Clickmed
programare rapida la medic

Afinul (vaccinium myrtillus)

Afinul este un arbust, cu fructe mici, de culoare inchisa, albastru spre negru. Se intalneste in zone de munte, mai ales pe versantii cu umiditate crescuta si temperatura moderata.

Frunzele se recolteaza de la sfarsitul lunii iulie pana in septembrie, iar fructele din luna iulie pana in august. Fructele contin taninuri, acizi organici, substante antibacteriene si antiseptice, dar si un echivalent vegetal al insulinei (mirtilina).

Interesant este ca aceste proprietati se mentin chiar si dupa ce fructele sunt uscate. Frunzele au proprietate antibiotica, consumul lor contribuie la modificarea favorabila a florei patogena intestinala.

Uz intern:

- frunzele - tulburari de circulatie, diabet, boli hepatice, boli urinare, boli reumatismale, guta - ceaiuri sau infuzii.
- fructele - enterocolite, diaree, hemoroizi, oxiuroza, tulburari ale acuitatii vizuale, cistite, stari inflamatorii ale aparatului respirator sau digestiv, ateroscreloza.

Uz extern:

- fructele - faringite, stomatite, candidoze bucale si afte, se va face gargara cu suc sau tinctura de afine diluata. Se fac clisme in caz de hemoroizi cu infuzie de afine. Datorita proprietatilor antiseptice si antibacteriene se utilizeaza si in caz de eczeme sau cuperoze. Se pot macera doua linguri de frunze de afin si se vor bea 2 cani pe zi (se vor tine la macerat timp de 6 ore).

Citeste si

Arhiva
 • Medicamente interzise in sarcina Medicamente interzise in sarcina

  Sarcina este o perioada aparte in viata unei femei. Anumite medicamente prezinta anumite efecte negative asupra mamei, fatului sau asupra amandurora.Unele medicamente prezinta efecte teratogene in sarcina, ceea ce inseamna ca au potentialul de a determina malformatii la...citeste mai mult

 • Infectiile in timpul sarcinii si implicatiile asupra fatului Infectiile in timpul sarcinii si...

  Infectiile dobandite in timpul sarcinii de catre mama pot avea efecte negative insemnate asupra dezvoltarii sau viabilitatii fetale. Aceste infectii pot determina o multitudine de efecte daunatoare asupra fatului sau nou-nascutului, in functie de agentul etiologic implicat.citeste mai mult

 • Otita medie seroasa Otita medie seroasa

  Otita medie seroasa este a doua cea mai frecventa patologie a urechii medii, dupa otita externa. Este caracterizata prin prezenta unui lichid clar sau seros in urechea medie. Acest lichid nu este inflamator, dar poate afecta auzul si poate provoca simptome precum senzatia...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter