Tulburari emotionale

Generalitati

Sus
Tulburari emotionale

Termenul de tulburari emotionale nu este un termen cu acuratete ridicata din punct de vedere medical. dar este frecvent utilizat in contextul obisnuit cu referire la tulburarile psihice care implica emotiile (de exemplu, tulburarile de anxietate sau tulburarile depresive etc.).

Denumirile corecte pentru aceste categorii de boli este tulburarile psihice, tulburarile de anxietate, tulburarile depresive, tulburarile de comportament sau tulburarile de personalitate.

Descoperiri recente cu privire la modul in care functioneaza creierul au relevat noi perspective ale modului in care o varietate de produse chimice naturale pot afecta gandirea normala, sentimentele, constiinta de sine si perceptiile. Se pare ca si acesti factori pot sta la baza tulburarilor emotionale.

Mintea umana reflecta echilibrul chimic din creier, o cerinta esentiala pentru procesarea mentala normala si pentru mentinerea sanatatii emotionale.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Tipuri de tulburari emotionale
 4. Simptome
 5. Diagnostic
 6. Tratament
 7. Articole similare

Cauze

Sus

Cauzele tulburarilor emotionale pot fi rezultatul interactiunii tendintelor mostenite, dar si a mediului si a situatiilor de viata. La nivelul creierului persoanei care sufera de tulburari emotionale ar putea fi prezent un dezechilibru chimic rezultat in urma unui prejudiciu cerebral.

De asemenea, daca bolnavii au fost expusi la diverse abuzuri, stres extrem, decese sau pierderea membrilor familiei, violenta etc., acestia prezinta mai multe probabilitati de a dezvolta tulburari emotionale.

Tipuri de tulburari emotionale

Sus

Printre principalele tipuri de tulburari emotionale se numara

- tulburarile de anxietate (tulburarea de panica, agorafobia, tulburarea obsesiv compulsiva etc.)
- tulburarile afective (depresia majora, tulburarea bipolara, tulburarea distimica etc.)
- tulburarile rezultate in urma abuzului de substante (droguri, alcool)
- tulburarile de alimentatie (anorexia, bulimia)
- tulburarile de comportament (ADHD, intentia suicidara)
- tulburarile de personalitate (personalitate evitanta, personalitate antisociala, personalitate histrionica, personalitate schizoida, personalitate dependenta, personalitate pasiv-agresiva, personalitate paranoida, personalitate schizotipala, borderline etc.).

Simptome

Sus

Manifestarile tulburarilor emotionale depind de tipul acesteia, dar si de diferite contexte educationale, sociale, de mediu etc. Printre simptomele generale ale tulburarilor emotionale se pot numara oricare dintre simptomele enumerate mai jos

- depresia
- anxietatea
- oboseala
- ahedonia
- scaderea apetitului alimentar
- pierderea in greutate
- tulburarile de somn
- timiditatea
- imaginea depreciata de sine
- intentia suicidara
- nervozitata
- accesele de furie
- instabilitatea emotionala
- paresteziile
- relatiile furtunoase
- izolarea sociala
- modificarile frecvente ale dispozitiei
- suspiciunea si neincrederea in cei din jur
- dificultatile de relationare
- slab control al impulsurilor
- abuzul de alcool sau substante
- perceptia alterata a realitatii
- gandirea si comportamentele inadecvate
- incapacitatea de a respecta normele sociale.

Caracteristicile unui copil care sufera de tulburari de emotionale ar putea fi urmatoarele

- perturba activitatile din clasa
- este impulsiv
- este neatent si distras cu usurinta
- nu urmeaza normele clasei
- se concentreaza cu dificultate
- manifesta rezistenta la schimbare
- transmite informatii irelevante sau fara legatura cu normele clasei
- are un comportament agresiv
- intimideaza si manifesta violenta fata de colegii sai
- absenteaza in mod regulat de la scoala
- invinovateste constant alti colegi
- are o stima de sine scazuta
- intampina dificultati in lucrul in grup
- comportamentul sau se depreciaza cu trecerea timpului
- deseori manipuleaza situatiile
- nu se poate adapta la normele sociale care privesc spatiul si bunurile personale.

Diagnostic

Sus

Diagnosticul unei tulburari emotionale va fi pus de catre un clinician care va decide daca persoana in cauza indeplineste criteriile specifice de diagnostic. Fiecare tulburare emotionala are propriul set de criterii de diagnostic.

Cand medicii considera ca o persoana sufera de o tulburare de personalitate, de obicei recomanda o serie de teste medicale si psihologice care pot exclude prezenta altor boli care ar putea cauza manifestarile. Acesta includ, in general

- examenul fizic
- analize de laborator - hemoleucograma completa, test de screening pentru alcool si droguri, verificarea functiei tiroidiene
- evaluare psihologica - medicul va fi interesat sa afle cat mai multe detalii despre gandurile, sentimentele, relatiile si modelele de comportament ale bolnavului

Daca pacientul este un copil, in timpul procesului de diagnostic, medicul observa si interactioneaza cu copilul si va dori si detalii despre comportamentul copilului de la adultii care cunosc copilul bine.

Totusi, chiar si in urma utilizarii unor sisteme detaliate de clasificare a caracteristicilor emotionale, diagnosticarea tulburarilor emotionale, mai ales la copii si adolescenti, poate fi extrem de dificila. Una dintre explicatii este aceea ca la copii se folosesc criteriile de diagnostic pentru adulti. O alta tine de faptul ca adesea copii nu dispun de abilitati verbale pentru a-si descrie experientele, emotiile sau modul in care gandesc.

In plus, chiar daca accesele de furie, iritabilitatea, tristetea, timiditatea si frica sunt caracteristici ale unor tulburari emotionale la copii, acestea sunt comportamente normale in anumite conditii sau in anumite stadii de dezvoltare.

Astfel, medicii trebuie sa stabileasca diagnostice fara sa dispuna de informatii cheie. Deseori, specialistii trebuie sa puna diagnosticul in functie de intensitatea simptomelor si a prezentei unor modele comportamentale. Factorii culturali pot fi importanti in exprimarea si interpretarea unor semne si manifestari.

Tratament

Sus

Pentru tratarea tulburarilor emotionale este de obicei nevoie de interventie psihosociala (terapie cognitiv comportamentala, educatie psihofamiliala, formare a competentelor sociale, psihoterapie interpersonala, diverse metode de relaxare, psihoterapie de grup etc.), dar si utilizarea de medicamente.

Cele mai bune rezultate se obtin in urma combinatiei psihoterapiei cu medicatia. Intrucat in categoria larga de tulburari emotionale exista mai multe afectiuni specifice, va fi necesar sa se aplice diferite metode de abordare pentru tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Tulburari de erectie Tulburari de erectie

  Generalitati Aceste tulburari afecteaza un numar mare de barbati si totodata si pe partenerele acestora. In cadrul acestui grup de disfunctionalitati sunt cuprinse mai multe tipuri tulburari ale functiei erectile: - curbarea penisului in timpul erectiei (boala...citeste mai mult

 • Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare Tulburari ale sistemului reproducator...

  Generalitati Exista doua mari tulburari primare care afecteaza organele reproducatoare externe masculine. Acestea includ disfunctiile peniene si afectiunile testiculare. Disfunctiile peniene si testiculare pot afecta fertilitatea si functia sexuala masculina....citeste mai mult

 • Tulburarile de personalitate Tulburarile de personalitate

  Generalitati Tulburarile de personalitate reprezinta o serie de comportamente distinctive si anormale adoptate dupa anumite modele si care asigura anumite raspunsuri emotionale. Aceste tulburari sunt caracterizate de modul in care o persoana reactioneaza in fata unui...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+2
Vezi toate clinicile
Mai putin
+2
Vezi toti medicii
Mai putin