Clickmed
programare rapida la medic

Progesteronul seric


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Progesteronul este un hormon steroid care este produs de celulele corpului galben ovarian, in timpul perioadei de ovulatie la femei. Totodata, progesteronul este produs de placenta, in timpul sarcinii. Insa acesta este un hormon produs de organism si este intalnit atat la femei, cat si la barbati.

In cazul barbatilor, progesteronul este implicat in crearea de spermatozoizi, iar in cazul femeilor, acest hormon ajuta la pregatirea uterului pentru un eventual ovul fertilizat, el contribuind la producerea sacrinii, dar si la mentinerea ei. In plus, progesteronul inhiba si productia de lapte in timpul sarcinii.

De cele mai multe ori, cantitatea de progesteron este mai mica la barbati decat la femei. Progesteronul este, de asemenea, asociat cu mai putini markeri ai obezitatii la barbati.

Concret, acest hormon are ca rol principal pregatirea endometrului pentru cazul in care apare o sarcina, dar si pentru mentinerea acesteia. In situatia in care nu are loc fecundatia, va urma o scadere brusca a progesteronului din organism, ulterior avand loc ciclul menstrual.

Altfel spus, progesteronul este principalul produs de sinteza al corpului galben in perioada de graviditate. Concentratia plasmatica a progesteronului este mica in perioada foliculara, insa indata ce are loc o crestere a concentratiei de LH (hormonul luteinizant) va aparea si o crestere a concentratiei de progesteron.

Daca intervine o sarcina, corpul galben este necesar pentru asigurarea secretiei de progesteron pana in saptamana 8 de sarcina. Dupa aceasta perioada, placenta va prelua aceasta functie.

In timpul sarcinii, mai exact intre sapatamanile 5-40 de sarcina, concentratia de progesteron creste progresiv. Inclusiv placenta, pe perioada sarcinii si pana la sfarsitul acesteia, va produce un numar mare de progesteron.

Progesteronul are o multime de beneficii. Astfel, acesta scade riscul de cancer endometrial, facand endometrul subtire, are actiune antiinflamatorie si ajuta la scaderea in greutate. In plus, contribuie la reducerea tensiunii arteriale.

Nivelurile de progesteron variaza in functie de momentul testarii.

Astfel, nivelurile progesteronului din sange incep sa creasca la jumatatea ciclului menstrual. Acesta continua sa creasca pentru aproximativ 6 pana la 10 zile si apoi va scadea daca nu are lor fertilizarea si implantarea.

Totodata, nivelurile continua sa creasca la inceputul sarcinii. De regula, concentratiile de progesteron seric de 21 pana la 23 de zile mai mari de 10 ng/ml indica o ovulatie normala, iar concentratiile sub 10 ng/ml arata o anovulare, o productie inadecvata de progesteron in faza luteala.

Concentratiile crescute de progesteron sunt insa unori inregistrate si in cazurile de chisturi ovariene, sarcini molare, forme rare de cancer ovarian, cancer de suprarenal, hiperplazie suprarenala congenitala sau de tumori testiculare.

In plus, un nivel crescut al progesteronului poate fi un rezultat al supraproductiei glandelor suprarenale.
Concentratiile scazute de progesteron pot fi asociate cu amenoreea, sarcina ectopica si avortul spontan sau cu diminuarea functiei ovariene.

Recomandari

De cele mai multe ori stabilirea valorilor de progesteron seric este necesara atunci cand se vrea evaluarea si stabilirea cauzelor infertilitatii, verificarea faptului ca ovulatia a avut loc intr-un ciclu menstrual, evaluarea sangerarilor uterine anormale, dar si pentru evaluarea sanatatii placentare in sarcina care are risc crescut de avort.

Testarea poate insa sa fie utilizata si in alte situatii, cum ar fi pentru a ajuta la diagnosticarea unei sarcini ectopice sau nereusite.

De asemenea, testarea arata eficacitatea injectiilor cu progesteron atunci cand este administrat femeilor pentru a ajuta la sustinerea sarcinii timpurii. Aceasta analiza ajuta si la diagnosticarea unor afectiuni la nivelul glandelor suprarenaale si a anumitor tipuri de cancer.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate), dimineata. Femeile trebuie sa precizeze data ultimei menstruatii sau trimestrul de sarcina in care sunt.

Metoda

Se va folosi testul imunologic pe baza de electrochemiluminiscenta (ECLIA).

Limite si interferente

Nivelul seric al progesteronului este masurat in nanograme pe decilitru (ng/dl). Rezultatele normale pot varia, in functie de sex, varsta, ciclu menstrual, daca femeia este sau nu gravida.

Sunt situatii in care se inregistreaza cresteri sau scaderi sub limita normala, provocate de o serie de cauze interne.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter