Clickmed
programare rapida la medic

Sarcina: intelegerea procesului de conceptie

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Calcularea varstei gestationale - varstei sarcinii

Sus
Sarcina: intelegerea procesului de conceptie Vezi galerie foto

Majoritatea medicilor calculeaza inceputul sarcinii din prima zi a ultimei menstruatii.

Perioada astfel calculata se numeste "varsta menstruala" si este cu doua saptamani mai mare decat perioada de gestatie propriu-zisa.

In cele ce urmeaza sunt prezentate cateva lucruri generale si notiuni de baza despre conceptie.

Cuprins articol

  1. Calcularea varstei gestationale - varstei sarcinii
  2. Ovulatia
  3. Menstruatia
  4. Fecundatia
  5. Implantarea (nidarea)
  6. Dezvoltarea embrionara
  7. Hormonii de gestatie
  8. Etapele de dezvoltare a sarcinii
  9. Citeste pe aceeasi tema

Ovulatia

Sus

In fiecare luna, intr-unul din cele doua ovare ale unei femei, in niste chisturi mici ce contin un anumit fluid, numite foliculi, incepe sa se dezvolte un grup de ovule imature. In mod obisnuit, numai unul dintre acesti foliculi este selectat pentru a finaliza procesul de dezvoltare (maturare). Acest "folicul dominant" inhiba cresterea si dezvoltarea celorlalti foliculi, care se opresc din maturare si degenereaza. Ulterior, foliculul matur se rupe si ovulul este eliberat de la nivel ovarian (ovulatie). Ovulatia apare in general cu doua saptamani inainte de inceperea urmatoarei menstruatii a unei femei.

Dezvoltarea corpului galben
: dupa ovulatie, foliculul rupt se transforma intr-o structura numita corpul galben, care secreta doi hormoni, si anume: progesteronul si estrogenul. Progesteronul are ca functie stimularea dezvoltarii endometrului (epiteliul ce captuseste la interior uterul) si pregatirea sa pentru eventuala implantare a embrionului prin ingrosarea sa.

Eliberarea ovulului
: ovulul este eliberat si absorbit in trompele uterine, unde ramane pana cand un singur spermatozoid il penetreaza in cadrul procesului de fecundatie (fuzionarea ovulului cu spermatozoidul). Ovulul poate fi fertilizat pe o perioada de 24 de ore dupa ovulatie. In medie, ovulatia si fecundatia au loc cam la doua saptamani dupa ultima menstruatie.

Menstruatia

Sus

Daca ovulul nu este fecundat, atat el cat si corpul galben vor degenera, ducand astfel si la scaderea progresiva a nivelului de hormoni. Acest proces va duce la exfolierea endometrului, ce are ca rezultat sangerarea menstruala. Apoi ciclul se repeta.

Fecundatia

Sus

Daca un spermatozoid intalneste si penetreaza un ovul matur, rezultat in urma ovulatiei, ovulul va fi fecundat. Cand spermatozoidul penetreaza ovulul, la suprafata ovulului apar anumite modificari ale invelisului sau proteic, care au rolul de a impiedica patrunderea unui alt spermatozoid.
Incepand chiar din momentul fertilizarii, bagajul genetic al copilului este complet, inclusiv in ceea ce priveste sexul sau. Datorita faptului ca mama nu poate furniza decat cromozomi sexuali de tip X (orice persoana de sex feminin prezinta in bagajul genetic o pereche de cromozomi sexuali XX), daca un spermatozoid de tip Y fecundeaza ovulul, copilul va fi baiat (XY); pe de alta parte, daca un spermatozoid de tip X fecundeaza ovulul, copilul va fi fata (XX).

Implantarea (nidarea)

In primele 24 de ore dupa producerea fecundatiei, ovulul incepe sa se divida rapid in mai multe celule. El ramane in trompa uterina timp de aproximativ trei zile. Ovulul fecundat (numit zigot) continua sa se divida pe masura ce se deplaseaza incet prin trompa uterina catre uter, unde urmeaza sa se ataseze la nivelul endometrului (proces numit implantare sau nidare).
Initial zigotul se transforma intr-o structura celulara plina, de forma rotunda, apoi acesta evolueaza si devine o structura celulara goala, numita blastocist. Inainte de nidare, blastocistul se detaseaza de invelisul sau protector. In momentul in care blastocistul intra in contact cu endometrul, schimbul hormonal ce are loc, ajuta blastocistul sa se ataseze. Unele femei observa aparitia unor mici spoturi sangvine (sau sangerari usoare) la nivelul lenjeriei intime, pe o perioada de una sau doua zile atunci cand are loc nidarea. Ulterior, endometrul se ingroasa si colul uterin este obstruat printr-un dop de mucus.

Dezvoltarea embrionara

Sus

In urmatoarele trei saptamani, celulele blastocistului incep sa se dezvolte ca grupuri de celule (clumps) in acea mica structura rotunda, astfel formandu-se primele celule nervoase ale copilului.
In procesul sau de dezvoltare, copilul este numit embrion din momentul conceptiei si pana in a opta saptamana de sarcina. Dupa a opta saptamana si pana in momentul nasterii, copilul este numit fat.

Hormonii de gestatie

Sus

Gonadotropina corionica umana (HCG) este hormonul care este prezent in sange de la momentul conceptiei si care este produs de celulele care formeaza placenta. Acesta este hormonul detectat cu ajutorul unui test de sarcina; totusi, abia dupa o perioada de trei pana la patru saptamani din prima zi a ultimei menstruatii, nivelul de gonadotropina corionica umana este destul de ridicat pentru a fi detectat de testele de sarcina.

Etapele de dezvoltare a sarcinii

Sus

Stadiile de dezvoltare ale unei sarcini se numesc trimestre sau perioade de trei luni, datorita schimbarilor distincte care apar in fiecare stadiu.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate