Asociatia Autism Transilvania cere testarea copiilor de 18 luni pentru riscul de a dezvolta autism


Asociatia Autism Transilvania (AAT) va solicita Ministerului Sanatii Publice sa introduca obligativitatea testarii copiilor la varsta de 18 luni, de catre medicii de familie, pentru depistarea riscului de a dezvolta autism, transmite corespondentul NewsIn.

Presedintele organizatiei non-guvernamentale, Milena Pruna, a declarat, joi, ca depistarea precoce poate determina, in unele cazuri, recuperarea copilului.

"Noi consideram ca cea mai mare problema este lipsa diagnosticarii la timp a copiilor cu risc de a dezvolta autism sau tulburari care implica interactiuni sociale. Ele se depisteaza dupa 3, 4 sau 5 ani, motiv pentru care vom solicia ministerului sa oblige medicii de familie sa efectueze testul M-chat, folosit cu succes in foarte multe tari din lume, la copii cu varsta de 18 luni”, a afirmat Milena Pruna.

Acesta a mai spus ca testul dureaza 15 minute si ca asociatia este dispusa inclusiv sa faca training-uri cu medicii de familie.
Milena Pruna a mai afirmat ca identificarea precoce a autismului ajuta la dezvoltarea copilului, care devine un adult integrat in societate.

In 2 aprilie este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, ocazie cu care in Cluj-Napoca elevii unei scoli au impartit 2.000 de pliante cu informatii despre autism.

Milena Pruna a afirmat, joi, ca centrul de recuperare pentru copiii cu autism al AAT se ocupa de 38 de copii cu autism, din care 18 merg la scoala sau la gradinita de masa, trei dintre ei chiar fara insotitor.

La nivelul judetului Cluj exista 200 de persoane care sufera de autism.

Sursa NewsIn
2178 vizualizari, 03 Aprilie 2009

Citeste si

Arhiva
  • Prea multi copii mici sunt tratati cu medicamente antireflux Prea multi copii mici sunt tratati cu...

    Generalitati Studiile efectuate au aratat ca unii copii sunt tratati inutil pentru boala de reflux gastroesofagian. Noile cercetari au aratat ca foarte multi copii care nu necesita medicamente antireflux, sunt tratati cu ele pentru regurgitatii sau voma care sunt...citeste mai mult

  • Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Testarea fertilitatii - Teste de...

    Generalitati Testele de infertilitate se fac pentru a determina cauzele datorita carora un cuplu este infertil. Testele detecteaza daca problema se afla la nivelul sistemului reproducator masculin, al celui feminin sau al ambelor. Se pot face o...citeste mai mult

  • Vaccinul antigripal: mituri Vaccinul antigripal: mituri

    Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata, aproape in fiecare iarna. Infectia gripala poate afecta orice persoana, insa riscul de a dezvolta...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK