Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste

Generalitati

Sus
Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste

Mercurul este un metal care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator. Activitati umane cum ar fi agricultura, mineritul si arderea carbunilor sau folosirea industriala a mercurului cresc pasajul mercurului prin aer, apa si sol.

In apa, mercurul isi schimba structura si se transforma in metil-mercur. Pestii absorb aceasta forma de mercur. Atunci cand oamenii consuma pesti care au absorbit mercur, acesta se absoarbe in organism si la concentratii mari devine toxic.

In timp, mercurul va fi eliminat prin urina, fecale sau lapte matern.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factori de risc
  3. Profilaxie
  4. De retinut!
  5. Articole similare

Factori de risc

Sus

Pentru majoritatea oamenilor care consuma peste si scoici, mercurul ingerat nu prezinta o problema de sanatate. In general, produsele din peste si scoici sunt alimente sanatoase, pentru ca ele contin proteine de inalta calitate si alte substante nutritive esentiale, au continut scazut in grasimi saturate si contin acizi grasi Omega-3, care sunt acizi grasi esentiali.

O dieta echilibrata care include si peste si scoici poate contribui la sanatatea inimii si cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Aproape toti pestii si scoicile contin urme de mercur, insa unele tipuri au un continut mai ridicat decat altele.

Consumul de cantitati crescute ale acestor pesti sau scoici poate avea ca efect acumularea de mercur la nivele toxice in organism. La fat, nou-nascut sau copii mici, aceste nivele crescute de mercur pot duce la leziuni nervoase si cerebrale.

Organizatiile internationale atentioneaza urmatoarele categorii de persoane sa evite consumul de peste bogat in mercur:
-femeile care vor sa ramana insarcinate;
-femeile gravide;
-femeile care alapteaza;
-copiii mici.

Profilaxie

Sus

Persoanele din aceste categorii sunt sfatuite:

- sa nu consume carnea unor pesti ca rechinul, pestele-spada sau scrumbie, pentru ca ea contine concentratii crescute de mercur; pestii oceanici pradatori, care au trait mult, contin cele mai mari niveluri de mercur

- sa consume un maxim de 170 g pe saptamana de carne a anumitor specii de ton sau homar, deoarece contin mai mult mercur decat alti pesti

- sa consume maxim 340 g pe saptamana de peste sau scoici cu continut scazut mercur; alti pesti cu continut scazut in mercur sunt homarii, specii de ton, somonul sau dracul-de-mare.

Carnea de peste folosita in baghetele de peste sau in produsele de fast-food, are in general un continut scazut in mercur.

De retinut!

Sus

Mercurul se acumuleaza in organism in timp si se elimina incet prin urina, fecale sau lapte. Daca se consuma cantitati importante de peste bogat in mercur, acesta se va elimina din organism in decurs de aproximativ un an, daca se inceteaza consumul de carne de peste.

Femeile care raman insarcinate si au consumat carne de peste pot avea niveluri crescute de mercur in organism. In mod normal, aceste cantitati de mercur nu cauzeaza probleme de sanatate, dar ele pot fi nocive in cazul unui fat in dezvoltare.

Sfatulmedicului.ro angajeaza programator PHP

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • 7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori 7 moduri de a evita excesele...

    Generalitati Excesele alimentare de sarbatori sunt consecinte aproape inevitabile ale traditiei de a umple masa festiva de preparate diversificate si hipercalorice. Placerea de a savura feluri de mancare apetisante este temporara, insa efectele sale in urma unui abuz...citeste mai mult

  • Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate Consumul redus de fibre - 6 riscuri...

    Generalitati Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete. Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie. Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda...citeste mai mult

  • Carnea si leguminoasele. Piramida nutritionala Carnea si leguminoasele. Piramida...

    Ce reprezinta carnea si leguminoasele? Carnea si leguminoasele sunt principalele componente ale uneia dintre grupele alimentare de baza din noua piramida nutritionala. Care sunt alimentele incluse in grupa carne si leguminoase? Toate...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate