Cand mergem cu copilul la logoped?

Publicat la data de: 17 Ianuarie 2018 | Actualizat la data de: 14 Februarie 2019
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Cand mergem cu copilul la logoped?

Logopedia se ocupa cu depistarea si corectarea tulburarilor de limbaj. Totodata, logopedia presupune educarea limbajului deficitar, optimizarea comunicarii si intelegerii.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul logopedie provine din limba greaca, "logos" insemnand "cuvant", iar "paideia" - "educare".

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cand ne adresam logopedului
 3. Care sunt cele mai frecvente tulburari de limbaj
 4. Rolul logopediei in dezvoltarea limbajului
 5. Principalele cauze
 6. Citeste pe aceeasi tema

Cand ne adresam logopedului

Sus

Eficienta corectarii tulburarilor de limbaj este cu atat mai ridicata cu cat terapia este inceputa de timpuriu. Este recomandat ca terapia logopedica sa inceapa dupa varsta de 3-4 ani, deoarece pana atunci limbajul este in continua formare.

Sunt insa cazuri in care parintele observa ca cel mic nu rosteste niciun cuvant pana la varsta de 18 luni.

In astfel de situatii parintele trebuie sa se adreseze unui specialist, deoarece poate fi vorba despre o simpla intarziere in dezvoltarea limbajului, dar poate sugera existenta unor afectiuni mai grave, care necesita interventia obligatorie a unui specialist.

In consecinta, este important sa te adresezi unui logoped daca cel mic prezinta anumite dificultati de pronuntie a unuia sau mai multor sunete, daca vorbeste prea repede sau neclar, daca este balbait sau daca intampina greutati la insusirea limbajului scris-citit.

Care sunt cele mai frecvente tulburari de limbaj

Sus

Cele mai frecvente tulburari de limbaj sunt dislaliile - dificultati de pronuntie, omitere sau inlocuire a unor sunete sau silabe, dar si balbaismul, o tulburare a ritmului si fluentei vorbirii.

Destul de rar se intalnesc si cazuri de mutism electiv sau psihogen, in care copilul decide sa nu comunice cu ceilalti pentru anumite perioade de timp.

De asemenea, printre tuburarile de vorbire frecvente la copii se regasesc si rotacismul (dificultate de pronuntie a sunetului r), bradilalia (vorbire foarte rara), tahilalia (vorbirea foarte rapida), afonia (vorbirea in soapta).

Rolul logopediei in dezvoltarea limbajului

Sus

Rolul logopedului include prevenirea cauzelor care pot provoca tulburari de vorbire, dar si depistarea si diagnosticarea timpurie a tulburarilor de vorbire, evaluarea limbajului prin metode specifice, corectarea si recuperarea problemelor de limbaj prin aplicarea unor programe de interventie.

Terapia logopedica poate dura de la cateva saptamani pana la cativa ani, durata terapiei fiind in stransa legatura cu gravitatea tulburarii, cu dezvoltarea psihomotrica a copilului, dar si cu cooperarea care trebuie sa existe intre logoped si familia copilului.

De asemenea, este extrem de important ca interventia logopedica sa inceapa devreme, iar parintele sa asiste la orele de logopedie ale acestuia inca de la inceput si, astfel, sa preia din tehnicile de lucru si sa continue stimularea si in viata de zi cu zi.

Principalele cauze

Sus

Anumiti factori medicali precum parezele faciale, dar si tulburarile neurologice, deficientele de auz, malformatiile aparatului fono-articular pot sta la baza aparitiei tulburarilor de limbaj.

Totusi exista si anumiti factori de mediu. Altfel spus, unor copii nu li se vorbeste destul in familie sau nu li se vorbeste corect, adica persoana care sta in preajma celui mic pronunta incorect unele cuvinte. Inclusiv anumite tulburari alimentare pot avea urmari asupra dezvoltarii limbajului copilului.

Mai exact, copilul care nu poate manca alimente solide este predispus riscului de a nu i se dezvolta optim aparatul fonoarticulator, responsabil de aparitia limbajului.


Medici specialisti Pediatrie


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Anchiloglosia - Limba fixata Anchiloglosia - Limba fixata

  Generalitati Limba fixata (anchiloglosia) este o malformatie congenitala in care tesutul care ataseaza limba de planseul cavitatii bucale (frenul lingual) este anormal de scurt. Miscarile limbii pot fi limitate, in functie de gradul atasarii (sudarii). Cauze...citeste mai mult

 • Evaluarea auzului la copil Evaluarea auzului la copil

  Generalitati In toate tarile dezvoltate, evaluarea auzului unui copil incepe imediat dupa nastere, la iesirea din maternitate, mai ales pentru cei care prezinta risc de hipoacuzie (sarcina dificila, parinti hipoacuzici, rubeola maternala in primul semestru de sarcina...citeste mai mult

 • Ajuta-ti copilul sa scape de furie Ajuta-ti copilul sa scape de furie

  Generalitati Furia necontrolabila la un copil mic, care capata conotatii agresive sau chiar violente, a devenit tot mai frecventa. Tot mai multi parinti ajung sa se intrebe: "Ce am omis in educatia copilului? Suntem noi un exemplu negativ pentru...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate