Indulcitorii, modul prin care sa inlocuiesti zaharul

Indulcitorii, modul prin care sa inlocuiesti zaharul

Alimentelele cu gust dulce sunt importante in alimentatia noastra nu doar pentru gustul placut, ci si pentru textura compozitiei lor.

Iar asta nu este o noutate, pentru ca acest procedeu a fost folosit demult pentru a creste acceptabilitatea produselor de consum, dar si pentru capacitatea carbohidratilor simpli de a stabiliza, de a controla aciditatea sau de a o conserva.

Zaharul este folosit la prepararea multor alimente, nu numai pentru dulciuri, ci si pentru mancaruri la care nu ne-am fi gandit.

De aceea, se poate intampla ca de multe ori nici sa nu constientizam cat zahar consumam intr-o zi: pentru ca il gasim in conserve, in paine, sosuri, muraturi, mustar.

O alternativa a zaharului o reprezinta indulcitorii hipocalorici, substante care indulcesc alimentele sau bauturile carbogazoase, fara sa contina un numar mare de calorii.

Indulcitorii hipocalorici precum aspartamul, zaharina, sucraloza sunt folositi la prepararea unor alimente si bauturi carbogazoase, deoarece prezinta un aport caloric scazut.

Aspartamul, de 200 de ori mai dulce decat zaharul

Indulcitorii hipocalorici sunt populari in randul persoanelor preocupate de o greutate corporala constanta, dar si al celor atenti la propria sanatate.

Indulcitorii hipocalorici ca aspartamul, sucraloza, stevia etc. sunt inclusi in multe produse alimentare, inlocuind zaharul adaugat.

Acest fapt duce la o scadere a aportului caloric total. Folositi cu cap, pot fi utili in controlul greutatii si al starii generale de sanatate.

Aspartamul, un indulcitor artificial frecvent utilizat, este de 200 de ori mai dulce decat zaharul, in timp ce alitamul, un alt indulcitor artificial, poate sa fie de pana la 2000 de ori mai dulce.

Zaharina poate fi de pana la 700 de ori mai dulce decat zaharul, fiind folosita in special in alimentele dietetice. Asadar, acesti indulcitori sunt in folositi in cantitati mult mai mici decat zaharul.

Indulcitorii hipocalorici au urmat un lung proces de evaluare pentru a fi aprobati in vederea consumului populational.

Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara este cea care autorizeaza folosirea acestor indulcitori, dupa atenta evaluare a tuturor studiilor stiintifice efectuate.

Dincolo de faptul ca scad aportul caloric total, indulcitorii mai au un avantaj foarte mare: sunt atat de eficienti incat e nevoie de cantitati foarte mici pentru a obtine un gust dulce.

Astfel, este redus numarul de calorii pe care il consumam, fara sa fim privati de gustul dulce.

Indulcitorii artificiali au avantajul de a putea fi inclusi in dieta persoanelor care sufera de diabet, datorita indicelui glicemic foarte mic.

Odata cu schimbarea stilului de viata, oamenii au inceput sa devina tot mai activi, iar acest lucru se reflecta si in obiceiurile de zi cu zi.

Pentru mentinerea unui stil de viata sanatos, este important sa fim moderati, pentru ca excesele, de orice fel, nu sunt un aliat al sanatatii noastre, ci un dusman.

Astfel, trebuie sa ne orientam cat mai mult catre un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata, dar si pe miscare.

Citeste si

Arhiva
  • Colonul iritabil - recomandari alimentare Colonul iritabil - recomandari...

    Generalitati Majoritatea pacientilor cu sindromul de colon iritabil (SCI) prezinta rapid dupa ingestia de alimente, simptome ce includ dureri abdominale, constipatie, diaree (sau perioade de constipatie alternand cu perioade de diaree), balonare si distensie...citeste mai mult

  • 7 motive pentru a renunta la bauturi racoritoare 7 motive pentru a renunta la bauturi...

    Generalitati O mare parte a populatiei consuma sucuri in mod regulat. Majoritatea consumatorilor de bauturi racoritoare este constienta de faptul ca unele dintre acestea sunt nocive pentru sanatate. Persoanele care consuma bauturi acidulate indulcite artificial, pot...citeste mai mult

  • Moduri istete prin care sa faceti preparatele de Paste mai sanatoase Moduri istete prin care sa faceti...

    Generalitati Preparatele de Paste au o reputatie mai putin admirabila din prisma caloriilor pe care le furnizeaza. Desi sunt gustoase si stabilesc atmosfera sarbatorilor pascale, sunt pline de grasimi saturate, carbohidrati si zahar. Vestea buna este ca...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK