Chimioterapia

Publicat la data de: 10 Ianuarie 2009 | Actualizat la data de: 04 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati si alte informatii

Sus
Chimioterapia

In functie de boala sau de stadiul acesteia, chimioterapia poate fi curativa, adica sa aiba ca finalitate vindecarea organului bolnav sau complementara actului chirurgical sau radioterapiei.

Principiul chimioterapiei este de a atinge, pentru a le distruge, celulele susa, care, in interiorul tumorii, sunt singurele capabile sa se reproduca nedefinit.

Toate medicamentele anticanceroase care participa la aceasta distrugere au o toxicitate mai mult sau mai putin mare, putand afecta formula sanguina, pielea, parul sau alte organe.

Cu cat este mai puternica doza administrata, cu atat sunt mai mari sansele de a distruge un numar mai mare de celule canceroase, dar si riscul de a distruge si celulele sanatoase.

Cand nu exista alata posibilitate, se administreaza doze mari de chimioterapie, dar sub acoperirea unei grefe de maduva osoasa, pentru a inlocui celulele sanguine definitiv distruse.

Un astfel de tratament se efectueaza in cure sugestive ce alterneaza cu perioade de pauza. Ritmul curelor depinde de timpul de recuperare - de regula, mai lung la persoanele in varsta - si/sau de evolutia tumorii.

De cele mai multe ori se asociaza mai multe medicamente anticanceroase, caci efectul lor poate fi usor diferit si, uneori, sinergic; toxicitatea lor nu este indentica si practica a demonstrat ca asociate astfel sunt mai eficiente si mai bine tolerate.

Cuprins articol

 1. Generalitati si alte informatii
 2. Sedintele de chimioterapie
 3. Efecte secundare
 4. Citeste pe aceeasi tema

Sedintele de chimioterapie

Sus

Unde au loc?

Chimioterapia poate fi practicata in cadrul unei specializari clasice, in spitalizare ambulatorie sau la domiciliu.

Spitalizarea clasica: poate fi necesara la primele sedinte pentru a supraveghea reactiile bolnavului si a-i ajusta tratamentul sau atunci cand este vorba de o chimioterapie intensiva.

Spitalizarea ambulatorie: este necesara in cazul unui tratament ambulatoriu, oferindu-i bolnavului posibilitatea de a se intoarce acasa, la familie.

La domiciliu: spitalizarea la domiciliu implica vizita unei infirmiere specializate, a unui kinetoterapeut sau a unei dieteticiene, chiar a tuturor, daca este cazul.

Cu ce frecventa si pentru cat timp?

Chimioterapia se administreaza pe cicluri de tratament. Aceasta dureaza una sau mai multe zile si sunt urmate de o perioada de repaus.

Durata fiecarei perfuzari poate varia de la cateva minute la mai multe ore, sau mai multe zile, in functie de tipul de cancer, de medicamentele folosite si de modul in care organismul raspunde la tratament.

Ne putem continua munca in timpul chimioterapiei?

Raspunsul, in mod evident, depinde de tipul de chimioterapie si de postul ocupat.

Cu siguranta, se poate continua munca, in timpul tratamentului, daca oboseala nu este prea mare.

Efecte secundare

Sus

Medicamentele antitumorale in chimioterapie sunt produse foarte active, care actioneaza asupra celulelor care se multiplica rapid, deci asupra celor canceroase, dar si asupra celor sanatoase, asupra pielii, parului, mucoasei gurii, maduvei osoase.

Care sunt cele mai frecvente efecte?

- Modificari ale formulei sanguive

Maduva osoasa produce celule sanguine care sunt deversate in sange; dat fiind ca se multiplica foarte rapid, ele sunt foarte sensibile la chimioterapie. Toate moleculele antitumorale pot antrena, deci, o diminuare tranzitorie a numarului de celule sanguine.

- Greturi si vomitisme

Sunt frecvente pentru majoritatea medicamentelor de chimioterapie si pot surveni chiar in momentul perfuziei, dar si in zilele urmatoare, chiar daca in prima zi n-au fost probele (vomitisme intarziate).

Exista astazi multe tratamente pentru a atenua sau a anihila aceste greturi si vomitisme. Este importanta respectarea prescriptiei, mai ales pentru medicamentele aniemetice care trebuie luate inainte de chimioterapie.

Atentie: Vomitismele si greturile de amploare nu sunt normale!

- Diaree, constipatie

Sunt numeroase medicamente care induc tulburari ale tranzitului si care pot produce diaree si constipatii puternice; in acest caz, nu evitati sa tratati aceste simptome.

- Caderea parului

Caderea parului nu este decat un efect secundar minor si provizoriu, caci parul creste din nou, in mod normal, dupa incheierea tratamentului.
Singura metoda impotriva caderii parului este casca refrigeranta, care diminueaza cantitatea de medicamente ce intra in contact cu radacina parului.
- Oboseala

Este practic constanta pe toata durata bolii, dar mai ales in timpul chimioterapiei si in zilele urmatoare si se datoreaza bolii in sine.
Efectele sunt datorate anumitor medicamente si tratamente si se estompeaza, progresiv, dupa incheierea curelor.

Material preluat din cartea "Viata bolnavului de cancer si a apropiatilor sai", C. Chevalier-Martinelli, editura House of Guides.


Medici specialisti Oncologie


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Cancerul de col uterin –...

  Generalitati Cancerul de col uterin reprezinta o problema de sanatate publica in Romania, decesele consecutive acestei afectiuni inregistrand nivelele cele mai ridicate din Europa datorita diagnosticarii tardive a bolii, stadiu in care posibilitatile terapeutice sunt...citeste mai mult

 • Remedii naturiste impotriva caderii parului Remedii naturiste impotriva caderii...

  Ce este alopecia areata? Alopecia areata este o afectiune dermatologica al carei principal simptom este caderea parului de pe scalp, in portiuni rotunde. Cauza alopeciei areata este necunoscuta, desi deseori aceasta a fost asociata cu boli autoimune. La...citeste mai mult

 • Oboseala constanta - cauze posibile Oboseala constanta - cauze posibile

  Generalitati Nivelul de energie al oricarei persoane dar si tonusul sau se vor schimba imediat dupa ce va invata cum sa combata cauzele frecvente ale oboselii. Majoritatea oamenilor au tendinta de a considera stilul de viata prea ocupat, vinovat pentru starea lor de...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate