Fumatul in timpul sarcinii afecteaza functia tiroidei atat la mama, cat si la copil - studiu

Publicat la data de: 15 Ianuarie 2009

Fumatul in timpul sarcinii afecteaza functia glandei tiroide atat a mamei cat si a copilului, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici de la Royal Devon and Exeter Hospital, citat de Reuters.

Cercetatorii britanici au studiat influenta fumatului asupra functiei glandei tiroide la doua grupuri de femei aflate in etape diferite de sarcina - in primul trimestru si in trimestrul al treilea. La ambele grupuri, cercetatorii au descoperit ca fumatul este asociat cu modificari ale nivelului hormonilor tiroidieni in organismul matern.

De asemenea, la nastere, cercetatorii au masurat nivelul hormonilor tiroidieni din cordonul ombilical al copiilor nascuti de mame fumatoare si au ajuns la concluzia ca modificari ale glandei tiroide provocate de fumat apar si la nou-nascuti.

"O buna functionare a glandei tiroide este cheia in mentinerea sarcinii, iar in cazul femeilor insarcinate care sufera de dezechilibre tiroidiene, este afectat metabolismul si creste riscul de pierdere a sarcinii, de nastere prematura sau de insuficienta in dezvoltarea creierului (copilului, n.r.)", a explicat Bijay Vaidya, medicul care a coordonat cercetarea.

Studii anterioare au demonstrat deja ca fumul de tigara cauzeaza nasterea unor copii cu greutate mica, ii face pe nou-nascuti vulnerabili la deces prin sindromul mortii subite si creste numarul copiilor nascuti cu malformatii precum cheiloschisis (buza de iepure, nr.r.), afectiuni ale inimii sau alte probleme.

Cercetatorii britanici au adaugat ca la femeile care renunta la fumat in timpul sarcinii, nivelul hormonilor tiroidieni este comparabil cu cel al femeilor nefumatoare.

Sursa NewsInUrmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
  • Ingrijirea copilului Ingrijirea copilului

    Generalitati Articolul se refera la ingrijirea temporara a copilului de catre alta persoana decat parintii, respectiv de catre o bona. Ingrijirea copilului ar trebui sa ofere un mediu sigur, sanatos pentru dezvoltarea si cresterea acestuia. Cresterea nevoii de...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate