Clickmed
programare rapida la medic

Upsarin 325, 500, compr.eff.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Upsarin 325, 500, compr.eff.

Compozitie 
acid acetilsalicilic, acid ascorbic.

Actiune terapeutica
Analgezic periferic (calmeaza durerea) antipiretic (scade temperatura)

Indicatii
Este recomandat in tratamentul bolilor insotite de durere si/sau temperatura mare, de exemplu: dureri de cap, afectiuni virale acute ale cailor respiratorii, dureri dentare, dureri musculare, la adulti si copii cu greutatea corporala de 30 kg sau mai mare (aprox. 10 ani).

Doze si mod de administrare
Pentru adulti si copii cu greutatea corporala de 30 kg sau mai mare (aproximativ 10 ani). Intervalul intre doua administrari succesive de minim 4 ore. Deoarece acest medicament contine vitamina c este bine sa se evite administrarea la sfarsitul zilei.
Durere sau stari febrile:
Adulti: doza maxima zilnica recomandata este 3 g. Ca o indicatie: 1-2 comprimate efervescente repetate daca este necesar dupa 4 ore, fara a depasi 9 comprimate efervescente pe zi. varstnici: doza maxima zilnica recomandata este 2 g pe zi. Ca o indicatie: 1-2 comprimate efervescente repetate daca este necesar dupa 4 ore, fara a depasi 6 comprimate efervescente pe zi.
Copii: doza zilnica recomandata este dependenta de greutatea corporala (doza maxima zilnica este 50 mg pe kg corp). Ca o indicatie: copiii cu greutatea de la 30 la 50 kg (cu varsta intre 10-15 ani): 1 comprimat efervescent, sa fie repetat daca este necesar dupa 4 ore, fara a depasi 6 comprimate efervescente pe zi. Varstele aproximative in corelatie cu greutatea corporala sunt date ca o indicatie.
Instructiuni pentru utilizare si calea de administrare:
Calea orala: se bea imediat dupa completa dizolvare a comprimatului (comprimatelor) intr-un pahar mare de apa (indulcita sau neindulcita), lapte sau suc de fructe. Administrare - frecventa si timp: administrarile regulate evita fluctuatiile intensitatii durerii sau ale febrei. Intervalul dintre administrari trebuie sa fie de cel putin 4 ore. Durata tratamentului: daca durerea continua timp de cateva zile, daca febra dureaza timp de trei zile, sau daca starea se inrautateste, nu continuati tratamentul fara sfatul medicului sau farmacistului.

Contraindicatii
Acest medicament nu trebuie utilizat in urmatoarele cazuri: incepand din luna a 6-a de sarcina, alergie la acid acetilsalicilic sau la un alt medicament inrudit (in special antiinflamatoare nesteroidiene), ulcer gastric sau duodenal activ, afectiune hemoragica sau risc hemoragic, litiaza renala, daca sunt administrate doze mari de vitamina C (peste 1 g). Nu va fi utilizat in timpul alaptarii. Nu va fi utilizat in combinatie cu metotrexat (la doze peste 15 mg pe saptamana) sau cu anticoagulante orale, daca acidul acetilsalicilic este prescris in doze mari (3 g sau mai mult pe zi). Ca o regula generala, daca medicul nu va sfatuieste altfel, acest medicament nu va fi utilizat in timpul tratamentului cu: alte antiinflamatoare nesteroidiene (pentru doze de acid acetilsalicilic de 3 g pe zi sau mai mult), anticoagulante orale (chiar si pentru doze de acid acetilsalicilic mai mici de 3 g pe zi), heparina, uricozurice (utilizate in tratamentul gutei), ticlopidina.

Precautii:
Pentru copiii cu greutatea corporala mai mica de 30 kg va fi utilizata o dozare mai adecvata. Inaintea administrarii acidului acetilsalicilic, trebuie sa cereti sfatul medicului in urmatoarele cazuri: guta, hemoragie in antecedente sau ulcer gastric sau duodenal in antecedente, afectiune renala, astm: la unii indivizi, crizele de astm pot fi legate de o alergie la antiinflamatoare nesteroidiene sau la acid acetilsalicilic. Acest medicament nu va fi administrat in metroragie sau utilizarea unui dispozitiv de contraceptie intrauterin, afectiuni virale (varicela). Acidul acetilsalicilic creste riscul hemoragic incepand de la doze foarte mici, chiar atunci cand este administrat cu cateva zile preoperator. Informati medicul, chirurgul, anestezistul sau medicul stomatolog cand va fi planificata o operatie chirurgicala, chiar o microinterventie chirurgicala. In cazul dietelor fara sare sau cu sare in cantitate redusa, trebuie luat in considerare continutul in sodiu (485 mg pe comprimat efervescent). Sarcina si alaptare: medicul poate, daca este necesar, sa prescrie acest medicament ocazional in timpul primelor 5 luni de sarcina. incepand cu luna a 6-a inclusiv, nu trebuie luat acest medicament in nici un caz din proprie initiativa, deoarece consecintele pentru fat pot fi grave, in special asupra functiei vasculare si renale, chiar dupa o singura administrare si chiar atunci cand fatul este la termen. Oricum, in cazuri speciale, cardiologul sau ginecologul pot prescrie acid acetilsalicilic la doze foarte mici, care nu sunt dozele utilizate in tratamentul febrei sau durerii. Daca se va intampla astfel, prescriptia medicului trebuie strict respectata. Acest medicament trece in laptele matern. in consecinta, alaptarea nu este recomandata.

Reactii adverse
Reactii alergice cum ar fi rash, urticarie sau crize de astm; manifestari hemoragice (gingivoragii, melena, rectoragii). Frecventa manifestarilor hemoragice va creste cu cat sunt administrate doze mai mari; zgomote in urechi, senzatia unei diminuari de auz, dureri de cap; aceste manifestari reflecta de obicei o supradoza de acid acetilsalicilic. Informati medicul la aparitia durerilor abdominale sau a sangerarii la nivelul nasului sau gingiilor. S-au raportat cazuri de ulcer peptic. Dozele mari de vitamina C (mai mari de 1 g) determina, la unii indivizi, aparitia litiazei renale si pot creste hemoliza (distrugerea hematiilor) la persoanele cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • 12 idei de meniuri lacto-ovo vegetariene care nu depasesc 500 de calorii 12 idei de meniuri lacto-ovo...

    Generalitati Introducerea catorva preparate lacto-ovo vegetariene in dieta, cel putin ocazional, poate fi o strategie buna de a beneficia de numeroase beneficii pentru sanatate, de la pierderea in greutate, pana la reducerea nivelului de colesterol in sange....citeste mai mult

  • Sanatatea femeii - vulnerabilitati Sanatatea femeii - vulnerabilitati

    Cancerul de col uterin Cancerul de col uterin afecteaza peste 500.000 de femei din intreaga lume. In Europa, 33.500 de femei sunt diagnosticate si 15.000 mor anual prin cancer de col, cate 40 in fiecare zi. Acesta reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la...citeste mai mult

  • Hidroterapia Hidroterapia

    Generalitati Hidroterapia este parte a medicinei care implica utilizarea externa a apei, pentru a mentine si restabili starea de sanatate a unei persoane. Hidroterapia include sauna, baile cu abur, baile pentru picioare precum si aplicarea de comprese cu apa...citeste mai mult

  • 580 de specialisti au fost formati in tehnici de recuperare a persoanelor cu autism 580 de specialisti au fost formati in...

    Incepand din luna februarie, specialistii vor lucra cu 2.000 de copii si tineri cu tulburari de spectru autist. 80 de monitori si 500 de profesionisti in interventii terapeutice de recuperare a persoanelor cu autism au fost formati in perioada iulie 2011 –...citeste mai mult

Comunitate

  • nr.mic..nr normal de spermatozoizi...

    Acum o luna sotul meu a facut o spermograma unde totul era normal,mai putin nr.spermatozoizilor...erau 20 mil...dupa o luna am facut alta spermograma,la acelasi laborator..nr spermatozoizi 50,8 mil...nu a facut nici un tratament,absolut nimic...care ar fi explicatia acestei diferente zic eu...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter