Ejacularea prematura - cauze psihologice

Publicat la data de: 22 Martie 2012 | Actualizat la data de: 10 August 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Ejacularea prematura - cauze psihologice

Ejacularea prematura sau ejacularea rapida se refera la declansarea ejacularii, inainte ca cei doi parteneri sexuali sa doreasca sa se intample acest lucru. Cauzele nu sunt pe deplin intelese. Totusi, exista mai multe explicatii pentru ejacularea prematura, de la cele de natura biologica, la cele psihologice.

Unii cercetatori considera ca exista o relatie complexa intre factorii declansatori biologici si psihologici. Cu toate astea, se considera ca factorii psihologici agraveaza sau grabesc ejacularea precoce. Acesta este motivul pentru care tratamentul pentru ejacularea precoce implica in mod special terapiile psihologice.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze generale
 3. Teoria conditionarii
 4. Anxietatea de performanta si experienta sexuala traumatizanta
 5. Depresia
 6. Autostima si increderea in sine scazute
 7. Sentimentul de vina si stresul
 8. Efectele psihologice ale ejacularii premature
 9. Beneficiile psihoterapiei pentru ejacularea precoce
 10. Citeste pe aceeasi tema

Cauze generale

Sus

Cei mai multi dintre barbati experimenteaza ejacularea precoce cel putin o data in viata. Deseori, aceasta este intalnita mai ales in randul adolescentilor si tinerilor, in timpul primelor intalniri sexuale, dar in cele din urma se vor invata modalitati prin care se poate controla ejacularea.

Factorii psihologici au un rol important in declansarea ejacularii premature. Aceasta poate fi cauzata de depresie temporara, stres, probleme financiare, asteptari nerealiste legate de performanta sexuala, un istoric de represiuni sexuale sau o lipsa generala de incredere.

Dinamica interpersonala are un rol important asupra functiei sexuale, iar ejacularea precoce poate fi provocata inclusiv de o lipsa de comunicare intre parteneri, sentimente sau conflicte nerezolvate, care interfera cu capacitatea de a atinge intimitatea emotionala.

Ejacularea prematura din cauze psihice poate duce si la alte tipuri de disfunctii sexuale sau intensifica problemele existente prin crearea anxietatii de performanta.

Teoria conditionarii

Sus

Teoria conditionarii sustine ca unii dintre barbatii care sufera de ejaculare prematura ar fi fost afectati de experientele anterioare. Daca unui barbat i se critica obiceiul masturbarii, acesta va incerca sa se masturbeze cat mai rapid pentru a nu fi prins asupra faptului. Daca in timpul primelor intalniri, un barbat se grabeste si actul sexual are loc sub presiune, acesta poate fi conditionat sa ajunga la orgasm foarte repede.

Anxietatea de performanta si experienta sexuala traumatizanta

Sus

Anxietatea de performanta si anxietatea rezultata in urma unui esec sunt doua cauze psihologice puternice, care ar putea sta la baza ejacularii premature. Cand un barbat incepe actul sexual, in timp ce este stresat de gandul ca ar putea avea performante reduse sau ca nu-si va satisface partenera, atunci isi va controla ejacularea cu dificultate.

Daca un barbat a avut o experienta sexuala traumatizanta, in special la o varsta frageda, ar putea suferi de anxietate sexuala pe tot parcursul vietii sale. Experientele traumatizante pot varia de la cele minore, cum ar fi cele in care a fost suprins in timp ce se masturba, la cele grave, cum sunt abuzurile sexuale.

Depresia

Sus

Depresia nu este o conditie care afecteaza doar mintea, ci si corpul. Sentimentele de esec emotional, tristete si depresie se pot transpune in simptome de oboseala, epuizare si letargie fizica. Daca un barbat sufera de depresie clinica, exista posibilitati mai mari de a suferi de o disfunctie sexuala, cum ar fi ejacularea prematura.

Este important sa se cunoasca faptul ca unele medicamente, inclusiv antidepresivele, pot avea ca reactii adverse ejacularea prematura.

Autostima si increderea in sine scazute

Sus

Acestea apar mai ales la barbatii tineri, care nu au avut prea multe experiente sexuale, care sa le sustina increderea in abilitatile lor de a-si satisface partenera. Daca un barbat a avut in trecut experiente sexuale negative, acest fenomen poate declansa ejaculare prematura.

Sentimentul de vina si stresul

Sus

Acestea sunt doua cauze psihologice ale acestei disfunctii, care pot distrage un barbat in timpul actului sexual. Grijile, epuizarea, oboseala, stresul si senzatia de vina pot fi adesea cauzate de problemele dintr-o relatie, ajungandu-se la disfunctii sexuale, inclusiv ejaculare prematura.

Efectele psihologice ale ejacularii premature

Sus

Ejacularea prematura poate duce la diminuarea increderii in sine, ii poate face pe unii barbati sa devina mai reticenti sa inceapa noi relatii sau poate determina partenera sa caute o relatie sexuala cu un alt barbat.

Daca se afla intr-o relatie, barbatul care sufera de ejaculare precoce in mod regulat, s-ar putea simti frustrat si umilit. Partenerii pot suferi in tacere, de teama de a nu se deranja unul pe altul sau, ar putea sa fie frustrati de refuzul aparent al barbatului de a rezolva problema.

Beneficiile psihoterapiei pentru ejacularea precoce

Sus

Specialistii au analizat punctele forte si limitele diferitelor interventii psihologice in cazul ejacularii premature. Psihoterapia este considerata benefica pentru barbatii sau cuplurile in care cauza este, in mod clar, de natura psihologica (de exemplu depresie sau anexietate de performanta).

Pentru barbatii singuri care nu sunt implicati in relatii, psihoterapia individuala poate trata reticenta acestora de a incepe o noua relatie. De asemenea, in cazul celor care au deja o relatie, psihoterapia este utila pentru a trata disfunctiile care se pare ca ar fi fost cauzate de problemele din copilarie, ostilitate sau teama excesiva fata de femei.

In cazul cuplurilor, cu ajutorul psihoterapiei combinate, se vor obtine rezultate pozitive, atunci cand partenerii sunt motivati sa caute tratament, si in cazul in care pot fi explorati diversi factori implicati in ejacularea prematura.

Psihoterapia individuala poate avea caracter exploratoriu prin examinarea cauzelor care stau la baza dezvoltarii reticentei de a intra intr-o noua relatie, teama sau refuz fata de femei. Aceasta poate implica invatarea unor modele de comportament cu privire la momentul apropierii ejacularii, excitatie, dar si controlul anxietatii.

Terapia de cuplu poate avea aceleasi accente, fie de explorare, de analiza a problemelor de relatie, care ar putea declansa problemele sexuale si ejacularea prematura sau, de analiza a comportamentului. Cei doi parteneri vor invata impreuna, in cuplu, tehnici specifice de control a ejacularii si a nivelului de excitatie.

In urma combinatiei dintre tratamentul medicamentos si psihoterapie se vor obtine cele mai bune rezultate. Efectul unora dintre medicamentele care au rolul de a intarzia ejacularea, poate ajuta la cresterea increderii in sine, inainte sa fie confirmat rolul pozitiv al psihoterapiilor. In timp, multi barbati vor renunta la ambele metode de tratament, iar ejacularea precoce va fi tratata.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Exercitii Kegel pentru ejacularea prematura Exercitii Kegel pentru ejacularea...

  Generalitati Ejacularea precoce este o tulburare sexuala frecvent intalnita. Cand un barbat ejaculeaza inainte ca el sau partenerul sa controleze acest lucru, este vorba despre ejaculare prematura. Cazurile de ejaculare prematura rar intalnite sunt normale, mai...citeste mai mult

 • Frigiditatea si absenta orgasmului feminin Frigiditatea si absenta orgasmului...

  Fie ca se afla la inceputul vietii sexuale, ca se afla intr-o relatie de lunga durata, tocmai s-a angajat intr-o noua relatie, sau este singura, in viata fiecarei femei poate aparea cate o perioada de ingrijorare in legatura cu absenta dorintei sexuale sau temeri legate...citeste mai mult

 • Masturbarea la copiii mici Masturbarea la copiii mici

  Generalitati Masturbarea este un lucru obisnuit la copiii mici. In majoritatea cazurilor, este considerat un comportament natural, normal la copiii de toate varstele. Deseori, copiii incep sa se masturbeze in jurul varstei de 18 luni. Masturbarea tinde sa devina...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate