, este nevoie de consumul cat mai des a unor alimente despre care specialistii spun ca le ofera elementele nutritive de care au nevoie. Iata despre ce este vorba: 1. Cartofii Multi barbati ocolesc cartofii, deoarece se tem de acumularea de kilograme nedorite. Insa un studiu efectuat la Universitatea din California a constatat ca persoanele care au urmat o dieta cu continut caloric redus, care continea si cartofi, au scazut in greutate, intr-o perioada de 12 saptamani. Acest lucru s-a intamplat datorita reducerii totale de calorii din alimentatie, nu excluderea unui singur aliment, care, de multe ori, este cartoful. Barbatii au nevoie de o alimentatie care sa contina cartofi si pentru ca... [continuare]

8 alimente sanatoase care nu expira niciodata

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Mai 2022

Unele alimente expira in cateva zile, in timp ce pentru altele perioada de valabilitate aproape ca nu exista. Iata care sunt produsele alimentare care, depozitate corect, pot rezista cativa ani, fara sa isi piarda din proprietatile nutritive: 1. Orezul alb Orezul alb este un aliment care nu expira, spre deosebire de orezul brun, care nu poate fi consumat mai mult de sase luni de zile. Trebuie sa ai grija sa il depozitezi in recipiente bine inchise, care sa nu lase sa patrunda insectele. 2. Cereale din faina integrala Cerealele din faina integrala se inscriu si ele pe lista aliemntelor care tin mult timp, intre unul si doi ani. Acestea sunt bogate in substante nutritive si sunt ideale de mancat la micul dejun. 3. Fasolea uscata O sursa importanta de fibre si proteine, fasolea uscata este unul dintre al [continuare]

Alimente esentiale pentru intarirea oaselor

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Mai 2017

Generalitati In absenta anumitor nutrienti din corp, oasele pot deveni fragile, fiind supuse riscului de a se rupe usor. Unele alimente insa pot creste rezistenta oaselor si pot scadea riscul de osteoporoza. Alimente bogate in nutrienti Calciu Calciul este cel mai important element nutritiv pentru os, actionand impotriva osteoporozei. Doza zilnica necesara de calciu este de aproximativ 1.000-1.300 mg si o putem extrage din alimentele consumate. Cele mai recomandate sunt iaurtul, laptele fara grasimi, tofu, soia, fasolea alba, varza, broccoli sau migdalele. Vitamina D Vitamina D este si ea un nutrient important pentru sanatatea oaselor; inclusiv acumularea calciului in organism nu se realizeaza fara vitamina D. Alimente bogate in vitamina D: somonul, heringul, macroul sau sardinele, laptele, iaurtul, ciupercile. Deficitul de vitamina D impiedica mineralizarea matricei osoase, ducand la osteomalacie, rahitism, deformari osoase si osteoporoza. Vitamina C Alimentele bogate in... [continuare]

Alimente recomandate in cazul balonarii

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Generalitati Balonarea este o tulburare gastrointestinala provocata de descompunerea alimentelor. Denumita si meteorism abdominal din cauza disconfortului resimtit, afectiunea este des intalnita atat la adulti, cat si la copii. Intre 16% si 30% dintre oameni experimenteaza balonarea in mod regulat. Desi balonarea poate fi un simptom al unei afectiuni medicale grave, de obicei are cauze alimentare, principalii factori favorizanti fiind mesele imbelsugate, consumul de dulciuri, dar si stresul sau anumite tulburari de natura hormonala. Alimente care pot provoaca balonare Broccoli, varza - sunt legume crucifere care contin rafinoza, un trizaharid care ramane nedigerat, astfel ca bacteriile intestinale il fermenteaza, producand gaze. Leguminoasele - fasolea, lintea, soia si mazarea sunt alimente care determina formarea gazelor intestinale. Lactatele - persoanele care sufera de intoleranta la lactoza se pot confrunta cu meteorism intestinal dupa consumul unei felii de branza sau a... [continuare]

Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei

Din Articole
Actualizat la data de: 24 August 2018

Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Fructele de avocado Grasimile (acizi grasi polinesaturati si acizi grasi mononesaturati) sunt componente importante dintr-o dieta de reglare a nivelului de zahar din sange. Ele pot imbunatati sensibilitatea la... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Generalitati Bolile cardiovasculare raman in continuare criminalul numarul unu in Romania. Se estimeaza ca bolile de inima vor ramane principala cauza de deces in urmatorii ani. Specialistii recomanda 16 alimente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, ar putea ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Alimente care pot imbunatati sanatatea inimii Exista numeroase lucruri care pot fi facute si respectate pentru protejarea sistemului cardiovascular. In primul rand, este recomandat un control de specialitate anual la medic, exercitiile fizice cel putin 30 de minute pe zi, renuntarea la fumat si reducerea nivelului de stres de zi cu zi. Una dintre cele mai simple schimbari in stilul de viata care are un efect pozitiv esential asupra sanatatii inimii este alegerea unor alimente care pot fi introduse in dieta zilnica. 1. Sparanghelul Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2018

Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]

15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Octombrie 2013

Generalitati Persoanele care sufera de boala Crohn sunt nevoite sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, de vreme ce aceasta afectiune desemneaza un grup de boli inflamatorii intestinale cu simptome de severitate variata. Pacientii diagnosticati cu boala Crohn sesizeaza in general care sunt acele alimentele care provoaca simptomele, in special in episoadele acute ale bolii. Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care sunt recomandate persoanelor cu boala Crohn, cu toate ca masura in care un pacient tolereaza anumite tipuri de hrana poate varia destul de mult, incat sa nu existe reguli nutritionale general valabile in boala Crohn. Alimente benefice in boala Crohn Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Iulie 2019

Alimente bogate in potasiu Potasiul este un nutrient important pentru multe procese ale organismului. Bananele sunt o sursa bine cunoscuta a acestui nutrient, dar multe alte alimente contin niveluri cel putin egale de potasiu ca aceste fructe. Aportul optim zilnic de potasiu Potasiul este un electrolit care ajuta la reglarea nivelului de lichide din organism. Multe fructe si legume sunt surse excelente de potasiu, dar si carnea, laptele, iaurtul si nucile pot indeplini cu succes acest rol. Potrivit cercetatorilor din domeniul medical, o dieta bogata in potasiu si scazuta in sodiu ar putea reduce tensiunea arteriala, dar si riscul de boli cardiovasculare. Aportul optim zilnic de potasiu pentru adulti este de aproximativ 3.400 de miligrame pentru barbati si de 2.600 de miligrame pentru femei. Totusi, s-a anuntat ca valoarea zilnica recomandata de potasiu va fi modificata incepand cu 2020 la 4.700 de miligrame. O banana de dimensiuni medii contine peste 400 de miligrame de... [continuare]

Cele mai bune 5 alimente care lupta cu imbatranirea

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Februarie 2020

Alimente care lupta cu imbatranirea Pentru a avea o viata lunga si sanatoasa, oamenii trebuie sa manance doar alimente bune si de calitate. Multe persoane sunt familiarizate cu aceasta afirmatie, dar nu stiu care sunt aceste alimente. Cifrele oficiale indica faptul ca, in prezent, primele trei tari din lume cu cea mai mare speranta de viata sunt Principatul Monaco, Japonia si Singapore. Aceste locuri sunt asociate cu o calitate inalta a vietii, iar un element important este consumul de mese sanatoase. Este important de stiut ca nu exista anumite super-alimente in aceste tari, iar oamenii ar trebui sa urmeze diete echilibrate si nutritive. Cu toate acestea, introducerea in alimentatie a unor produse alimentare poate ajuta la lupta cu imbatranirea, deoarece sunt mai hranitoare si pot proteja impotriva bolilor. Cele mai bune alimente care lupta cu imbatranirea 1. Edamame (boabele proaspete de soia) Edamame (boabele proaspete de soia) au fost un element fundamental al bucatariei... [continuare]

7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2013

Generalitati Excesele alimentare de sarbatori sunt consecinte aproape inevitabile ale traditiei de a umple masa festiva de preparate diversificate si hipercalorice. Placerea de a savura feluri de mancare apetisante este temporara, insa efectele sale in urma unui abuz raman valabile pe termen lung. Daca doriti ca anul acesta sa evitati pe cat posibil indigestia si cele cateva kilograme acumulate in timp record de sarbatori, alegeti o strategie mai isteata de a va bucura de bunatatile Craciunului si ale Revelionului. Consecintele exceselor alimentare Consumul necumpatat de hrana in perioada sarbatorilor nu este doar o indulgenta inofensiva, ci o adevarata amenintare pentru sanatate. Indigestia, flatulenta si extensia abdomenului sunt trei simptome imediate ale exceselor alimentare, care produc un disconfort fizic accentuat. Mai mult decat atat, mesele festive copioase cresc seminificativ riscul producerii unui atac cardiac, unei crize biliare sau aparitiei unei stari... [continuare]

De cate proteine aveti nevoie zilnic si cum sa le procurati

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Aprilie 2014

Generalitati Proteinele sunt elemente de baza ale fiecarei celule din organism, regasindu-se la nivelul pielii, muschilor, organelor, glandelor si fluidelor corpului, cu exceptia bilei si a urinei. Acesti macronutrienti esentiali contribuie la regenerarea celulara, dezvoltarea masei musculare, mentinerea sanatatii cardiace si stimularea sistemului imunitar. Un aport zilnic optim de proteine constituie baza unei stari de sanatate depline. Importanta proteinelor in organism Proteinele fac parte dintr-o clasa de nutrienti compusi din aminoacizi, molecule mici alcatuite din atomi de carbon, hidrogen, oxigen si nitrogen. Acesti atomi formeaza diferite lanturi chimice, care dau nastere tipurilor distincte de aminoacizi. Unii dintre aminoacizi sunt esentiali, intrucat ei nu pot fi produsi de ficat in prezenta substantelor chimice necesare, deci trebuie sa provina din hrana. Proteinele au functii variante si importante in organism. Ele sunt responsabile cu cresterea si... [continuare]

10 alimente care contin grasimi sanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Mai 2014

Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]

12 alimente care va scapa de senzatia de greata

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Mai 2014

Generalitati Senzatia de greata este o stare profunda de disconfort, deseori insotita de varsaturi care deshidrateaza organismul, ce trebuie sa fie tratata inca de la primele simptome. Anumite alimente pot avea un efect de ameliorare a greturilor si va pot ajuta sa scapati de stomacul deranjat, in cazul in care neplacerile sunt cauzate de o indigestie obisnuita sau de sarcina. Daca senzatia de greata este insotita si de febra sau varsaturi persistente, efectuati imediat un control medical pentru stabilirea cauzei exacte a starii de rau. Alimente recomandate in combaterea senzatiei de greata 1. Ghimbirul Acest remediu natural este folosit de secole pentru tratarea tulburarilor digestive, dar mai ales a ameliorarii senzatiei de greata. Oamenii de stiinta cred ca fitochimicalele din ghimbir ar putea juca un rol central in tratarea rapida a indigestiei si a simptomelor sale. Mai mult decat atat, specialistii au descoperit ca ghimbirul, luat in combinatie cu medicamentele... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)