Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Publicat la data de: 09 Februarie 2012 | Actualizat la data de: 09 Februarie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete. Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie.

Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda specialistii: 20-25 grame pe zi. Desi fibrele pot fi adaugate la orice dieta prin suplimentele de vitamine, cel mai bine este sa fie obtinute prin consumul de alimente sanatoase: fructe, legume si cereale integrale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Inconvenientele provocate de aportul scazut de fibre
  3. Citeste pe aceeasi tema

Inconvenientele provocate de aportul scazut de fibre

Sus

Iata cateva riscuri pentru sanatate care pot fi intalnite in urma consumului redus de fibre:

1. Constipatie - Chiar daca dietele cu un nivel scazut de fibre nu sunt singura cauza a constipatiei, aceasta este o cauza principala care poate fi usor corectata. Disfunctiile la nivelul sistemului digestiv determina aparitia respiratiei urat mirositoare, lentoare si stare de somnolenta, nivelul de energie scade, apar crampele si starea generala de disconfort.

Aportul scazut de fibre presupune prezenta unui scaun compact, mai tare, ce va determina aparitia de hemoroizi durerosi, insotiti de mancarime care ar putea fi localizata in apropierea deschiderii rectului, diverticulita si chiar hernie inghinala. Uneori, pentru tratarea acestor neplaceri poate fi necesara chiar si interventia chirurgicala.

2. Hipertensiune arteriala - Fibrele par sa aiba o influenta mare asupra nivelului tensiunii arteriale. Cercetarile sugereaza ca un consum ridicat de fibre poate reduce atat tensiunea arteriala sistolica cat si cea diastolica.

3. Diabet - Fibrele ajuta la reglarea zaharului din sange. In urma unui studiu s-a constatat ca persoanele care au consumat fibre din cereale (in medie 16.6 grame pe zi) au avut un risc cu 27% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, decat cele care au avut un aport de 6.6 grame pe zi.

4. Boli cardiovasculare - Un regim alimentar lipsit de cantitatea adecvata de fibre poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Oamenii care urmau diete cu un nivel redus de fibre, aveau valori mai ridicate de proteina C reactiva care poate creste riscul bolilor de inima, accident vascular cerebral si diabet.

Studiile arata ca prin cresterea aportului mediu zilnic de fibre de la 10 la 20 de grame, riscul de deces cauzat de boli de inima poate fi redus cu 19-27%.

5. Obezitatea - Corpul unei persoane are doua sisteme de absorbtie a alimentelor pe care le consuma. Prima si cea mai activa este intestinul subtire, iar a doua este intestinul gros. In timp ce produsele alimentare se afla in intestinul gros, bacteriile fermenteaza orice glucide nedigerabile cum ar fi fibrele solubile, in acizi grasi si zaharuri simple, care sunt apoi absorbite in sange.

Exista doua tipuri diferite de bacterii responsabile pentru acest lucru: firmicutes si bacteriodetes. Prin alegerea unei diete cu un continut scazut de grasimi si fibre nerafinate, se va modifica echilibrul bacteriilor din colon si se va pierde in greutate.

6. Cancerul - Aportul inadecvat de fibre poate creste riscul dezvoltarii cancerului de colon. Persoanele care consuma multe fibre au o incidenta mai mica de a dezvolta aceasta boala.

Fibra are capacitatea de a absorbi acizii biliari, precum si iritantii dar si alti factori care ar putea afecta negativ mucoasa intestinala si ar putea duce la dezvoltarea cancerului.

Studii preliminare arata faptul ca, includerea fibrelor in dieta zilnica poate fi deosebit de benefica in prevenirea cancerului de stomac si de san.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Fibrele si bolile diverticulare Fibrele si bolile diverticulare

    Generalitati Adopatarea unei diete bogate in fibre (20-35 g fibre, zilnic) contribuie la stimularea eliminarii regulate a scaunului si creste excretia materiilor fecale. Aceasta dieta poate fi folosita pentru a controla simptomele specifice bolilor diverticulare,...citeste mai mult

  • Beneficiile cerealelor integrale Beneficiile cerealelor integrale

    Generalitati Cerealele integrale sunt parte a oricarei diete sanatoase, oferind multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea bolilor cronice. In plus, toate cerealele sunt surse excelente de carbohidrati complecsi. Cerealele furnizeaza multe...citeste mai mult

  • Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare Fructe si legume de iarna. Conditii...

    Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate