Clickmed
programare rapida la medic

Blefaroconjunctivita si remediile sale

Actualizat la data de: 27 Iulie 2023

Ce este blefaroconjunctivita

Sus
Blefaroconjunctivita si remediile sale

Blefaroconjunctivita este o patologie ce combina blefarita cu conjunctivita. Blefarita afecteaza pleoapele, facandu-le rosii, inflamate si exfoliative. Conjunctivita afecteaza conjunctiva, acel strat subtire din interiorul pleoapelor, producand inflamatia acesteia.

Cuprins articol

  1. Ce este blefaroconjunctivita
  2. Cauze
  3. Semne si simptome
  4. Tipologie
  5. Optiuni de tratament
  6. Riscuri si complicatii
  7. Cand ar trebui sa mergeti la medic
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Blefarconjunctivita apare din cauza inflamatiei si iritatiei. Acestea pot fi cauzate de infectii cu diferite microorganisme, patologii dermatologice, patologii sistemice, anumite medicamente si alte afectiuni oftalmologice. Unele cauze sunt mai frecvente decat altele.

Microorganismele

Stafilococul aureu este bacteria cea mai comuna ce produce si blefaroconjunctivita. Aceasta produce infectii acute. Bacteria poate fi rezistenta la penicilina sau cefalosporine, moment in care devine stafilococ aureu multirezistent si este mai dificil de tratat. Tratamentul antibiotic ramane inca eficient in majoritatea cazurilor.
Stafilococul epidermidis, Corinebacterium si Propionibacterium acnes sunt alte bacterii frecvent incriminate pentru producerea blefaroconjunctivitei, insa produc mai frecvent infectii cronice.

Alte microorganisme ce pot cauza blefaroconjunctivita sunt virusurile precum herpex simplex de tip 2, virusul varicelo-zoosterian si anumiti paraziti.

Patologii dermatologice si sistemice

Alergiile si bolile atopice. Patologia atopica este caracterizata prin eczema, astm si prezenta alergiilor. Poate produce ingrosarea tegumentelor pleoapelor si aparitia blefaroconjunctivitei.

Deficitul de vitamina B6 poate fi asociat, mai rar, cu blefaroconjunctivita angulara. Alte semne ale acestui deficit includ eruptiile cutanate, limba inflamata, confuzie si iritabilitate.

Sindromul Down se asociaza cu prezenta blefaroconjunctivitei. Dermatita seboreica este o afectiune dermatologica ce are ca tinta pielea din zonele cu mai mult sebum (mai uleioase).

Medicamente

Anumite substante medicamentoase utilizate in tratamentul acneei si a eczemei pot fi iritante pentru globul ocular si anexe, producand blefaroconjunctivita. Chimioterapicele, utilizate in tratamentul cancerului, pot de asemenea avea blefarcoconjunctivita si alte patologii oculare superficiale ca si efect advers.

Patologii oftalmologice

Ectropionul si entropionul sunt doua patologii oftalmologice frecvent asociate cu blefaroconjunctivita.

Inaintarea in varsta, cicatrizarea, inflamatia si alergiile pot contribui la aparitia celor doua. Exteriorizarea sau interiorizarea pleoapei contibuie la acumularea de bacterii si aparitia inflamatiei pleoapei. Pleoapa cazuta este de asemenea favorizanta pentru blefaroconjunctivita. Disfunctia de glande Meibomius se identifica in cazurile cronice de blefaroconjunctivita.

Semne si simptome

Sus

Unele dintre cele mai comune simptome ale blefaroconjunctivitei includ:
• Eritem (roseata) in jurul ochilor si la nivelul globului ocular
Lacrimare excesiva
• Piele uscata care se exfoliaza usor in jurul ochiului si la nivelul pleoapei
• Depozite acumulate la nivelul genelor
• Senzatie de corp strain ocular
• Lipirea pleoapelor una de cealalta
• Mancarime
• Senzatie de arsura
• Iritatie oculara
• Caderea genelor
• Pleoape cu sebum in cantitate mare
• Apritia de papule sau pustule rosiatice
• Inflamatia pleoapei, cu tumefiere si durere locala

Semnele si simptomele apar cel mai frecvent la ambii ochi si se pot ameliora sau inrautati pe parcursul evolutiei afectiunii. Multe dintre simptome sunt mai intense dimineata, imediat dupa trezire.

Tipologie

Sus

Blefaroconjunctivita apare la unul sau la ambii ochi, insa de obicei apare la ambii. Diferitele tipuri de blefaroconjunctivita se clasifica in functie de localizarea inflamatiei si de cauza acesteia.

Astfel, exista 2 mari clasificari:

In functie de localizare
• Blefaroconjunctivita anterioara: afecteaza portiunea de pleoapa de la baza genelor
• Blefaroconjunctivita posterioara: afecteaza portiunea de pleoapa ce intra in contact cu globul ocular
• Blefaroconjunctivita angulara: un tip rar, localizat in unchiul intern al ochiului

In functie de cauza
• Blefaroconjunctivita seboreica: asociaza semne ale dermatitei seboreice
• Blefaroconjunctivita atopica: asociata de alergii cronice
• Blefaroconjunctivita bacteriana: produsa de infectii bacteriene si asociata cu semne de infectie
• Blefaroconjunctivita virala: produsa de infectii virale si asociata cu semne ale infectiilor virale deja prezente

In ceea ce priveste diagnosticul diferential, blefaroconjunctivita trebuie diferentiata de orice alta afectiune inflamatorie oftalmologica, dar si de cauze mai rare precum un tip de cancer.

Tipul de cancer ce produce semne si simptome similare blefaroconjunctivitei bilaterale se numeste carcinom cu celule seboreice. Semnele si simptomele trebuie evaluate atent, iar explorarile suplimentare sunt necesare pentru a exclude diagnosticul de cancer.

Optiuni de tratament

Sus

Tratamentul standard si cel mai eficient pentru blefaroconjunctivita se bazeaza pe masuri corecte de igiena locala.

Cateva din metodele prin care va puteti asigura aceasta igiena sunt:

• Curatarea genelor cu solutii speciale, sampoane special formulate pentru a indeparta matreata si depozitele formate. Unele sampoane contin agenti antimicrobieni ce ajuta la indepartarea tesuturilor lezate si la reducerea cantitatii de sebum.

• Plasarea unei comprese caldute deasupra ochilor, pentru a fragiliza glandele meibomius. Aplicarea compreselor trebuie facute intre 5 si 10 minute in fiecare zi, urmata de un masaj usor al pleoapelor.

Lacrimile artificiale pot fi utile in special pentru pacientii cu entropion sau ectropion, la care globul ocular se usuca mult mai usor.

Daca blefaroconjunctivita se asociata cu o patologie de fond, aceasta trebuie tratata in primul rand.

Este important ca procesul de vindecare sa fie monitorizat de catre un medic. Acesta va interveni daca simptomele nu se amelioreaza sau daca se inrautatesc. Pentru a vindeca infectia bacteriana, veti primi si o crema sau gel cu aplicare locala ce contine antibiotic si eventual corticosteroizi. Aceste solutii vor fi aplicate timp de una pana la 2 saptamani.
In unele cazuri se prescriu si antibiotice administrate pe cale orala, sub forma de comprimate.

Riscuri si complicatii

Sus

Blefaroconjunctivita, in special atunci cand devine cronica, poate da complicatii precum:
• Ochi foarte uscat
• Pierderea glandelor meibomius
• Infectii oculare severe
• Gene cu orientare gresita
• Cresterea genelor in interiorul pleoapei
• Formarea de calcifieri in interiorul pleoapei

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Sus

Daca aveti o infectie si inflamatie oculara persistenta, ce nu se amelioreaza, tratamentul suplimentar devine necesar. Contactati-va medicul oftalmolog pentru un consult de specialitate daca simptomele se inrautatesc sau nu se amelioreaza in urma tratamentului conservator, bazat pe buna igiena oculara. Asigurati-va ca medicul afla medicamentele si produsele de piele pe care le utilizati.

Concluzie

Sus

Blefaroconjunctivita reprezinta afectiunea inflamatorie a pleoapei si a conjunctivei.

Aceasta are cauze diverse si semne si simptome specifice.

Tratamentul initial este cel bazat pe respectarea masurilor de igiena locala oculara, insa daca acesta nu este eficient, medicul oftalmolog va prescrie medicatie antibiotica si alte tipuri de tratament, in functie de nevoi.

Bibliografie
https://www.allaboutvision.com/conditions/eyelid/blepharoconjunctivitis/
https://mft.nhs.uk/app/uploads/sites/2/2019/12/REH-273.pdf


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate