Clickmed
programare rapida la medic

Catusa (ballota nigra)

Planta medicinala, care ajunge pana la ianltimea de un metru. Face parte din flora spontana si este raspandita in toata Europa, dar si in unele zone din America. Frunzele sale sunt dintate pe margini, acoperite cu perisori, care se regasesc si pe tulpina (ce este tetramuchiata). Frunzele sunt dispuse pe tulpina, asezate diametral opus. Florile sunt de culoare violacee, asezate de jur imprejurul tulpinii. Aceasta planta se dezvolta atat in zonele insorite, dar si la umbra.
Infloreste in lunile iunie-octombrie, iar recoltarea se face in luna iulie. Are efect antivomitiv, astringent.Planta contine amine biogene, tanin, mucilagii, ulei eteric, saponine, flavone, saruri de potasiu, etc.
In fitoterapie este utilizata partea aeriana, frunzele si florile. Cand sunt strivite, frunzele emana un miros neplacut. 

Uz intern:

- greturi si/ sau varsaturi (mai ale in raul de miscare sau greturile ce apar in sarcina), in tuse (este expectoranta), anxietate, guta, reglarea menstruatiei – sub forma de infuzie, decoct.

 

Contraindicatii:

- Nu se recomanda bolnavilor de parkinson pentru ca blocheaza efectul dopaminelor in creier, celor care fac tratament cu sedative (deoarece are efect sedativ).

Citeste si

Arhiva
 • 11 mituri despre dementa si deteriorarea cognitiva 11 mituri despre dementa si...

  Dementa, un termen adesea asociat cu sentimentul de teama si neintelegere, este intesata de numeroase conceptii gresite. Acest articol isi propune sa patrunda mai adanc in aceste mituri, oferind o intelegere cuprinzatoare asupra dementei, a cauzelor si consecintelor...citeste mai mult

 • Obezitatea la copii Obezitatea la copii

  Lumea trece printr-o tranzitie epidemiologica si nutritionala rapida, caracterizata prin deficiente nutritionale persistente, asa cum o evidentiaza prevalenta starii de crestere, a anemiei si a deficientelor de fier si zinc. Obezitatea a atins niveluri epidemice in tarile...citeste mai mult

 • Icterele sugarului si copilului Icterele sugarului si copilului

  Icterul reprezina o afectiune care face ca pielea, mucoasele si albul ochilor sa capete culoarea galbena, pe fondul unui nivel ridicat al bilirubinei, un pigment aflat la nivelul bilei. Icterul poate avea cauze multiple si poate aparea atat la copii cat si la adulti....citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter