Intolerante alimentare versus alergii alimentare

Generalitati

Sus
Intolerante alimentare versus alergii alimentare

Eruptiile tegumentare pruriginoase de tip urticarie reprezinta unul din motivele frecvente care aduc pacientul la medicul alergolog. Nu intotdeauna eruptiile care apar dupa consumul anumitor alimente semnaleaza o alergie, de multe ori disconfortul indus este rezultatul unei intolerante alimentare.
Cauzele de intoleranta sunt multiple, unele sunt secundare pur si simplu continutului de substante din alimente, altele sunt generate de deficite enzimatice (de exemplu intoleranta la lactoza, deficitul de diaminooxidaza, deficitul de fructozo-1-fosfat aldolaza, etc) sau de vreo suferinta cronica a pacientului (suferinte biliare, pancreatita cronica, suferinte cronice intestinale, etc.).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Manifestari clinice
  3. Cum se stabileste diagnosticul de intoleranta la histamina?
  4. Tratamentul sindromului de intoleranta la histamina prin deficit de diaminooxidaza
  5. Articole similare

Manifestari clinice

Sus

Manifestarile clinice ale intolerantelor alimentare nu se rezuma doar la eruptii cutanate, pot asocia migrena, ameteli, dureri abdominale, diaree sau dimpotriva constipatie, respiratie dificila, stranut, blocaj nazal, hipotensiune, simptome asemanatoare atacului de panica, etc. Varietatea de simptome face uneori dificila recunoasterea cauzelor acestora.

Daca din punct de vedere clinic manifestarile intolerantelor alimentare pot fi confundate cu alergiile, mecanismele de dezvoltare a acestora sunt total diferite:
• Reactiile alergice reprezinta un raspuns nepotrivit, hiperreactiv, al sistemului imun la fiecare intalnire cu un anumit alergen alimentar si se pot declansa la cantitati foarte mici de alergen.
• Reactiile de intoleranta in schimb sunt rezultatul inabilitatii sistemului digestiv de a digera anumite principii alimentare, iar severitatea simptomelor depinde de cantitatea de alimente ingerata.

O situatie particulara a intolerantelor alimentare o reprezinta fenomenele etichetate drept sindrom de intoleranta la histamina secundar deficitului de diaminooxidaza. Histamina este principalul mediator eliberat de catre celulele sistemului imun in cadrul reactiilor alergice si este una din principalele substante responsabile de inducerea oricarora din simptomele de alergie.

Pe de alta parte exista o multitudine de alimente in mod natural bogate in histamina sau capabile sa elibereze histamina in organism, aceasta fiind modalitatea prin care alimentele pot declansa aceleasi simptome similare alergiei fara interventia sistemului imun. Diaminooxidaza (DAO) este o enzima produsa in special la nivel intestinal, de importanta maxima in metabolizarea histaminei.

Pacientii cu nivele scazute ale activitatii diaminooxidazei din motive genetice sau secundar unor suferinte dobandite (de exemplu boli inflamatorii intestinale) pot reactiona nepotrivit la consumul alimentelor continatoare de histamina pentru ca nu pot degrada intreaga cantitate de histamina ingerata sau eliberata in organism. Unele alimente pot inhiba chiar activitatea diaminooxidazei.

Exista si unele medicamente ce interfera cu activitatea DAO (de exemplu substantele iodate de contrast, unele anestezice, medicamente impotriva durerii, simptomatice antitusive, unele antibiotice, etc). Asadar intoleranta la histamina este rezultatul unui dezechilibru intre cantitatea de histamina eliberata/ingerata si capacitatea diaminooxidazei de a o degrada.

Cum se stabileste diagnosticul de intoleranta la histamina?

Datele de istoric sugereaza legatura intre anumite simptome si consumul unui aliment.
Dozarea activitatii diaminooxidazei serice si a histaminei plasmatice sau a metabolitilor acesteia prin metode de laborator ajuta la clarificarea cauzelor simptomelor sugestive de intoleranta la histamina. Este necesara totodata si excluderea alergiilor alimentare reale prin teste cutanate si alte investigatii alergologice disponibile.

Tratamentul sindromului de intoleranta la histamina prin deficit de diaminooxidaza

Sus

O consecinta logica este eliminarea din dieta a alimentelor inalt continatoare de histamina si inlocuirea lor cu alte alimente cu valoare nutritiva echivalenta.
Grupe de alimente de evitat:
• bauturile alcoolice
• preparatele alimentare maturate (de exemplu branzeturi)
• preparatele din peste
• fructe si legume cu seminte
• citrice
• ciocolata, cacao, cafea
• nuci, ceai negru, ceai verde, etc.

Din cauza potentialului de reactii de intoleranta la administrarea medicamentelor ce interfera cu activitatea DAO, utilizarea acestora ar trebui de asemenea evitata sau impune utilizarea simultana a unor tratamente de specialitate. Asocierea tratamentului antihistaminic poate aduce beneficii suplimentare dar nu influenteaza nivelul DAO. Medicii specialisti asigura prescriptia medicamentelor necesare ca si trusa de urgenta, diferite in functie de severitatea simptomelor experimentate de pacient.

Vitamina C si B6, cofactori ai diaminooxidazei, pot sa fie de folos. De cativa ani a putut fi studiat efectul suplimentarii enzimatice prin administrarea unui extract de diaminooxidaza ce completeaza masurile de dieta, ajutand la degradarea histaminei in exces, responsabila de simptomele de intoleranta mai sus descrise. Nu se recomanda stabilirea diagnosticului de intoleranta alimentara doar pe baza tabloului clinic. Apelati la medicul de familie si la medicii specialisti in cazul aparitiei unor semne de intoleranta. Investigatiile alergologice permit diferentierea cauzelor simptomelor. Medicii specialisti pot recomanda masurile de tratament si de dieta corespunzatoare.

Surse:
1.L Maintz, N Novak. Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr May 2007
2.Vickerstaff Health Services Inc. Dietary management of histamine intolerance
3.L Maintz, Th Bieber, N Novak. Histamine Intolerance in Clinical Practice. Dtsch Arztebl 2006

Autor: Dr Elena Camelia Berghea
medic primar alergologie-imunologie clinica
asistent universitar UMF Carol Davila

Citeste si

Arhiva
  • Intoleranta la gluten Intoleranta la gluten

    Generalitati Glutenul este o combinatie biochimica din clasa proteinelor, sau mai precis in cereale se gaseste sub forma de prolamina si glutelina. Glutelina se regaseste in grau sub forma de glutenina, in orz ca si hordenina, in ovaz ca si avenalina, in orez ca...citeste mai mult

  • Intoleranta la proteinele laptelui de vaca Intoleranta la proteinele laptelui de...

    Generalitati Corpul uman este capabil, din fericire, sa lupte cu afectiuni diferite si substante chimice care ar putea fi periculoase. Totusi, uneori, sistemul de aparare al organismului reactioneaza gresit si apar reactiile alergice la anumite substante, cum ar fi...citeste mai mult

  • Boala Crohn: regim alimentar Boala Crohn: regim alimentar

    Generalitati Din cauza programului incarcat si a stilului de viata alert este din ce in ce mai greu unei persoane sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, din cauza severitatii simptomelor, boala Crohn este un motiv serios pentru reevaluare...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK