Clickmed
programare rapida la medic

Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Ce este trauma acustica

Sus
Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive

Trauma sonora (acustica) este o leziune a urechii interne ce apare in urma expunerii la sunete cu intensitate crescuta.

Sunetul intens
este sunetul cu multi decibeli. Trauma sonora, numita si trauma acustica, poate aparea fie in urma expunerii la un sunet foarte puternic brusc, fie la sunete cu intensitate semnificativa pe perioade lungi de timp.
Trauma sonora poate fi consecinta unor traumatisme craniene de asemenea, daca acestea se soldeaza cu perforatia de timpan sau alte leziuni ale urechii medii sau interne.

Cuprins articol

  1. Ce este trauma acustica
  2. Cum se manifesta
  3. Tipologie
  4. Factori de risc
  5. Semne si simptome
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Prognostic
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus

Urechea este formata din 3 regiuni, fiecare avand rol si structura diferita: ureche externa, ureche medie si ureche interna.

Urechea externa si medie sunt separate prin membrana timpanica (timpan). Urechea medie si cea interna comunica prin orificii speciale. Sunetul se transmite prin toate structurile pana la urechea interna, unde atinge nervii acustici sensibili si se percepe sunetul.

Trauma sonora poate rezulta in urma leziunilor oricaror structuri, cele mai sensibile fiind cele din urechea interna, aparand surditatea la una sau ambele urechi.

Tipologie

Sus

Sunetul este in esenta o suma de vibratii ale aerului, percepute de structurile nervoase din urechea umana. Trauma sonora poate distruge modul in care vibratiile normale circula prin urechea externa, medie si pana la cea interna.

Daca medicul dumneavoastra suspicioneaza o trauma acustica, acesta va face diferenta intre trauma acustica post-traumatica si trauma acustica pura. Cea de a doua rezulta strict in urma expunerii la sunete cu intensitate nociva, in timp ce trauma acustica post-traumatica se datoreaza unor leziuni mecanice ale structurii urechii.

De asemenea, trauma acustica va fi de mai multe grade, in functie de severitatea surditatii respectiv hipoacuziei instalate.

Factori de risc

Sus

Exista cateva categorii de pacienti ce vor fi la risc de a dezvolta o trauma sonora.

Acestea includ persoanele care:
• Lucreaza intr-un mediu industrial, cu sunete puternice emise de aparate timp de multe ore, zilnic
• Traiesc sau lucreaza in apropierea surselor de sunet puternic
• Asista frecvent la concerte, petreceri si alte evenimente cu sisteme de sonorizare puternic
• Utilizeaza arme de foc
• Nu folosesc echipamente de protectie in fata sunetelor inalte
• Utilizeaza casti pentru a asculta muzica sau conversatii telefonice, depasind nivelul sigur de intensitate a sunetului

Nivelul de intensitate a sunetului de 85 de decibeli este cel sigur pentru urechea umana; orice valori peste aceasta pot produce trauma sonora.

Desi nu putem masura exact intensitatea sunetelor din jurul nostru, exista multe specificatii tehnice ale acestora in mediile de lucru, in echipamentele de sonorizare etc.

Exista 3 factori importanti cu rol in aparitia traumei sonore:
1. Intensitatea sunetului, masurata in decibeli
2. Frecventa sunetului (inalt sau jos; sunetele inalte sunt mai tarumatizante)
3. Timpul total in care pacientul a fost expus la sunet

Semne si simptome

Sus

Principalul simptom al traumei sonore este surditatea sau o hipoacuzie profunda. Hipoacuzia inseamna scaderea semnificativa a auzului, iar surditatea inseamna pierderea sa completa.

In urechea interna se gaseste organul Corti, numit si microfonul natural al organismului, cu rol esential in inregistrarea sunetelor. Atunci cand sunetele intense lezeaza acest organ, apare hipoacuzia. Lezarea mecanica a structurilor precum timpanul pot accentua hipoacuzia.

In multe cazuri de trauma acustica pe termen lung, pacientii incep sa aiba dificultati in auzirea sunetelor cu frecventa inalta. Ulterior acestia incep sa nu mai auda nici sunetele joace, pana la instalarea hipoacuziei definitive.

Medicul va testa raspunsul fiecarie urechi la sunete de intensitate si frecventa diferita, pentru a evalua tipul si severitatea traumei acustice.

Unul dintre cele mai importante simptome ale traumei acustice este tinnitus-ul.

Tinnitus-ul este acea senzatie permanenta de sunet in ureche pe care pacientul il percepe, insa acesta nu are o sursa externa. Desi este un simptom important ce poate indica diferite patologii ale urechii, multi pacienti il ignora si astfel diagnosticul este intarziat.

Alte cauze ale aparitiei tinnitus-ului sunt modificarile vasculare, patologiile obstructive ale urechii, utilizarea de droguri. In special tinnitus-ul care persista chiar si dupa inlaturarea surselor zgomotoase este un motiv bun de a suspecta trauma sonora.

Diagnostic

Sus

Medicul specialist ORL este cel ce se ocupa de diagnosticul si tratamentul unei traume sonore. Acesta va incepe cu anamneza, in care va va intreba la ce fel de sunete sunteti expus, detalii despre mediul de lucru, istoricul de patologii din sfera ORL etc. Expunerea din trecut, desi incheiata de mult timp, poate fi in continuare o cauza a traumei sonore.

Ulterior acesta va face o audiometrie pentru a identifica gradul traumei sonore. Veti intra intr-o camera izolata fonic, unde veti asculta sunete de intensitate si frecventa diferite. Medicul va va ruga sa ii semnalati atunci cand auziti fiecare sunet.

Alte teste paraclinice fac parte din examenul ORL si se aleg in functie de tabloul clinic si istoricul fiecarui pacient: endoscopie nazala, otoscopie, teste imagistice, timpanograma.

Tratament

Sus

Hipoacuzia sau surditatea pot fi tratate, insa nu vor fi vindecate.

Cea mai buna optiune de tratament o reprezinta asistenta auditiva, ce presupune instalarea de dispozitive auditive de diferite tipuri. Cele mai moderne si eficiente astfel de dispozitive sunt implantul cohlear si aparatul pentru transmitere osoasa. Pacientii ajung sa auda aproape normal, indiferent de cat de profunda este hipoacuzia.

Medicul va va recomanda sa va schimbati mediul de lucru sau sa evitati situatiile in care sunteti expus la sunet puternic, precum si sa utilizati echipamente de protectie din ce in ce mai des (ex: casti de protectie, dopuri de urechi).

In cazurile acute, puteti primi si medicamente precum antialgicele si antiinflamatoarele steroidiene.

Prognostic

Sus

Odata ce hipoacuzia sau surditatea se instaleaza in urma unei traume acustice, acestea nu mai pot fi inversate. Tratamentele actuale permit insa obtinerea unui auz normal in proportie de 90%, iar pacientii isi imbunatatesc considerabil calitatea vietii.

Protectia auzului este necesara cu atat mai mult in urma unei traume sonore.

Concluzie

Sus

Trauma acustica survine in urma expunerii la sunete intense acute sau care se repeta pe perioade lungi de timp, consecinta fiind hipoacuzia de diferite grade sau chiar surditatea. Mergeti la un consult ORL imediat dupa o trauma sonora sau dupa instalarea simptomelor, pentru a primi tratamentul corespunzator. Cu ajutorul optiunilor moderne de tratament, prognosticul este bun.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/acoustic-trauma#takeaway
https://www.verywellmind.com/acoustic-trauma-5212807


Medici specialisti ORL

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate