Clickmed
programare rapida la medic

Sincopa

Pierdere de scurta durata a constientei, completa, brusca si ireversibila, consecutiva unei diminuari a oxigenarii cerebrale.
O sincopa se deosebeste de vertij, de lipotimie (stare de rau insotita de greturi si transpiratii), de lesin si de criza de epilepsie.

Cauze -Sincopa este cauzata de o anoxie sau de o ischemie cerebrala (absenta oxigenarii sau diminuarii aportului sangvin), de cele mai multe ori prin stop cardiocirculator sau prin tulburare a ritmului cardiac, mai rar prin asfixie sau prin vasodilatatie brusca.
O sincopa poate deci sa fie legata de o cardiopatie (stenoza aortica, angor, infarct miocardic, miocardiopatie obstructiva, tetralogie a lui Fallot, hipertensiune arteriala pulmonara), unei tulburari a ritmului sau al conductiei cardiace (tahicardie paroxistica, sindrom al lui Adams-Stokes sau alte bradicardii), unei embolii pulmonare, unei asfixii, unei electrocutari, unei treceri bruste de la pozitia culcat la pozitia in picioare, unei hipokaliemii (micsorarea nivelului sangvin al potasiului). Dar, mai des, sincopa, numita atunci "vagala", este provocata de o actiune excesiva a nervilor pneumogastrici care comanda anumite viscere (plamani, vase, inima, stomac). O astfel de sincopa se produce in caz de durere intensa, de emotie, de compresie a gatului (pe sinusul carotidian), chiar in caz de mictiune sau de deglutitie. Cauza unei sincope nu este intotdeauna decelata.

Semne -Pierderea constientei se face brusc si se traduce printr-o decontractare musculara completa, ducand in majoritatea cazurilor la cadere. Se constata o paloare, o absenta a reactiei la zgomote si la ciupire, eventual un puls absent. Uneori se observa pierderea urinei si miscari convulsive. Durata pierderii constientei este minima, de cele mai multe ori sub un minut. Atunci cand se prelungeste, se vorbeste de coma. Revenirea starii de constienta este spontana: totala, foarte rapida si precedata de o recolorare a fetei. Atunci cand se trezeste pacientul si-a recapatat total aptitudinile.

Tratament -Tratamentul unei sincope, care vizeaza, de asemenea, prevenirea oricarei recidive, este cel al cauzei care a provocat sincopa.

Citeste si

Arhiva
  • Sincopa vasovagala

    Generalitati Sincopa vasovagala este cea mai frecventa cauza de lesin care se declanseaza atunci cand corpul unei persoane reactioneaza intr-un mod exagerat la factori declansatori, cum ar fi vederea sangelui, ortostatismul prelungit sau stresul emotional extrem....citeste mai mult

  • Sincopa

    Generalitati Sincopa reprezinta pierderea temporara a cunostintei si imposibilitatea de a mentine rectitudinea. Pacientii isi pierd tonusul musucular si cad. Spre deosebire de pacientii cu convulsii, cei cu sincope isi recapata starea de alerta imediat dupa ce...citeste mai mult

  • Lesinul (Sincopa) - generalitati si preventie

    Ce este sincopa Sincopa, sau lesinul, reprezinta pierderea brusca, totala a cunostintei, insotita de disparitia tonusului muscular. Sincopa apare cand creierul nu primeste suficient sange (ceea ce specialistii numesc hipoperfuzie cerebrala). Exista foarte multe...citeste mai mult

  • Sincopa - etiologie, investigatii necesare, tratament

    Ce este sincopa In termeni medicali, sincopa reprezinta o pierdere temporala a starii de constienta manifestata prin imposibilitatea de mentinere a tonusului postural, cu evolutie autolimitanta, persoana in cauza recuperandu-si starea de constienta fara a avea nevoie...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter