Clickmed
programare rapida la medic

Primul ajutor in amputatia accidentala

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2014
Primul ajutor in amputatia accidentala

Amputatia accidentala reprezinta o urgenta medicala cu grad ridicat de risc, ce necesita interventia unei asistente specializate cat mai curand posibil.

In acest caz, victima prezinta hemoragii severe, cu posibile alte leziuni interne, care pot conduce la complicatii letale.

Simptomele acestei urgente medicale sunt hemoragiile abundente, varsaturile, starea de soc, posibile fracturi, stari de slabiciune si vertij sau stare de inconstienta.

Primul ajutor in amputatia accidentala consta atat in asistarea victimei, cat si in pastrarea in conditii optime a membrului detasat, care poate fi ulterior reatasat pe cale chirurgicala.

Masurile de prim ajutor in cazul amputatiei accidentale sunt urmatoarele:

- Sunati de urgenta la 112.
- Mentineti caile respiratorii ale victimei libere. Daca victima este inconstienta si nu respira, efectuati manevrele standard de resuscitare.
- Opriti hemoragia din locul amputarii. O amputatie completa ar putea sa nu sangereze abundent (vasele de sange sectionate pot prezenta spasme, se retrag in locul lezat si se contracta, oprind sangerarea). Spalati-va pe maini cu apa si sapun si folositi manusi din latex, daca le puteti procura rapid. In locul acestora, puteti utiliza o carpa curata, pungi din plastic sau cel mai curat material pe care il aveti la indemana. Intindeti victima pe spate si mentineti ridicata regiunea corporala afectata. Aplicati presiune directa si constanta pe rana timp de 15 minute. Daca sangele patrunde prin materialul folosit, aplicati o noua compresa, fara sa o indepartati pe prima. Daca exista un obiect care a penetrat zona, nu incercati sa il indepartati efectuat hemostaza in jurul acestuia.
- Daca hemoragia nu se opreste, continuati sa efectuati hemostaza, facand tot ce va sta in putinta sa pastrati rana curata si sa preveniti leziuni ulterioare.
- In cazul in care victima vomita, intoarceti-i capul pe parte, pentru a evita sufocarea.
- Daca suspectati o posibila fractura a coloanei cervicale, nu miscati corpul victimei si nu ii modificati pozitia.
- Pozitionati membrul amputat intr-un recipient curat, astfel incat sa il protejati de contaminare. Pe cat posibil, impachetati membrul impreuna cu cateva pungi de gheata.
- Anuntati unitatea spitaliceasca la care va fi transportata victima ca urmeaza sa aduceti un membru amputat, astfel incat interventia sa aiba loc cat mai repede cu putinta.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate