Sfecla rosie (beta vulgaris)
Sfecla contine glucide, proteine, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, acizi organici (malic, oxalic, citric, succinic), fenoli, vitamine (B, C), substante minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu, magneziu, bor, fier, mangan). In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina.
Planta este utilizata in gastronomie in prepararea salatelor, in forma cruda sau fiarta, in diverse combinatii cu alte legume.
Uz intern:
- hipertensiune, anemie, guta, gripa, leucemie, gastroduodenite, tuberculoza, bronsita, constipatie - se consuma radacina cruda, sub forma de suc.
Uz extern:
- leucoree, vaginite, traumatisme, contuzii, paradontoza - sub forma de cataplasma, bai sau spalaturi locale, gargara.
Contraindicatii:
- Planta este contraindicata in cantitati mari in diabet.
Efecte adverse:
- Supradozajul poate produce tulburari digestive, hipocalcemie, blocaj renal, hipotiroidism, hipovitaminoza A.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul de deturnare atriala: pericol ascuns in inima ta
Sindromul de deturnare atriala apare atunci cand exista un defect in peretele dintre cele doua camere superioare ale inimii, numite atrii. Practic, organismul primeste o cantitate mai mica de oxigen decat are nevoie, ceea ce poate afecta diverse organe si functii.citeste mai mult
-
Top 5 proceduri estetice minim-invazive care sterg anii de pe chip
Imbatranirea pielii este un proces natural, influentat de factori genetici, hormonali si de stil de viata. Procedurile estetice minim-invazive reprezinta o alternativa sigura si eficienta pentru persoanele care isi doresc un aspect intinerit, fara a apela la chirurgie.citeste mai mult
-
Premenopauza – tot ce trebuie sa stii despre tranzitia catre menopauza
Premenopauza reprezinta perioada de tranzitie din viata unei femei, care precede menopauza propriu-zisa, atunci cand functia ovariana incepe sa scada treptat. Este o etapa fiziologica, nu o boala, caracterizata prin fluctuatii hormonale semnificativeciteste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter