Clickmed
programare rapida la medic

Iedera (hedera helix)

Iedera este o liana, o planta agatatoare, care poate atinge peste 20 m lungime, care creste spontan in soluri umbroase, cu umiditate crescuta. Frunzele tinere sutn acoperite de peri, sunt palmat 3-5 lobate. Florile sunt carnoase, au culoare galben-verzui sunt de dimensiuni mici si sunt grupate in umbele.
Fructul este o baca de culoare violet inchis. iedera se recolteaza in lunile martie sau aprilie sau in luna august.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele de pe ramurile sterile si lastrii verzi terminali, rareori se folosesc si mugurii.
Contine saponine, tanin, glicozizi, flavonozide, steroli, minerale, acizi organici.
Iedera are efect antimicotic, expectorant, cicatrizant, antiparazitar, antireumatic, antibiotic, vasodilatator, antidiareic, febrifug, analgezic.

Uz intern:

- boli gastrointestinale, boli hepatice, boli reumatice, inflamatii ale cailor respiratorii (bronsite, traheite, laringite in mod special), migrene, hipertensiune, dismenoree, nevralgii, leucoree, tulburari menstruale - sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- celulita, micoze, veruci, luxatii, arsuri, insolatii - sub forma de infuzie, decoct, spalaturi si bai locale, compresa, cataplasma.

Efecte adverse:

- Planta este toxica, iar consumul ei se recomanda doar cu avizul medicului. De asemenea, contactul cu frunzele determina alergie sau iritatii de contact, iar consumul fructelor provoaca varsaturi, tremuraturi, migrene, diaree.

Citeste si

Arhiva
 • 11 mituri despre dementa si deteriorarea cognitiva 11 mituri despre dementa si...

  Dementa, un termen adesea asociat cu sentimentul de teama si neintelegere, este intesata de numeroase conceptii gresite. Acest articol isi propune sa patrunda mai adanc in aceste mituri, oferind o intelegere cuprinzatoare asupra dementei, a cauzelor si consecintelor...citeste mai mult

 • Obezitatea la copii Obezitatea la copii

  Lumea trece printr-o tranzitie epidemiologica si nutritionala rapida, caracterizata prin deficiente nutritionale persistente, asa cum o evidentiaza prevalenta starii de crestere, a anemiei si a deficientelor de fier si zinc. Obezitatea a atins niveluri epidemice in tarile...citeste mai mult

 • Icterele sugarului si copilului Icterele sugarului si copilului

  Icterul reprezina o afectiune care face ca pielea, mucoasele si albul ochilor sa capete culoarea galbena, pe fondul unui nivel ridicat al bilirubinei, un pigment aflat la nivelul bilei. Icterul poate avea cauze multiple si poate aparea atat la copii cat si la adulti....citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter