Vitiligo


Generalitati

Sus
Vitiligo Vezi galerie foto

Vitiligo este o afectiune caracterizata prin pete cutanate depigmentate (pierderea culorii). Poate afecta copiii de orice rasa sau orice grup etnic. Este afectata pielea de pe spatele mainilor, a fetei si a axilelor. Vitiligo poate aparea la ambele sexe, din copilaria tarzie (de la 9 la 12 ani) pana la adultii de varsta medie.
Vindecarea se poate face prin autoingrijirea adecvata si monitorizarea de catre medicul specialist a starii generale si a evolutiei sub tratament medicamentos.

Simptome

Sus

Maculele (mici zone tegumentare de diferite culori) sau petele, au urmatoarele caracteristici:
- sunt plate
- de culoare alba
- nu pot fi pipaite cu degetele
- se extind pana formeaza arii fara pigmentare foarte intinse, de forma neregulata
- sunt localizate de obicei pe ambele parti ale corpului copilului in aproximativ acelasi loc
- marimea lor variaza de la 2 - 3 mm pana la cativa cm in diametru
- nu sunt dureroase sau pruriginoase.

Cauze

Sus

Vitiligo este, probabil, o afectiune autoimuna. Celulele producatoare de pigment (melanocitele) nu functioneaza normal, permitand distrugerea pigmentului. O data ce pigmentul a fost distrus, melanocitele nu pot produce mai mult pigment.

Factori de risc

Sus

Printre factorii de risc se numara:
- istoric familial de vitiligo
- afectiuni tiroidiene sau ale glandei suprarenale
- diabetul zaharat.

Consult de specialitate

Sus

Medicul dermatolog trebuie consultat in oricare dintre aceste situatii:
- copilul are simptome de vitiligo
- apar simptome noi, inexplicabile
- medicamentele folosite determina reactii adverse.

Profilaxie

Sus

Complicatiile si a recaderile afectiunii dermatologice nu pot fi prevenite in prezent. Afectiunea poate sa nu dispara niciodata complet, cauzand desfigurarea permanenta a persoanei respective.

Tratament

Sus

In cazul in care copilul refuza medicatia orala sau daca aceasta este ineficienta, leziunile se pot acoperi cu fard opac, impermeabil. In cazul in care copilul nu foloseste fard cosmetic, cremele pentru protectia solara trebuie aplicate pentru a se proteja zonele depigmentate de soare.

Tratament medicamentos

Medicii specialisti recomanda Psoralens, care stimuleaza pigmentarea din celulele pigmentare normale, sanatoase ce inconjoara celulele afectate. Rezultatele pot fi dezamagitoare si reactiile adverse sunt frecvente.

De retinut!

- Nu exista nici o restrictie in ceea ce priveste activitatea fizica.
- Nu se recomanda o dieta speciala.
- Nu trebuie intrerupt programul normal de mers la scoala.

Evolutie

Sus

Tratamentul este indelungat si, frecvent, nesatisfacator. Repigmentarea completa si permanenta este rareori posibila. Tratamentul consta in folosirea unui medicament oral numit Psoralens. Daca este discontinuu, majoritatea zonelor cu pigmentari recastigate, de obicei, se pierd. Este imposibil sa se poata prezice cat de mult poate tratamentul sa imbunatateasca starea copilului. Copiii si adultii tineri si cei care incep tratamentul devreme raspund cel mai bine, de obicei. Este nevoie de 1 an pentru evaluarea rezultatelor.
83329 vizualizari, 19 Decembrie 2005

Citeste si

Arhiva
  • Apa cu continut redus in deuterium intre mit si realitate Apa cu continut redus in deuterium...

    Generalitati Apa, substanta pe care o intalnim peste tot in jurul nostru si cu care suntem atat de obisnuiti incat o consideram un lucru fara o valoare deosebita, apa pe care o putem risipi dupa bunul nostru plac, este in realitate o substanta miraculousa, cu...citeste mai mult

  • O noua metoda de epilare definitiva O noua metoda de epilare definitiva

    Generalitati Una dintre cele mai des folosite aplicatii ale luminii intens pulsate este epilarea progresiv definitiva. Lumina actioneaza prin distrugerea radacinii firului de par, pentru ca dupa 6-8 sedinte sa fie distruse 80-90% dintre acestea. Principiul este...citeste mai mult

  • Vergeturile Vergeturile

    Generalitati Vergeturile sunt prezente aproape la orice persoana. Desi acestea pot fi privite la femeile care au nascut ca o “ medalie de merit”, iar la adolescente ca un semn al maturizarii nimeni nu este incantat de felul in care arata acestea. In...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK