Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ser antidifteric purificat si concentrat

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ser antidifteric purificat si concentrat

Compozitie
Serul antidifteric purificat si concentrat (prin metoda hidrolizei fermentative “Termoferm I”) este un ser antitoxic ce se obtine din sangele cailor imunizati cu anatoxina difterica.
Se livreaza in fiole a 20 000 unitati antitoxice internationale pe fiola.
Prezervant: Fenol 0,25%.

Doze si mod de administrare
Doze curative: se recomanda o doza unica si masiva.
In forme usoare:
- copii: 20 000-50 000 U.A.I.;
- adulti: 40 000-100 000 U.A.I.
In forme grave (maligne, crup difteric):
- copii: 100000 U.A.I.;
- adulti: 200.000 U.A.I.
Daca medicul apreciaza, se poate repeta doza a doua si a treia zi.
Seroanatoxiterapie:
-  I zi: ser antidifteric 50 000-100 000 U.A.I., la care se adauga, in alta parte a corpului, administrarea pe cale intramusculara de vaccin difteric adsorbit pentru adulti (V.D.A.A.) 0,2 ml;
- a VI-a zi: vaccin difteric adsorbit pentru adulti (V.D.A.A.) 0,2 ml (intramuscular); a XII-a zi: vaccin difteric adsorbit pentru adulti (V.D.A.A.) 0,2 ml (intramuscular).
Seroanatoxiterapia intareste si completeaza actiunea serului la inceputul bolii si, in acelasi timp, contribuie la evitarea manifestarilor tardive, grave, ale difteriei.
Doza preventiva: 2 000-5 000 U.A.I., dupa varsta.
Inocularile preventive de ser confera o imunitate de scurta durata, ce nu depaseste 15 zile. Inocularile preventive se fac numai in cazuri speciale (copil bolnav de rujeola venit in contact cu difterie etc.).
Calea de administrare:
- actiune curativa: 1/2 doza pe cale intramusculara; 1/2 doza pe cale subcutanata. Se recomanda inocularea unei jumatati din doza de ser pe cale intramusculara si a celeilalte jumatati pe cale subcutanata, pentru a obtine o resorbtie rapida si una mai lenta, care asigura continuitatea de actiune a antitoxinei inoculate.
- exceptional: pe cale intravenoasa (difterie maligna). Accidentele de soc pe care le poate provoca, precautiile ce trebuie luate fac ca aceasta cale sa fie greu de aplicat in afara de spital.
Actiune preventiva:
- pe cale subcutanata. Inainte de inocularea serului, bolnavul trebuie desensibilizat conform instructiunilor pentru utilizarea serurilor terapeutice. Precocitatea aplicarii serului este extrem de importanta pentru rezultatul tratamentului. Seroterapia trebuie aplicata pe baza diagnosticului clinic, fara sa se astepte confirmarea laboratorului.

Contraindicatii
Nu sunt. 

 Masuri de precautie
Inainte de inocularea serului se va cerceta sensibilitatea bolnavului fata de serul de cal
Cercetarea sensibilitatii bolnavului  fata de serul de cal:
- a) Prin anamneza: trebuie banuita o hipersensibilitate la toate persoanele cu manifestari alergice: astm bronhial, rinit spasmodica, eczeme, urticarii, alergii alimentare si cutanate si mai ales la persoanele care au mai primit cu saptamani sau chiar ani in urma ser de cal (antidifteric, antitetanic, etc.).
- b) Teste de sensibilitate. Se utilizeaza de obicei urmatoarele 3 teste: testul conjunctival, testul cutanat sau testul intradermic. Ele vor fi practicate dupa cum urmeaza:
Daca se banuieste o hipersensibilitate, testele se practica cu o dilutie de ser 1/10. In cazul in care, din datele anamnestice, se banuieste o hipersensibilitate insemnata, testele vor fi practicate cu o dilutie de ser de 1/100 in solutie clorurata izotonica sterila sau chiar 1/1000 - 1/10 000.
1. - Testul conjunctival: (nu se practica la copiii care plang sau se freaca la ochi, sau la bolnavii cu afectiuni oculare): se aplica pe conjunctiva o picatura din dilutia de ser terapeutic (vezi mai jos). Reactia se citeste dupa o jumatate de ora, cand apare în caz de hipersensibilitate o congestie conjunctiva, uneori însotita de lacrimare abundenta si  chemozis.
2. - Testul cutanat: se aplica pe piele în prealabil dezinfectata cu eter sau alcool (dupa evaporarea completa) o picatura din dilutia de ser terapeutic (vezi mai jos) si se fac cu varful unui ac steril, 2 - 3 scarificatii superficiale prin picatura de ser. Reactia se citeste dupa o jumatate de ora; in caz de hipersensibilitate, apare o congestie locala mai mult sau mai putin intinsa (2-5 mm) în jurul  liniilor de scarificare.
 3. - Testul intradermic: (ceva mai sensibil): se injecteaza strict intradermic 0,1 ml din dilutia de ser terapeutic (vezi mai jos). Reactia se citeste dupa o jumatate de ora; in caz de hipersensibilitate, apare o congestie locala de 2-5-10 mm, eventual cu edem. In reactiile foarte intense, zona eritemopapulara se poate intinde la cativa cm; conturul prezinta prelungiri in diferite sensuri si pot aparea si fenomene generale: congestie, hipotensiune, lipotimie.
Din aceste motive medicul va avea la indemana adrenalina pentru a interveni la nevoie.

Desensibilizarea:
Se va face cu dilutia care, în doza de 0,1 ml injectata intradermic, nu a produs decat o usoara reactie locala si se va injecta pe cale subcutanat din jumatate in jumatate de ora, sub control medical strict, câte 0,2 - 0,4 - 0,6 ml, dupa care se va trece la o concentratie mai mare (vezi exemplele mai jos).
In caz de accidente anafilactice, se va întrerupe injectarea si se va aplica tratamentul potrivit: efedrina, adrenalina sau noradrenalina, atropina, antihistaminice, cortizon, etc.
Exemple de desensibilizare prin injectii subcutanate:
               
                                           Dilutii                          Cantitate                           Interval  între  injectii
               
                                           1/100                               0,2                             1/2 ora
                                           1/100                               0,4                             1/2 ora
                                           1/100                               0,6                             1/2 ora
                                           1/10                                 0,2                             1/2 ora
                                           1/10                                 0,4                             1/2 ora
                                           1/10                                 0,6                             1/2 ora
                                           Ser nediluat                                   0,2                                         1/2 ora
                                           Ser nediluat                                   0,4                                         1/2 ora
                                           Ser nediluat                                   0,6                                         1/2 ora

                                           Ser nediluat                        1 ml                                                                    1/2 ora


                                                                                                                Total  5  ore
Este la latitudinea clinicienilor de a modifica aceasta schema, fie scurtând-o, fie prelungind-o, în functie de modul de reactie al bolnavului. 

Reactii adverse 
Imediate pot fi de doua feluri:
- a) Socul nespecific (de tip peptona sau proteina straina) cu frison, febra, congestia fetei, inversarea formulei leucocitare si incoagulabilitatea trecatoare a sangelui si care, desi alarmant, nu pericliteaza viata bolnavului.
- b) Socul anafilactic specific de hipersensibilitate (asemanator unei injectii cu histamina) cu prabusirea tensiunii, colaps, varsaturi, emisiuni spontane de urina si fecale, crize astmatiforme si moarte.
Tratamentul va consta din administrarea de vasoconstrictoare simpaticomimetice, adrenalina, efedrina, noradrenalina, desoxicorticosteron (DOCA), parasimpaticolitice (ex. atropina), antihistaminice si eventual plasma sau inlocuitoare de plasma si oxigenoterapie.
Tardive locale (fenomenul Arthus) si generale (boala serului), cu febra, erupa, adenopatii, artralgii, albuminurii, etc., apar  de  obicei  dupa  câteva  zile:
-dupa 12 - 14 zile daca  bolnavul  nu  a  primit ser. Dupa o incubatie scurta de cateva zile, in functie de sensibilizarea anterioara a bolnavului.
Aceste accidente, uneori foarte dramatice si suparatoare, de obicei nu pun prin ele însele viata bolnavului în pericol, dar pot agrava o boala preexistenta.
Boala serului este în special îngrijoratoare în caz de astm, obstructie laringiana, tetanos ai la bolnavii care au suferinte organice grave: tuberculoza, insuficienta hepatica sau renala.
Conditii de pastrare: serul antidifteric se va pastra la intuneric, la o temperatura de +4C - +15C

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Suferi de lipsa de concentrare si capacitate de memorare scazuta?

  Problemele de concentrare se refera la incapacitatea sau dificultatea unei persoane de a-si focusa gandurile asupra unui lucru sau situatie. Aceste situatii pot aparea indiferent de varsta, atat la tinerii care nu se pot concentra asupra lectiei, cat si la batranii care...citeste mai mult

 • Sfaturi sanatoase pentru vacanta

  Generalitati Atunci cand multi dintre noi suntem in vacanta, ne dorim mai mult decat orice sa ne relaxam. Ne petrecem zile intregi lenevind pe un scaun de plaja sau un hamac. Odata cu venirea serii ne face placere sa savuram o bautura racoritoare si deserturi...citeste mai mult

 • Rezistenta antiinfectioasa

  Rezistenta antiinfectioasa nespecifica Aceasta cuprinde mai multi factori si mecanisme. In primul rand, organismul se apara prin integritatea pielii si a mucoaselor care actioneaza ca bariere anatomice fata de invazia microbiana, cat si prin diferite mecanisme...citeste mai mult

 • Depresia si sinuciderea la adolescenti

  Generalitati In psihopatologia dezvoltarii sunt incluse informatii despre evaluarea si tratarea depresiei la copii si adolescenti. Adolescentii depresivi sunt mai supusi riscului sa incerce sau chiar sa se sinucida, iar suicidul este a treia cauza a mortii la...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter