Clickmed
programare rapida la medic

Ficat marit (hepatomegalie)

Hepatomegalia se defineste palpatoriu in cazul in care marginea inferioara a ficatului este localizata la mai mult de 2 cm de rebordul costal, percutoriu cand marginea hepatica depaseste 14 cm sau ecografic, cand diametrul longitudinal la nivelul liniei medioclaviculare este mai mare de 15 cm.



Testele de rutina in vederea evaluarii hepatomegaliei includ: hemoleucograma, coagulograma, VSH, titrul ANA, biochimia, radiografia toracica, EKG-ul.

Daca se suspecteaza hepatita virala se pot face testele serologice pentru depistarea acestora. Tomografia abdominala poate evidentia carcinomul hepatic metastatic si de multe ori si tumora primara.

Carcinomul metastatic si diferitele forme de ciroza hepatica pot fi diagnosticate prin punctie hepatica, dar este de retinut pericolul unei biopsi in cazul unei ciroze biliare si in cazul tulburarilor de coagulare.

Ecografia ar trebui facuta in suspiciunea de colecistita. Se pot efectua si colangiografia transhepatica sau ERCP (colangiopancreatografia endoscopica retrograda). In unele cazuri de obstructie biliara, chirurgia exploratorie este singura metoda care pune diagnosticul.

Diferitele boli infectioase vor necesita teste serologice sau IDR pentru depistarea agentului etiologic. De exemplu, pentru infectia cu Brucella se pot doza anticorpii anti-brucellina sau se poate face un test Monospot. Pentru tubeculoza si infectii fungice se pot face teste IDR.

Diferitele forme de anemii hemolitice se pot diagnostica prin frotiu sangvin, preparat pentru sickle cells, dozarea haptoglobinei serice si electroforeza hemoglobinei. Formele de reticulendotelioza necesita biopsie hepatica.

Insuficiena cardiaca poate fi evidentiata prin ecocardiografie.
Hemocromatoza se diagnosticheaza tot prin punctie hepatica, dar se pot face si dozarea fierului seric si CTLF. Boala Wilson (boala ereditara determinata de tulburari in metabolismul cuprului si avand manifestari hepatice si neuropshihice) se diagnosticheaza prin dozarea cuprului seric si a ceruloplasminei.
Cea mai eficienta abordare a unui caz de hepatomegalie, dupa afectuarea testelor de rutina, este transferul intr-o sectie de gastroenterologie.

Citeste si

Arhiva
  • Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Insuficienta hepatica si leziuni ale...

    Generalitati Orice fel de deteriorare a celulelor ficatului, cailor biliare si a vaselor sanguine, prejudiciaza structura ficatului, si vor rezulta leziuni la nivelul acestui organ. De cele mai multe ori, in cazul afectiunilor hepatice usoare, simptomele sunt foarte...citeste mai mult

  • Hepatitele Hepatitele

    Generalitati Hepatita este o afectiune care include orice tip de inflamatie a ficatului, ca rezultat a unor procese complexe care apar cand ficatul sufera o leziune. Inflamatia care dureaza mai putin de sase luni este considerata hepatita acuta, iar inflamatia care...citeste mai mult

  • Ce presupune numarul mare de transaminaze hepatice? Ce presupune numarul mare de...

    Generalitati Numarul crescut de enzime hepatice (transaminaze) poate indica o inflamatie sau o deteriorare a celulelor ficatului. Celulele hepatice inflamate sau afectate prezinta riscuri mai mari decat valorile normale ale anumitor substante chimice, inclusiv a...citeste mai mult

  • Ciroza hepatica - boala care nu prezinta simptome timpurii Ciroza hepatica - boala care nu...

    Generalitati Ciroza este o boala degenerativa grava, care apare atunci cand celulele sanatoase din ficat sunt deteriorate si inlocuite cu tesut cicatricial, de obicei ca urmare a abuzului de alcool sau a hepatitei cronice. Ficatul isi pierde capacitatea de a-si...citeste mai mult

  • Tularemia Tularemia

    Generalitati Tularemia este o boala infectioasa (zoonoza), rara, care poate afecta pielea, ochii si plamanii. Adesea numita febra de iepure, boala este cauzata de bacteria francisella tularensis. Aceasta afeceaza mai ales mamiferele, in mod special, rozatoarele:...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter