Clickmed
programare rapida la medic

Testosteron, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Testosteron, fiole

Indicatii
La barbati: eunucoidism, climacterium, impotenta sau sterilitate prin deficit androgenic; criptorhidie post-pubertala cu hipogonadism; ca medicatie adjuvanta in stari de deficit proteic (convalescenta, postoperator, osteoporoza, fracturi care nu se consolideaza, ciroza, anemie aplastica).
La femei: cazuri selectionate de tulburari de climacterium, dismenoree, sangerari uterine functionale, mastita cronica; pentru prevenirea tumefactiei dureroase a sanilor postpartum si pentru suprimarea lactatiei; ca tratament paleativ in cancerul mamar progresiv si cancerul endometrial.

Doze si mod de administrare
Intramuscular, 10-50 mg de 2 - 3 ori/saptamana, in hipogonadism masculin; 50-75 mg/zi, timp de 2 - 3 zile, pentru suprimarea lactatiei; 50-100 mg de 3 ori/saptamana, in cancerul mamar la femei.

Compozitie
Fiole continand propionat de testosteron 0,025 g.

Actiune terapeutica
Hormon androgen natural, controleaza dezvoltarea organelor sexuale si a caracterelor sexuale secundare masculine; in doze mici stimuleaza spermatogeneza, in doze mari deprima spermatogeneza si activitatea ovariana (prin inhibarea hipofizei); favorizeaza anabolismul proteic si retentia hidrosalina.


Contraindicatii
Testosteronul este contraindicat in caz de alergie specifica, cancer de prostata si cancer de san la barbati (cunoscute sau suspectate); nu se administreaza in timpul sarcinii si alaptarii; prudenta la batranii astenici, la cardiaci, hipertensivi, renali si la epileptici; prudenta la baietii tineri; nu se foloseste la femei decat in cazul indicatiilor.

Masuri de precautie
Interactiuni medicamentoase: Barbituricele (mai ales fenobarbitalul) si fenilbutazona diminueaza eficacitatea testosteronului (ii accelereaza inactivarea metabolica); testosteronul creste efectul si riscul reactiilor toxice pentru anticoagulantele cumarinice (doza se reduce cu circa 25%) si pentru sulfamidele antidiabetice.

Reactii adverse
La barbati, dozele mari si tratamentul indelungat pot provoca stimulare psihomotorie excesiva, priapism (se intrerupe tratamentul), oligospermie; la baieti se pot produce inchiderea prematura a epifizelor cu oprirea cresterii si dezvoltarea sexuala precoce; la femei pot aparea fenomene de virilizare, ginecomastie, cresterea libidoului si tulburari menstruale; tratamentul indelungat, cu doze mari poate fi cauza de hipercalcemie (mai ales in cursul cancerului de san metastatic) si de retentie hirosalina; rareori eruptii cutanate alergice, foarte rar reactii anafilactoide.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Terapia substitutiva cu testosteron Terapia substitutiva cu testosteron

    Generalitati Multi barbati in varsta cu un nivel scazut de testosteron raporteaza imbunatatirea nivelului de energie, a dorintei sexuale si a dispozitiei dupa tratamentul substitutiv cu testosteron. Daca nivelul de testosteron este scazut, de ce sa nu fie...citeste mai mult

  • Implicatiile deficitului de testosteron asupra starii de sanatate Implicatiile deficitului de...

    Generalitati Specialistii incep, incet incet, sa descifreze ce inseamna scaderea testosteronului si cum se rasfrange ea asupra starii generale de sanatate. Deja au fost descoperite implicatii asupra unor aparate si sisteme, urmand ca in viitor studiile sa fie...citeste mai mult

  • Mentinerea secretiei de testosteron in echilibru Mentinerea secretiei de testosteron...

    Efectele negative si pozitive ale hormonului sexual masculin Cand ne gandim la testosteron, ne gandim la ceva neregulat si grosolan. Este unul dintre lucrurile care il fac pe barbat, barbat. Dar chiar si acest hormon foarte masculin necesita un echilibru foarte...citeste mai mult

  • Semnele subtile ale nivelului scazut de testosteron Semnele subtile ale nivelului scazut...

    Generalitati Testosteronul este un hormon produs in mod natural de organism. In cazul barbatilor, acest hormon este secretat de testicule si este responsabil pentru stimularea productiei de sperma si pentru apetitul sexual, precum si pentru dezvoltarea osoasa si...citeste mai mult

Comunitate

  • artroza

    Mama mea fost diagnosticata cu artroza si are dureri mari la picioare de la genunchi in jos. Intrebarea mea este: artroza este o boala care se poate trata? Cum ii putem alina durerile?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter