Fasolea (phaseolus vulgaris)
Fasolea este o planta medicinala si alimentara anuala, cultivata in majoritatea regiunilor tarii. Tulpina poate atinge chiar si 3 metri inaltime sau poate fi scurta de maxim 30 cm. Florile sunt de culoare alba, roz, rosie sau verde. Fructul este o pastaie. Fasolea infloreste din luna iulie pana in septembrie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza tecile fara seminte, recoltate in luna septembrie sau octombrie, la maturitatea lor completa.
Fasolea contine protide, glucide, saruri minerale (fier, potasiu, zinc, fosfor), oligoelemente, vitamina A, vitamina C, vitamine din grupul b. Are efect nutritiv, depurativ, hipoglicemiant, hipotensiv, energizant, diuretic, remineralizant.
Fasolea se foloseste ca aliment in gastronomie, in prepararea diverselor tipuri de salate sau preparate culinare.
Uz intern:
- boli renale, boli ale aparatului urinar (cistite, pielonefrite), afectiuni cardiace, edeme, boli reumatice, guta, tuberculoza pulmonara, diabet, convalescenta, obezitate.
Uz extern:
- acnee, eruptii cutanate.
Citeste si
Arhiva-
Dereglarile gastrointestinale
Dereglarile gastrointestinale sunt tulburarile care afecteaza unul dintre organele care formeaza tractul gastrointestinal (cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire gros si canalul anal) sau unul dintre organele parenchimatoase (ficat, pancreas si vezica...citeste mai mult
-
11 mituri despre dementa si...
Dementa, un termen adesea asociat cu sentimentul de teama si neintelegere, este intesata de numeroase conceptii gresite. Acest articol isi propune sa patrunda mai adanc in aceste mituri, oferind o intelegere cuprinzatoare asupra dementei, a cauzelor si consecintelor...citeste mai mult
-
Obezitatea la copii
Lumea trece printr-o tranzitie epidemiologica si nutritionala rapida, caracterizata prin deficiente nutritionale persistente, asa cum o evidentiaza prevalenta starii de crestere, a anemiei si a deficientelor de fier si zinc. Obezitatea a atins niveluri epidemice in tarile...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter