Clickmed
programare rapida la medic

acizi grasi esentiali

Motive pentru a consuma seminte de in

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Generalitati Semintele de in sunt o sursa buna de fibre dietetice si acizi grasi esentiali Omega 3. Fibrele din semintele de in se gasesc in principal in invelisul semintelor. Consumate inainte de masa, fibrele continute in semintele de in diminueaza senzatia de foame. Descoperiti mai jos cateva dintre principalele motive pentru care puteti include in dieta dumneavoastra zilnica semintele de in. Beneficii oferite sanatatii de semintele de in Semintele de in sunt bogate in: vitamine si minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu si mangan fibre - solubile si insolubile fitochimicale, inclusiv mai multi antioxidanti puternici, cum ar fi lignanii acizi grasi Omega 3, esentiali pentru combaterea inflamatiilor. Semintele de in sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic. Uleiul din seminte de in este format in proportie de 50% din acid alfa-linolenic - de cinci ori mai mult decat uleiul de nuca sau canola, alte surse importante de acid... [continuare]

Beneficiile consumului de avocado

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Decembrie 2016

Generalitati Fructele de avocado sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali, insa beneficiile pe care ele le prezinta pentru sanatate izvorasc din numeroase alte proprietati nutritionale importante. Avocado este un fruct ce apartine familiei Lauracae, alaturi de alte plante cu flori precum camforul, scortisoara sau dafinul. Consistenta untoasa a pulpei si gustul specific al avocado-ului il fac similar fructelor oleaginoase, precum nucile si semintele. Numele stiintific al fructului este Persea americana. Fructul de avocado devine verde inchis sau mov inchis atunci cand este copt, iar in interior are o samanta lemnoasa maron. Fiecare fruct cantareste in jur de 300-700 g. Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul studiilor afectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, ca ele au rol protectiv impotriva bolilor cardiovasculare, ajuta la controlul greutatii corporale si imbunatatesc abilitatea organismului de a absorbi in parametri optimi... [continuare]

De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Septembrie 2013

Generalitati Grasimile esentiale omega-3 inhiba inflamatiile in corp, imbunatatesc sanatatea cerebrala si cardiaca, protejeaza acuratetea vederii, contribuie la mentinerea greutatii corporale si cresc longevitatea. Principalele tipuri de acizi grasi esentiali omega-3 sunt acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic. Intrucat cele trei tipuri de grasimi omega-3 nu sunt produse in organism, ele trebuie sa provina din surse alimentare. Pestele gras, uleiul de seminte de in sau uleiul de seminte de canepa furnizeaza cantitatile necesare de acizi grasi esentiali, cu efecte pozitive asupra intregului organism. Beneficiile grasimilor omega-3 pentru sanatate Grasimile omega-3 cresc randamentul cerebral Aproximativ 60% din materia cenusie a creierului este compusa din grasimi, iar un aport bogat de acizi grasi omega-3 s-a dovedit util in cresterea randamentului cerebral la orice varsta, de la anii copilariei, pana la varste inaintate. Un studiu publicat in... [continuare]

3 retete sanatoase cu peste care scad riscul artritei reumatoide

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Octombrie 2013

Generalitati Medicii nutritionisti recomanda consumul de peste in mod regulat, datorita continutului sau bogat de proteine si acizi grasi esentiali omega-3, cu beneficii multiple pentru sanatate. Publicatia de specialitate Cronicile Bolilor Reumatice prezinta un studiu care asociaza proprietatile nutritive unice ale pestelui gras cu un risc semnificativ redus de dezvoltare a bolilor reumatice. Prepararea de retete sanatoase cu peste, de cel putin doua ori pe saptamana, poate insemna o sanatate articulara deplina. Consumul de peste si artrita reumatoida Revista stiintifica Cronicile bolilor reumatice a publicat recent un studiu care arata ca un consum de 4 portii de peste saptamanal reduce cu 50% riscul instalarii artritei reumatoide, o afectiune care cauzeaza inflamatii deseori debilitante ale articulatiilor, dureri cronice si oboseala accentuata. Cercetatorii suedezi au descoperit ca o dieta bogata in peste poate preveni instalarea boilor reumatismale. Grasimile... [continuare]

9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2014

Generalitati Nutrientii proveniti din alimente ajuta la tratarea rapida a racelii comune, fiind esentiali pentru capacitatea organismului de a se recupera de pe urma luptei cu o infectie virala. Vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grasi esentiali, carbohidratii si proteinele participa activ la vitalitatea organismului, fiind cu atat mai necesari in timpul vindecarii unei raceli. Alimentatia in timpul unei raceli In afara de o hidratare intensa, organismul are nevoie de o alimentatie bogata, plina de nutrienti, astfel incat sa poata lupta eficient cu virusul care ii afecteaza functionalitatea. Proteinele sunt necesare pentru mentinerea vigorii corpului si pentru intarirea imunitatii, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand se manifesta simptomele de raceala. Carnea slaba (de pui sau pe peste), leguminoasele, lactatele, ouale si fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnica recomandata a acestor nutrienti este de minimum 50... [continuare]

Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Septembrie 2016

Pestele este bogat in acizi grasi esentiali, de tipul Omega 3, care mentin sanatatea aparatului cardiovascular. El poate constitui alimentul ideal atata timp cat nu provine din ape contaminate cu metale grele, pesticide sau alte deseuri. Studiile recente au aratat ca unele specii de peste pot contine substante nocive precum dioxina, metil-mercur sau cantaxantina, un colorant artificial folosit in anumite crescatorii de pesti. Ce tipuri de peste este bine sa consumi? Specialistii in nutritie sustin ca pestele cel mai sigur pentru consum este cel provenit din crescatoriile avizate sau din tarile Uniunii Europene. De exemplu, somonul de crescatorie, provenit din tarile nordice, se inscrie in mai toate standardele. O alta alegere buna este si pastravul romanesc. Iubitorii de ton, pe de alta parte, trebuie sa fie atenti la ce fel de specie de ton cumpara, mai ales daca este la cutie. Evita conservele ieftine de ton maruntit in ulei, pentru ca iti pot cauza probleme de digestie.... [continuare]

Catina – cea mai buna sursa de vitamina c si betacaroten

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Februarie 2017

Fructele de catina, acele bobite portocalii cu gust puternic acrisor, constituie una dintre cele mai bune metode de a-ti intari sistemul imunitar si de a preveni gripa. Sunt numite si "ginsengul romanesc" si sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si acizi grasi esentiali. Catina contine mai mult betacaroten (forma naturala de vitamina A) decat morcovul si are un puternic efect antitumoral, multumita aportului mare de vitamina C. Compozitia fructelor de catina Fructele de catina sunt un adevarat complex de multivitamine si minerale. In compozitia lor intra: - vitaminele A, E, K, F, P precum si complexul de vitamine B (B2, B6, B9) - biotina, supranumita drept "vitamina memoriei", mai este cunoscuta si sub denumirile de colina, vitamina H sau vitamina B8 - inozitol sau vitamina B7, cea care in combinatie cu biotina formeaza lecitina - minerale precum fosfor, potasiu, magneziu si fier - aminoacizii esentiali - acizii grasi esentiali Cum poate fi... [continuare]

Unt

Din Dictionar Termeni

Materie grasa alimentara obtinuta plecand de la smantana laptelui de vaca. Untul este, atunci cand este consumat crud, una dintre cele mai digeste materii grase. El este bogat in vitamina a (o ratie de 25 grame permite acoperirea a aproximativ 30% din necesitatile zilnice ale copilului si ale adultului) si aduce, de asemenea, vitamina d necesara organismului. El contine acizi grasi esentiali indispensabili constituirii corecte a creierului la copil. Valoarea sa nutritiva este ridicata (780 kilocalorii pentru 1OO grame). Intr-un volum mic, untul constituie o sursa importanta de energie utilizabila rapid de catre organism. [continuare]

Brusture sau lipan (arctium lappa)

Din Plante medicinale

Planta medicinala bienala, care poate ajunge si pana la 2 metri inaltime. Frunzele ating dimensiuni mari in primul an, iar radacina este carnoasa. Florile au culoare violet, sunt tepoase si globuloase. Planta se intalneste in zonele cu umiditate scazuta, chiar secetoase. Radacina se scoate din pamant in lunile martie sau aprilie in cazul in care planta are deja doi ani si in luna septembrie sau octombrie daca planta are doar un an. Frunzele se recolteaza inainte de inflorire, in primul an. Brusturele contine glicozide, flavonoide, zahar, tanin, ulei volatil, rasina, mucilagiu, inulina, alcaloizi. Semintele de brustur au in compozitie acizi grasi esentiali, vitamina A si B2. Radacina contine fibre dietetice, calciu, aminoacizi, potasiu si polifenoli. In fitoterapie se utilizeaza frunzele, semintele si radacina. Frunzele brusturelui contin substante antibiotice. Brusturele este cunoscut pentru calitatile sale astringente si dezinfectate, fiind folosit mai ales in tratarea... [continuare]

Aloe vera (aloe barbadensis)

Din Plante medicinale

Planta subtropicala, de cultura la noi in tara, iubitoare de lumina si caldura, mai putin de umiditate ridicata. Frunzele sunt carnoase, suculente acoperite de un strat ceros si cu margini dintate. Planta suculenta creste incet si infloreste chiar si la 2-3 ani de la plantare. Florile sunt galben-rosiatice. Aloe vera contine aloina, vitamina a, vitamine din grupul b (B1, B2, B6), minerale, acizi grasi esentiali, enzime, microelemente, aminoacizi, gel. Este un remediu complex: antiinflamator, antimicrobian, antimicotic, antibacterian. Planta este utilizatata atat in scop fitoterapeutic cat si cosmetic. Uz intern: - frunze (gelul extras din frunze) - dureri de cap, lupus eritematos, inflamatii ale tubului digestiv, gastrita, ulcer, intarirea sistemului imunitar, hipercolesterolemie, afectiuni renale, tuberculoza cutanata, sclerodermie, tuse convulsiva, constipatie, ulcer, tulburari de menstruatie - sub forma de gel, capsule. Uz extern: - ulceratii... [continuare]

Lipan sau brusture (arctium lappa)

Din Plante medicinale

Planta medicinala bienala, care poate ajunge si pana la 2 metri inaltime. Frunzele ating dimensiuni mari in primul an, iar radacina este carnoasa. Florile au culoare violet, sunt tepoase si globuloase. Planta se intalneste in zonele cu umiditate scazuta, chiar secetoase. Radacina se scoate din pamant in lunile martie sau aprilie in cazul in care planta are deja doi ani si in luna septembrie sau octombrie daca planta are doar un an. Frunzele se recolteaza inainte de inflorire, in primul an. Lipanul contine glicozide, flavonoide, zahar, tanin, ulei volatil, rasina, mucilagiu, inulina, alcaloizi. Semintele de brustur au in compozitie acizi grasi esentiali, vitamina A si B2. Radacina contine fibre dietetice, calciu, aminoacizi, potasiu si polifenoli. In fitoterapie se utilizeaza frunzele, semintele si radacina. Frunzele brusturelui contin substante antibiotice. Brusturele este cunoscut pentru calitatile sale astringente si dezinfectate, fiind folosit mai ales in... [continuare]

Intralipid, solutie perfuzabila

Din Medicamente

Ce este Intralipid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Emulsie lipidica destinata alimentarii pe cale intravenoasa. Intralipid este o emulsie lipidica sterila si apirogena ce se administreaza pe cale intravenoasa in perfuzie. Reprezinta o sursa energetica si de acizi grasi esentiali. Intralipid contine ulei de soia purificat emulsifiat si fosfolipide purificate din ou. Uleiul de soia contine un amestec de trigliceride cu acizi grasi predominant polinesaturati. Fosfolipidele din ou sunt izolate din galbenus. Dimensiunea globulelor lipidice si proprietatile biologice ale Intralipidului sunt similare chilomicronilor. Intralipid asigura aportul necesar de energie si acizi grasi esentiali la pacientii care necesita alimentarea pe cale intravenoasa. Intralipid este indicat si in cazul pacientilor cu deficIt de acizi grasi esentiali care nu isi pot mentine sau reface continutul normal de acizi grasi esentiali printr-un aport oral. Mod de administrare Dozarea si rata perfuziei cu... [continuare]

Lipofundin mct/lct 200 mg/ml emulsie perfuzabila

Din Medicamente

Ce este Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml si pentru ce se utilizeaza Indicatii Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml este o emulsie de uleiuri in apa. Uleiurile din Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml furnizeaza energie si contin acizi grasi esentiali care sunt necesari pentru procesele de crestere sau recuperare din organismul dumneavoastra. Vi se administreaza Lipofundin MCT/LCT 200 mg/mlprin picurare in vena (perfuzie) ca parte a unui regim de nutritie deoarece nu puteti manca in mod adecvat sau nu puteti fi hranit prin intermediul sondei. Mod de administrare Acest medicament se administreaza prin perfuzie (picurare) intravenoasa, adica prin intermediul unui mic tub direct intr-o vena. Urmatoarele doze sunt recomandari pentru indrumarea dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide cantitatea din acest medicament de care aveti nevoie si cat de mult timp veti avea nevoie de tratament cu acest medicament. Adulti Doza uzuala este de0,7 - 1,5glipide/kg/zi. O doza maxima de 2,0 glipide kg/ziar... [continuare]

Nutriflex lipid plus, emulsie perfuzabila

Din Medicamente

Forma de prezentare: Emulsie perfuzabila aminoacizi 38,4 g, glucide 120 g, lipide totale 40 g; ct. x 5 pungi tricamerale x 1250, 1875 sau 2500 ml Indicatii: Furnizarea necesarului zilnic de energie, acizi grasi esentiali, aminoacizi, electroliti si lichide, pentru pacienti cu catabolism mediu-sever care necesita nutritie parenterala, atunci cand nutritia orala sau enterala nu este posibila, este insuficienta sau contraindicata. Doze si administrare: Perfuzabil intravenos in vene periferice. Dozele se adapteaza in functie de starea clinica. Aport energetic max. 40 kcal/kg corp si zi. Doza max. zilnica 40 ml emulsie perfuzabila/kgc (corespunzand la 1,28 g aminoacizi/kg corp si zi, 2,56 g glucoza/kg corp si zi, 1,60 g lipide/kg corp si zi). rata max. de perfuzie 2,5 ml/kg corp si ora. Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 7 zile. Contraindicatii: Anomalii ale metabolismului aminoacizilor, lipidelor, hiperkaliemie, hiponatriemie, metabolism instabil (sindrom... [continuare]

Pure dha

Din Medicamente

Efecte DHA este un acid gras esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului fatului, copilului mic si pe durata intregii vieti. DHA este o componenta esentiala a fosfolipidelor membranei celulare umane. In primul an de viata creierul isi tripleaza dimensiunea. DHA (acid docosahexaenoic) este unul dintre cei doi principali acizi grasi esentiali din uleiul de peste, cunoscuti ca acizi grasi polinesaturati omega 3. Acizii grasi polinesaturati se numesc esentiali pentru ca nu pot fi sintetizati de catre organism si trebuie adusi prin suplimente... [continuare]

Essentiale forte, capsule

Din Medicamente

Indicatii Hepatite acute si cronice; ciroza hepatica; intoxicatii; degenerescenta grasa a ficatului, indiferent de etiologie; colestaza; profilaxia recidivelor litiazei biliare; sindromul de iradiere; terapia pre- si postoperatorie, in special in chirurgia hepatobiliara. Doze si mod de administrare Daca medicul nu recomandaalte doze, se indica cate 2 capsule de 3 ori pe zi sau 3 capsule de 2 ori pe zi, administrate cu putin lichid in timpul meselor. Actiune terapeutica Fosfolipidele joaca un rol esential in organismul uman, ca elemente structurale ale membranelor si ca reglatori ai functiilor de schimb intre compartimentul intra- si cel extracelular, ca si pentru activarea sistemelor enzimatice de la nivelul membranelor. Gradul schimburilor metabolice si al activitatii hepatice depinde de fluiditatea membranei hepatocitare si este afectat de structura fosfolipidelor membranare, in special de compozitia lor in acizi grasi. Lezarea membranei hepatocitare este constanta in patologia... [continuare]

Doppelherz aktiv omega-3 forte

Din Medicamente

Ce este Doppelherz Aktiv Omega-3 Forte si pentru ce se utilizeaza Indicatii Doppelherz Aktiv Omega-3 forte este ideal pentru o nutritie saraca si mentinerea balantei grasimilor sangelui si a nivelului homocisteine. Capacitatea de efort si starea de bine pot fi influentate in mare parte de catre comportamentul nostru.Astfel, miscarea suficienta si hrana sanatoasa sunt componente importante ale unui regim de viata sanatos pentru inima. Alimentatia influenteaza nivelul colesterolului si balanta grasimilor si trigliceridelor precum si nivelul de homocisteina din organism. De cele mai multe ori influentam organismul nostru prin alimentatie gresita, fumatul de tigari, alcool si lipsa de miscare. Stresul din viata profesionala si viata cotidiana precum si surplusul de greutate nu sunt de dorit pentru sanatatea noastra. De cele mai multe ori hrana noastra contine prea mult colesterol si grasimi “gresite”. Asupra acizilor grasi- Omega-3 a fost atrasa atentia printr-un fenomen din... [continuare]

Nutriflex lipid peri, emulsie perfuzabila

Din Medicamente

Forma de prezentare: Emulsie perfuzabila aminoacizi 32 g, glucide 64 g, lipide totale 40 g; ct. x 5 pungi tricamerale x 1250, 1875 sau 2500 ml Forma de prezentare: Emulsie perfuzabila aminoacizi 38,4 g, glucide 120 g, lipide totale 40 g; ct. x 5 pungi tricamerale x 1250, 1875 sau 2500 ml Indicatii: Furnizarea necesarului zilnic de energie, acizi grasi esentiali, aminoacizi, electroliti si lichide, pentru pacienti cu catabolism mediu-sever care necesita nutritie parenterala, atunci cand nutritia orala sau enterala nu este posibila, este insuficienta sau contraindicata. Doze si administrare: Perfuzabil intravenos in vene periferice. Dozele se adapteaza in functie de starea clinica. Aport energetic max. 40 kcal/kg corp si zi. Doza max. zilnica 40 ml emulsie perfuzabila/kgc (corespunzand la 1,28 g aminoacizi/kg corp si zi, 2,56 g glucoza/kg corp si zi, 1,60 g lipide/kg corp si zi). rata max. de perfuzie 2,5 ml/kg corp si ora. Durata tratamentului nu trebuie sa... [continuare]

Evening primrose oil, comprimate

Din Medicamente

Ce este Evening Primrose Oil si pentru ce se utilizeaza Indicatii "Primula De Seara" este o planta originara din America de Sud, raspandita ulterior in America de Nord, chiar pana pe creasta estica a Canadei. Indienii americani o utilizau in tratamentul bolilor dermatologlce, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de "leacul bun la toate". Uleiul extras din "Primula De Seara" contine doi acizi grasi nesaturati: acidul alfa-linoleic si acidul gamma-linoleic, cunoscuti si sub denumirea de Vitamina F. Primul este un acid gras esential, care nu poate fi sintetizat in organism, pe cand acidul gamma-linoleic este produs de catre organism, constituind materia prima pentru sinteza prostaglandinelor. Prostaglandina E1 este cea mai importanta componenta, avand un rol primordial in combaterea arterosclerozei, hipertensiunii arteriale, obezitatii, trombozelor, fiind un slimulent al imunitatii si al functiilor... [continuare]

Pagina 2 din 19 (548 rezultate)