Stresul omoara celulele creierului si ne face depresivi

Publicat la data de: 14 Martie 2007

Un singur episod stresant poate fi de ajuns pentru ca celule nervoase din creier sa moara, sustin specialistii.
Cercetatori de la Universitatea Rosalind Franklin au facut descoperiri interesante despre depresie si celulele distruse ale creierului.
In cazul cercetarilor facute pe soareci, medicii au descoperit ca celulele distruse in situatii de stres se aflau hipocampus, zona a creierului care controleaza invatatrea, memorarea si emotia.
Cercetatorii au descoperit ca soarecii cu varste mai mici au fost stresati in situatii de agresivitate, dar cei mai mari au produs in continuare celule nervoase in hipocampus.
Hipocampusul este una dintre cele doua regiuni ale creierului care continua sa produca noi celule nervoase pe timpul intregii vieti, atat in cazul soarecilor, dar si in cazul oamenilor.
Pe baza acestui studiu cercetatorii cred ca pierderea celulelor nervoase poate fi una dintre cauzele depresiilor. Aceste rezultate cresc speranta de descoperire a noi tratamente pentru a opri influenta stresului asupra starii generale a psihicului uman.
In cadrul experimentului celulele nu mureau imediat dupa situatia stresanta, ci la un interval de 24 de ore sau chiar mai mult, fapt care i-a determinat pe medici sa se gandeasca la gasirea si administrarea unui tratament in intervalul de timp respectiv.
Celule nervoase au fost produse in continuare de hipocampus, insa problema era ca o mare parte dintre acestea mureau dupa episoadele stresante. Supravietuirea pe termen lung a celulelor nervoase era deci compromisa.
Cercetarile urmatoare se vor axa pe intelegerea modului in care stresul reduce supravietuirea celulelor nervoase de la nivelul creierului.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva

Nu sunt articole inrudite

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate