Clickmed
programare rapida la medic

Asistentii medicali - 'Furnicutele sistemului sanitar'

Actualizat la data de: 04 Noiembrie 2010
Asistentii medicali - 'Furnicutele sistemului sanitar'

Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania filiala Municipiului Bucuresti si Houston NPA au organizat intre 29-30 octombrie cea de-a doua Conferinta Anuala cu tema: 'Profesia de asistent medical si moasa la inceput de sec XXI', la care au participat peste 300 de asistenti medicali din Bucuresti si din tara.

Conferinta anuala a fost structurata pe 2 zile, temele de interes general fiind dezbatute in plen, iar cele specifice discutate in seminarii pe diferite specialitati. Programul conferintei a fost creditat cu 15 puncte EMC.

"Pentru a asigura calitatea serviciilor oferite de asistentii medicali si moase trebuie avute in vedere urmatoarele: redefinirea rolului si pozitiei asistentului medical si al moasei in echipa medicala; definirea atributiilor asistentilor medicali licentiati; cursuri de specializare si competenta, necesitatea existentei unui plan de cariera pentru asistentii medicali si moase; gasirea unor solutii pentru normarea corecta a personalului medical pe baze stiintifice, elaborarea de proceduri si ghiduri de practica pentru asistentii medicali si moase. Toate acestea si multe alte propuneri argumentate, se vor regasi intr-o scrisoare deschisa, care va fi supusa unei dezbateri publice si apoi inaintata autoritatilor", a conchis Carmen Mazilu, presedinte OAMGMAMR filiala Bucuresti, la finalul evenimentului.

Carmen Mazilu a prezentat in deschiderea conferintei lucrarea cu tema "ingrijirile medicale bazate pe dovezi" si colaborarea cu Joanna Briggs Institute (JBI) din Australia si infiintarea Centrului Roman de ingrijiri Medicale Bazate pe Dovezi pentru Asistenti Medicali si Moase. Potrivit lui Carmen Mazilu, "obiectivele acestei colaborari sunt: promovarea conceptului de medicina bazata pe dovezi, organizarea de traininguri si manifestari stiintifice legate de concept, participarea la evenimentele JBI, realizarea de cercetari secundare care vor fi publicate in jurnalul JBI, organizarea de seminarii axate pe promovarea practicii bazate pe dovezi, participarea la elaborarea ghidurilor de buna practica din domeniu, constituirea unor retele de diseminare a acestor ghiduri".

Intrebat de catre asistenti de posibilitatea standardizarii practicii asistentului medical, presedintele OAMGMAMR, Mircea Timofte ca precizat ca "am reusit sa elaboram, dupa ani de munca si prin implicarea tuturor filialelor Ordinului, procedurile de practica pentru asistentii medicali. Procedurile sunt perfectabile si revizuibile in timp, pe baza sugestiilor venite din partea asistentilor medicali si a moaselor. Un ghid de practica este greu de realizat numai de catre asistentii medicali, fiind necesara colaborarea cu medicii."

Asistent principal Ana Bragarin a abordat o tema cu implicatii deosebite si extrem de mediatizata in ultimul timp: infectiile nosocomiale, o adevarata problema in secolul 21. Infectia nosocomiala este infectia care isi are originea intr-o unitate sanitara si care poate fi recunoscuta clinic sau microbiologic. "Infectiile din spitale au un impact negativ asupra personalului medical, printre cause amintim presiunea opiniei publice si a mass media care mediatizeaza exagerat cazurile din spitale", precizeaza Ana Bragarin.

Cauzele complementare care pot conduce la infectiile nosocomiale sunt: modul de spitalizare (incidenta infectiilor secundare a fost de 0,9% pentru camerele cu 1 - 2 paturi si de 13,4% pentru saloanele cu 8 - 10 paturi), circuite septice si aseptice nedefinite, indeplinirea de manopere septice si aseptice de aceeeasi persoana, lipsa dezinfectantelor topice.

"Prescrierea si uzul excesiv de antibiotice in spital duc la dezvoltarea unor tulpini rezistente de germeni patogeni si la distrugerea microflorei normale. Exista de asemenea o conceptie gresita a personalului din spital asupra infectiilor nosocomiale si o lipsa de responsabilitate a personalului medical fata de aparitia infectiilor intraspitalicesti. Zone de mare risc in spital sunt: ATI, Neonatologie, Dializa, Unitati de arsi", a explicat Ana Bragarin.

Intrebati de ce cred ca apar infectiile nosocomiale, asistentii prezenti in sala au fost de parere ca cele mai multe apar din cauza lipsei acute de personal medical, realizarea tratamentelor si lipsa materialelor sanitare, a antisepticelor, etc.

Evaluarile efectuate in spitalele santinela din Romania arata ca 75% din infectiile nosocomiale apar ca urmare a utilizarii instrumentelor si aparaturii in manopere terapeutice/de investigare sau de reanimare. "Ar trebui sa existe si sa functioneze in fiecare spital un departament de securitate in munca, iar fisele de protectia muncii ar trebui sa fie semnate de personalul medical, numai in conditiile in care se respect toate prevederile legilor in vigoare, pentru ca noi suntem supusi unor riscuri deosebit de mari din cauza conditiilor de munca si lipsa echipamentelor de protectie , iar raportarile despre infectii nu sunt comunicate veridic" adauga un asistent medical de la Spitalul CF2.

Dr. Daniel Popescu a precizat ca "pregatirea asistentului medical in Romania ar trebui facuta in stransa legatura cu o cercetare a pietei fortei de munca, iar pentru cei care au absolvit scolile postliceale in perioada in care nu exista posibilitatea urmarii cursurilor facultatii de specialitate ar trebui gasita o solutie pentru a-si putea continua studiile,daca acestia doresc".

Un alt subiect a fost practica independenta a moaselor si a asistentilor medicali. in acest moment, moasele nu isi pot practica profesia autonom, deoarece nu exista inca norme si metodologii care sa reglementeze aceasta activitate, iar CNAS nu incheie contracte cu acestea. Carmen Mazilu a intervenit explicand ca "organizatia profesionala va face demersuri pentru practicarea independenta a profesiei de asistent medical si moasa".

In ceea ce priveste practica asistentului medical, o buna informare despre testul pe care pacientul trebuie sa-l efectueze in scop diagnostic il va ajuta pe asistent sa pregateasca pacientul pentru respectiva manevra, castigandu-se astfel increderea si cooperarea sa. Unele teste necesita instructiuni detaliate pentru a ne asigura de cooperarea pacientului pentru corecta recoltare a probelor biologice.

A doua parte a zilei de vineri a fost dedicata sesiunilor stiintifice pe specialitati: "Sanatatea mamei si copilului", "Actualitati in chirurgie", "ingrijirile centrate pe pacient - o noua provocare pentru asistentul medical", "Tratamentul modern al plagilor".


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate