Virusul rubeolei in timpul sarcinii

Publicat la data de: 17 Februarie 2012 | Actualizat la data de: 17 Februarie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Virusul rubeolei in timpul sarcinii


Rubeola
sau pojarul german este o forma usoara a virusului rujeolic obisnuit. Incubatia virusului rubeolic dureaza aproximativ 14-21 zile (cu o medie de 18 zile), perioada dupa care apar manifestarile fizice.
Aceaste infectie nu se aseamana cu varicela sau rujeola, iar epidemia de rubeola apare frecvent mai ales in perioada de iarna-primavara si inceputul verii.

Rubeola sau pojarul german este mult mai periculosa pentru fat, in viata intra uterina, daca este contactata in timpul primelor 16 saptamani de sarcina.

Rubeola poate provoca avort spontan, nastere prematura, dar si oricare din defectele congenitale la nou-nascut:
- surditate;
- leziuni ale creierului;
- tulburari cardiace;
- cataracta.

Aceasta forma a bolii se numeste sindromul rubeolei congenitale si se transmite la copil prin placenta. Rubeola este o afectiune rara, intrucat majoritatea oamenilor au fost vaccinati impotriva acestei boli in timpul scolii sau in copilarie.
Rubeola se transmite prin tuse si stranut si este foarte contagioasa.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Investigatia pentru verificarea imunitatii contra rubeolei
 3. Riscuri in timpul sarcinii
 4. Citeste pe aceeasi tema

Investigatia pentru verificarea imunitatii contra rubeolei

Sus

Daca o femeie intentioneaza sa ramana insarcinata trebuie sa faca investigatii pentru a stii daca este sau nu imunizata contra rubeolei. Chiar daca o persoana a fost vaccinata contra rubeolei in copilariei, efectele vaccinului trebuie verificate. In cazul in care nu este dezvoltata imunitatea la virusul rubeolei, vaccinul nu se va face in timpul sarcinii intrucat contine virusuri care pot cauza rubeola la fat. Din acelasi motiv, este recomandat sa se evite o sarcina cel putin o luna dupa vaccinare.

Simptomele de rubeola sunt usoare si includ febra, durerile de cap, durerile articulare si dureri in gat. O eruptie cutanata, de culoare rosu-roz apare la scurt timp, pe piele, dupa ce glandele se inflameaza.

Riscuri in timpul sarcinii

Sus

Riscurile pentru dezvoltarea normala a sarcinii in timpul a diferite perioade din sarcina sunt prezentate mai jos.
- In primul trimestru (saptamanile 0-13) - Daca femeia insarcinata a contactat rubeola, exista un risc major (pana la 90%) ca bebelusul sa fie afectat. Cu cat o femeie insarcinata contacteaza rubeola mai devreme, cu atat riscurile sunt mai mari pentru copil. Dupa saptamana 10 - riscurile grave pentru copil se reduc, dar acesta poate dezvolta probleme cu auzul, care nu vor fi evidente pana nu va creste;
- In al doilea trimestru (saptamanile 14-26) - In saptamanile 14-15 exista inca riscuri pentru copil: acesta poate avea probleme cu vederea sau auzul care nu vor fi evidente pana cand nu va creste;
- Al treilea trimestru (saptamana 27-nastere) - Dupa saptamana 16 riscul pentru copil este scazut. Daca o femeie insarcinata stie ca nu este imuna la rubeola, trebuie sa pastreze distanta fata de persoanele infectate, mai ales in primele 16 saptamani de sarcina. Daca totusi intra in contact cu un bolnav de rubeola, trebuie contactat imediat medicul de familie. Acesta poate diagnostica rubeola si poate recomanda un test pentru a se depista daca fatul a fost afectat.

In cazul in care copilul a fost afectat de rubeola, viitoarea mama, va fi incurajata sa discute cu un pshiatru sau un consilier, medic de familie, asistenta sau moasa. Exista multiple optiuni disponibile pentru parintii care asteapta un copil afectat de sindromul rubeolei congenitale. Persoanele care urmeaza chimioterapie sau au sistemul imunitar scazut din alte motive, daca sunt alergice la neomicina sau polimixina, nu ar trebui sa fie vaccinate contra rubeolei.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Masuri pregatitoare sarcinii Masuri pregatitoare sarcinii

  De ce este atat de importanta sanatatea viitoarei mame inainte de a ramane insarcinata? Conceptia are loc cu aproximativ doua saptamani inainte ca testul de sarcina sa fie pozitiv. Pana cand o femeie va afla ca este insarcinata vor trece mai mult de 3 saptamani...citeste mai mult

 • Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Importanta nutritionistului in...

  Generalitati Importanta nutritionistului in perioada de sarcina consta in monitorizarea atenta a alimentatiei si consilierea personalizata de care femeia insarcinata beneficiaza pe tot parcursul graviditatii. Sfaturile si indrumarea specialistului in materie de...citeste mai mult

 • Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Imunizarea – Prevenirea...

  Generalitati Imunizarile, numite si vaccinari, protejeaza copiii si adultii de anumite boli. Imunizarea consta in administrarea unui vaccin care contine fragmente din germenele microbian implicat (tulpini bacteriene sau virale) sau cantitati mici atenuate ale...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate