VSH crescut: cauze, intrebari, raspunsuri

Generalitati

Sus
VSH crescut: cauze, intrebari, raspunsuri

VSH sau viteza de sedimentare a hematiior reprezinta analiza paraclinica din pachetul analizelor de baza care poate conferi prin aceasta simpla analiza o serie de indicatori sau chiar valori diagnostice pentru o gama variata de patologii.

Hematiile sunt celulele noastre rosii, sau seria ertitrocitara care este raspunzatoare de transportul nutrientilor de la locul in care au fost metabolizate/descompuse (stomac, intestine) la toate tesuturile si celulele organismului si tot hematiile sunt celulele care transporta oxigenul si dioxidul de la carbon de la si dinspre plamani catre toate tesuturile organismului. Hematiile calatoresc prin toate vasele organismului (artere si vene) si la nivelul capilar produc schimbul de nutrienti sau de componente gazoase.

Hematiile se vor agrega intr-o forma liniara care se numeste Viteza de sedimentare. Fiziologic aceasta viteza de agregare a hematiilor si formare a acestei coloane trebuie sa fie lenta deoarece pe suprafata eritrocitara trebuie sa fie o valoare electrica negativa care sa nu permita tocmai aceasta agregare, cand distanta intre hematii scade sub nivelul fiziologic admis. Insa tocmai aceasta distanta si absenta agregarii eritrocitare dispare in momentul in care proteinele plasmatice se vor fixa la suprafata eritrocitelor si vor determina o sedimentare accelerata a acestora. Aceste proteine se vor fixa in anumite patologii ce determina cresterea ca numar a proteinelor de faza acuta, precum sunt: imunoglobulinele sau fibrinogenul.

VSH-ul deci reprezinta acea valoare care exprima viteza cu care se pot sedimenta aceste hematii pe parcursul a o ora, cu cat aceasta valoare a VSH-ului creste inseamna o sedimentare mai accelerata si reprezinta o reactie ca raspuns inflamator la un minim de cateva ore si atinge un maxim la 24 ore dupa debutul inflamatiei. Iar timpul de injumatatire dupa acest maxim este de 96 ore (4 zile) si poate sa mai fie inregistrat ca si valoare crescuta si la 6 zile.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Specificatii
 3. Valoare diagnostica
 4. Procesul de sedimentare si recoltarea
 5. Valorile fiziologice
 6. Importanta, tratament si concluzii
 7. Articole similare

Specificatii

Sus

VSH-ul este o analiza hematologica de rutina, care ar trebui efectuata si ca masura de screening macar o data pe an si ori de cate ori este recomandata de catre medic; este o analiza necostisitoare care presupune prelevarea unei probe sanguine si care se va efectua ca si rezultat relativ rapid.

Este un test non-specific pentru infectii deoarece nu poate preciza tipul inflamatiei sau al infectiei prezente in corp dar poate pozitiva sau infirma suspiciunea de patologie inflamatorie sau de infectie in organismul uman.

Alaturi de o hemoleucograma completa si de analize precum Proteina C reactiva sau de o analiza a fibrinogenului ne vor releva informatii asupra inflamatiei sau infectiei si prezenta acesteia.

VSH-ul trebuie raportat si la numarul eritrocitar si nu poate fi luat in considerare separat deoarece trebuie analizata aceasta analiza sanguina per total.
Cresterea VSH-ului are loc in:

- Sarcina, datorita faptului ca exista o serie de modificari fiziologice in organismul uman in timpul unei sarcini, aceasta include si o marire a VSH-ului care este fiziologica, totusi in orice crestere a VSH-ului peste o valoare fiziologica trebuie consultat si medicul obstetrician pentru a va spune daca se afla inca in cresterea admisa fiziologic sau daca o depaseste chiar si pe aceasta si prezinta un pericol bunului mers al sarcinii.

- Anemie, datorita faptului ca numarul eritrocitar scade dar in categoriile de anemii megaloblastice ori pernicioase in care poate fi modificata si structura ca si diametru al hematiilor, exista posibilitatea ca aceste eritrocite ce nu mai au dimensiuni normale sa prezinte o agregare sporita si astfel sa dea si o viteza de sedimentare sporita;

- Bolile autoimune, in o serie de sindroame autoimune, precum: lupus-ul sau artrita reumatoida vor fi dereglate in totalitate specificitatea si rolul hematiilor dar si viteza de sedimentare al acestora;

- Anumite neoplasme, precum sunt limfoamele sau mielomul multiplu vor putea da o crestere a VSH;

- Infectii cam in totalitatea lor, atat bacteriene, virale cat si parazitare sau fungice vor spori VSH-ul care reprezinta un principal indicator ca in organism este prezent un agent pathogen care cauzeaza aceasta infectie;

Scaderea VSH-ului sau mentinerea VSH-ului la valoare normala desi este existenta o patologie in organism:

- Policitemie (Diagnosticul este bazat pe VSH dar si pe hematocrit – numarul total al hematiilor raportat la elementele figurate), reprezinta tocmai patologia in care hematocritul, adica numarul total al elementelor figurate va depasi cele 45% care trebuie sa il ocupe din volumul total sanguin, insa valoarea de certitudine pentru diagnosticul de policitemie este dat de o valoare de peste 55%. Policitemia vera se refera la cresterea in exces doar a numarului de hematii. Aceste policitemii sunt date de catre patologii ale maduvei osoase hematogene ca si cauza primara.

- Anemiile dar de aceasta data vom vorbi de acele anemii feriprive, adica prezentate printr-o carenta de fier si tocmai aceasta carenta de fier va cauza o scadere a hemoglobinei, care reprezinta o proteina si astfel va cauza scaderea VSH-ului sau mentinerea lui la o valoare normala.

- Hiperviscozitate: In cazul in care exista o tedinta spre formarea de cheaguri din trombocitoza sau trombofilie, numarul eritrocitar si asadar si viteza de sedimentare a acestuia vor scadea ca si mecanism de feed-back.

Valoare diagnostica

Sus

Diagnosticul infectiilor si inflamatiilor, VSH-ul reprezinta o analiza non-specifica pentru diagnosticarea: anemiilor feriprive, pernicioase sau megaloblastice, a mielomului multiplu, policitemiei, arteritei, sau in cazul polimialgiei reumatice, ori pentru patologii autoimune de tipul artitei reumatoide sau lupus-ului eritematos ori a patologiilor cronice intestinale sau renale sau in boala Hodgkin.

Tot VSH-ul este folosit si in diagnosticul diferential intre Sindromul Kawasaki si arterita Takayasu, cea de-a doua avand un VSH mult marit fata de sindromul Kawasaki care are un VSH micsorat sau in limita medie a valorilor normale.

Procesul de sedimentare si recoltarea

Sus

In procesul de sedimentare al hematiilor in cadrul stabilirii VSH-ului exista 3 stagii:

- Stadiul 1 ce are loc in primele 10 minute este formarea coloanelor de sedimentare si inceperea agregarii eritrocitare care incep sa se cumuleze si sa stabileasca o forma liniara pentru a incepe procesul efectiv de sedimentare;

- Stadiul 2: Sedimentarea propriu-zisa are loc in urmatoarele 40 minute secundare primului stadiu si reprezinta efectiv sedimentarea ce are loc in directia gravitationala (in portiunea inferioara a eprubetei);

- Stadiul 3: Sedimentarea incetineste si incepe formarea de pachete eritrocitare chiar la fundul eprubetei.

In mod normal VSH-ul nu este influentat de momentul zilei in care are loc recoltarea sanguina, asadar nu necesita neaparat ca pacientul sa fie in faza pre sau post prandiala (inainte sau dupa masa).

Se va recolta o proba din sangele venos prin procedeul de punctie venoasa (recoltare propriu-zisa) intr-o eprubeta de tip vacutainer cu citrat de sodiu 3,8% concentratie. Se incearca prin acest adaos impiedicarea coagularii probei, care daca isi incepe procesul de coagulare inainte de examinare va anula proba, care preferabil este a fi examinata la un maxim de cateva ore de la recoltare.

Se va aseza apoi tubul in pozitie verticala intr-un suport ce prezinta gradatii si se va citi dupa o ora sedimentarea hematiilor, iar in anumite cazuri se poate repeta citirea si la doua ore, insa aceasta prevede si alte valori de referinta pentru stabilirea exacta a masuratorilor.

Valorile fiziologice

Sus

Valorile sunt caracterizate de o mica diferenta intre sexul feminin si sexul masculin.

La sexul masculin valoarea de referinta sub 50 de ani este intre 2 si 15mm/h, iar intre 50-85 de ani este sub 20 mm/h pana la 2,3 mm/h, iar la sexul feminin sub 50 de ani este de 2,3 pana la 20mm/h iar la sexul feminin aflat intre varstele de 50-85 de ani este sub 4,5 mm/h si pana la 30mm/h.

O alta metoda de calcul in functie de laborator sau o metoda de calcul mai precisa adica prezinta o valoare de referinta la care se accepta o valoare de - 5 de la aceasta cifra si ea se bazeaza pe o formula matematica.

Formula matematica prin care se poate calcula aceasta valoare de referinta este de tipul : Barbati - varsta/2. Ca si exemplu la o persoana de sex masculin de 40 de ani. Valoarea de referinta este de 40/2 = 20 si se accepta o abatere de la aceasta de -5, adica 15-20.

Iar la femei formula de calcul este de (Varsta+10)/2 adica la o femeie de 40 ani, valoarea de referinta este 50/2 = 25, de la care se poate face un rabat de -5, deci intervalul de referinta este de 20-25.

Cazurile in care VSH-ul creste fara a exista o patologie adiacenta sunt:

Obezitatea, in care sedimentarea hematiilor este afectata de catre o circulatie si asa mai greoaie si mecanismul de adaptare al hematiilor la aceasta circulatie sanguina mai greoaie data de placile de aterom specifice in obezitate.

Varsta inaintata, cu cat se inainteaza in varsta va creste si VSH-ul de aceea valorile trebuie sa tina cont daca persoana este cu o varsta pana in 30, 50, sau 70 de ani si totodata trebuie sa se tina cont de ce sex vorbim cand stabilim etalonul : masculin, feminin.

Sarcina : Deoarece in sarcina si in special dupa saptamana 16-20 de sarcina VSH-ul incepe sa aiba o crestere treptata dar care totusi trebuie sa aiba niste valori maxime de limitare.

Dupa un proces de vasodilatatie, adica dupa un efort fizic, daca persoana s-a aflat sau se afla intr-o zona cu temperatura ridicata sau alte medicamente care produc vasodilatatie, vasodilatatia in sine va produce o crestere a VSH-ului fara a releva o patologie.

Medicamente care produc cresterea VSH-ului (prin mecanism de vasodilatatie sau alte mecanisme) sunt : metildopa, anticonceptionalele, ori miofilinul, ciclosporina (precum si o serie de alte cefalosporine), dexametazona sau fluvastatina (la fel ca si atorvastatina sau alte categorii de vastatine), cam toate tipurile de anticoagulante sau de heparine, o serie intreaga de antibiotice (precum ofloxacina, peniciline sau penicilamina).

Importanta, tratament si concluzii

Sus

Importanta data de VSH este asadar atat ca o analiza de screening care se poate efectua odata pe an (minim) sau ideal la 6 luni si ori de cate ori este recomandata de catre medic.

VSH-ul este o analiza care poate diagnostica o patologie sau gradul de severitate al acesteia.
VSH-ul alaturi de alte analize precum (Proteina C reactiva, sau hemoleucograma) reprezinta analize putin costisitoare, usor de efectuat si care nu necesita laboratoare care sa nu poata fi regasite in majoritatea locurilor din Romania.

Interpretarea acestuia si adoptarea unui tratament pentru aceasta trebuie efectuat doar de catre un medic.
Tratamentul de regula se refera la terapia patologiei de baza si nu neaparat un tratament al VSH-ului, deoarece acesta este doar un indicator si nu o patologie in sine, astfel ca odata ce va fi tratata patologia de baza si valoarea VSH-ului se va normaliza.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Tuberculoza genito-urinara Tuberculoza genito-urinara

  Generalitati Aparatul genito-urinar este una din cele mai frecvente localizari ale tuberculozei extrapulmonare (tuberculoza secundara). Tuberculoza cu aceasta localizare poate sa afecteze rinichii, ureterele, vezica uretrala, sau organele genitale. Evolutia bolii...citeste mai mult

 • Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii

  Generalitati Limfomul Hodgkin este o afectiune maligna, cu mare potential de curabilitate, care poate afecta persoanele tinere. Boala are doua mari varfuri de incidenta, primul in perioada adolescentei si cea de adult tanar (15 - 35 de ani) si a doua dupa varsta de 55...citeste mai mult

 • 10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului 10 intrebari despre prima saptamana a...

  Proaspetii parinti au foarte multe intrebari despre nou-nascuti, iar majoritatea dintre acestea pot fi lamurite de catre medicul de familie. Aducerea acasa a unui copil poate fi o experienta entuziasmanta, dar coplesitoare in acelasi timp. Indiferent cat de pregatiti...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Servicii specializate