Arahidele (arachis hypogaea)

Arahida este o erbacee anuala, originara din America de Sud. Este considerata ca fiind planta leguminoasa. Inaltimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile au culoara galbena. fructele, desi se formeaza in partea aeriana a plantei, se coc in pamant.

Contine in special: grasimi (in cantitate mare, aproape 50% din continutul alunei), protide (de asemenea in cantitate mare – 30%), numeroase saruri minerale, acid folic, vitaminele a, B1, B2, E, F, tanin.

Arahidele sunt deosebit de hranitoare. Proprietatile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merita luate in seama. Consumul de arahide impulsioneaza activitatea ficatului si a bilei. A fost evidentiata, de asemenea, contributia compusilor din arahide la combaterea imbatranirii tesuturilor. Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent si cu bune rezultate in situatii de surmenaj intelectual, in oboseala fizica accentuata, in facilitatea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute si ca un factor de calmare si reechilibrare a activitatii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.

Naturistii recomanda consumarea arahidelor in stare cruda, deoarece numai sub aceasta forma calitatile lor nutritive, energetice si medicinale raman intacte.
Arahidele sunt nutritive, energetice, astringente intestinal, antihemolitice, antisclerogenice.

 

Uz intern:

- astenii, surmenaj, diete si regimuri de slabire, cresterea imunitatii, mentinerea sanatatii pielii, ochilor, tesutului nervos si a digestiei – fructele crude, prajite sau in preparate diverse, culinare sau farmaceutice.

 

Uz extern:

- arsuri, xteroza cutanata – sub forma de cataplasma.

 

Contraindicatii:

 

- Consumul arahidelor este interzis persoanelor cu diverse afectiuni mai grave ale ficatului sau alergice la aceste fructe.

 

Efecte adverse:

- Consumul indelungat de arahide poate fi toxic pentru ficat si spoate scad eexcitabilitatea sexuala cand se consuma prajite (creste cantitatea de acroleina).

 

Citeste si

Arhiva
  • Vaccinul AstraZeneca, mai eficient daca rapelul este facut la 12 saptamani, conform unui studiu Vaccinul AstraZeneca, mai eficient...

    Rezultatele celor mai recente studii publicate in revista The Lancet, despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID, arata ca serul AstraZeneca atinge potentialul maxim cu a doua doza efectuata la un interval de 12 saptamani dupa prima. Administrarea unei singure doze din...citeste mai mult

  • MedLife a identificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africana in Romania MedLife a identificat primele cazuri...

    In urma analizarii unui nou lot de 93 de probe in cadrul studiului de secventiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele doua cazuri de infectare cu tulpina sud-africana de pe teritoriul Romaniei. Una dintre probe...citeste mai mult

  • Lampile UV nu sunt recomandate pentru dezinfectia in scoli sau pentru uz casnic! Lampile UV nu sunt recomandate pentru...

    De la debutul pandemiei de coronavirus in Romania, mai multe unitati de invatamant au folosit lampile cu ultraviolete pentru distrugerea microbilor si limitarea transmiterii COVID-19 in clase. Specialistii in sanatate au tras mai multe semnale de alarma, in ultima vreme,...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Coronavirus Update