Primele simptome in caz de apendicita

Publicat la data de: 04 Iunie 2018 | Actualizat la data de: 03 Martie 2020
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Primele simptome in caz de apendicita

Odata umflat sau inflamat apendicele nu exista tratament, in afara interventiei chirurgicale de indepartare a acestuia. Atentie! Daca operatia nu se efectueaza in timp util se poate ajunge la complicatii grave care pot pune viata in pericol, asa cum este peritonita.

Aceasta este una dintre cele mai grave urgente medicale cu care se pot confrunta de cele mai multe ori copiii. Peritonita apare, de regula, din cauza unei apendicite netratate la timp si presupune interventie chirurgicala de urgenta.

La copiii care sunt alaptati, apendicita apare foarte rar, insa atunci cand apare este grava. De regula, boala apare la micutii de peste 2 ani, dar este posibil sa fie intalnita si la adulti. In cazul persoanelor in varsta boala este rara.

Rolul apendicelui, un saculet situat in intestinul gros, este apararea sistemului imunitar de factorii externi daunatori.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Care sunt principalele simptome ale apendicitei
 3. Cum se tratareaza
 4. Ce cauzeaza apendicita
 5. Apendicita nu poate fi prevenita
 6. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt principalele simptome ale apendicitei

Sus

• Primul semn al apendicitei acute este durerea abdominala, care apare spontan si este localizata periombilical sau in hipogastru. Dupa cateva ore, in general 4-6 ore, durerea se localizeaza in fosa iliaca dreapta, iar durerea devine constanta si progresiva;

• De regula, durerea este localizata in zona buricului si se resimte in partea dreapta a abdomenului. Atunci cand se apasa pe zona respectiva, durerea devine si mai puternica;

• Cu cateva zile inainte ca durerea sa devina insuportabila apar si varsaturile;

• Senzatia de oboseala;

• Umflarea abdomenului;

• Pierderea poftei de mancare;

Crampe puternice;

• Constipatie sau diaree;

• Febra, dar nu ridicata, insotita de frisoane si stari de agitatie;

• Dureri resimtite la urinare.

Cum se tratareaza

Sus

Prin operatie chiurgicala de indepartare a apendicelui. Este o operatie usoara, pacientul se poate ridica din pat a doua zi si isi poate relua activitatile uzulare in cel mult 7 zile. Astazi, interventia se poate realiza si laparoscopic, recuperarea fiind mult mai scurta, in acest caz.

Ce cauzeaza apendicita

Sus

Cauza acestei afectiuni poate fi, de multe ori, obstructia cavitatii organului din cauza unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau din cauza unui mic corp strain (samburi, seminte). Inflamatia organului poate sa duca in timp la peritonita. Totodata, peretii apendicelui sunt captusiti cu foliculi mici care se numesc limfoide.

Anumite bacterii pot sa ramana blocate in acesti folicului si in timp sa duca la declansarea infectiei.

Concret, cauzele bolii sunt in stransa legatura cu infectiile produse de parazitii care isi fac loc in aparatul digestiv.

Reziduurile alimentare acumulate pun, de asemenea, in pericol organismul si apendicele. De exemplu, semintele consumate zilnic, pana si banalele seminte de floarea soarelui pot ramane blocate in intestin. Acest lucru duce la obstructia bunei irigari a apendicelui.

Cand se produce apendicita din aceasta cauza, cea mai recomandata metoda de a scapa de boala este interventia chirurgicala de extirpare. Inclusiv constipatia care nu este tratata poate sa duca, in timp, la inflamarea apendicelui si la declansarea bolii.

Apendicita nu poate fi prevenita

Sus

Nu exista nicio modalitatea de a preveni apendicita, insa, sunt studii care arata ca, frecventa bolii este mult mai mica la persoanele care au o dieta echilibrata si care consuma din abundenta alimentele bogate in fibre, cum sunt fructele si legumele proaspete.


Medici specialisti Chirurgie generala


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Ingrijire specializata pentru tratarea cicatricilor Ingrijire specializata pentru...

  Fiecare cicatrice de pe corpul nostru ne aduce aminte de un moment din viata: cand am invatat sa mergem pe bicicleta, graba din bucatarie, momentul in care ai ajuns sa te operezi de apendicita. In medie, o persoana ajunge sa aiba, la varsta maturitatii 3 cicatrici, de...citeste mai mult

 • Peritonita bacteriana spontana Peritonita bacteriana spontana

  Generalitati Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt considerate...citeste mai mult

 • Ocluzia intestinala sau blocarea intestinului Ocluzia intestinala sau blocarea...

  Generalitati Ocluzia intestinala reprezinta blocarea partiala sau totala a intestinului, situatie care are drept consecinta impiedicarea propulsarii continutului acestuia de-a lungul intestinului. In functie de nivelul la care se produce aceasta blocare, exista...citeste mai mult