Sfecla rosie (beta vulgaris)
Sfecla contine glucide, proteine, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, acizi organici (malic, oxalic, citric, succinic), fenoli, vitamine (B, C), substante minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu, magneziu, bor, fier, mangan). In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina.
Planta este utilizata in gastronomie in prepararea salatelor, in forma cruda sau fiarta, in diverse combinatii cu alte legume.
Uz intern:
- hipertensiune, anemie, guta, gripa, leucemie, gastroduodenite, tuberculoza, bronsita, constipatie - se consuma radacina cruda, sub forma de suc.
Uz extern:
- leucoree, vaginite, traumatisme, contuzii, paradontoza - sub forma de cataplasma, bai sau spalaturi locale, gargara.
Contraindicatii:
- Planta este contraindicata in cantitati mari in diabet.
Efecte adverse:
- Supradozajul poate produce tulburari digestive, hipocalcemie, blocaj renal, hipotiroidism, hipovitaminoza A.
Citeste si
Arhiva-
MedLife atinge capitalizare de 1 miliard euro la BVB si dovedeste ca este cea mai valoroasa companie a sectorului de sanatate din Romania
MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania si singura companie cu capital romanesc din topul operatorilor de profil, anunta atingerea unei capitalizari bursiere de 1 miliard de euro la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), devenind astfel cea mai...citeste mai mult
-
De ce avem pofta de dulciuri in perioadele stresante
Pentru a satisface nevoile energetice ridicate ale creierului din anumite perioade, se poate fie sa se creasca consumul din toate alimentele, fie sa se consume doar alimente dulci. citeste mai mult
-
De ce migrenele afecteaza cu precadere femeile?
Migrenele sunt mai mult decat o simpla durere de cap puternica, reprezentand o tulburare complexa ce determina creierul sa proceseze anormal informatiile senzoriale. citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter