Clickmed
programare rapida la medic

Refosporin, flacon injectabil

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Refosporin, flacon injectabil

Compozitie
Flacoane injectabile continand 0,5 g, sau 2 g cefazedona (cutie cu 5 flac. inj. a 0,5 g + 5 fiole cu 2 ml solutie lidocaina 0,5% pentru administrare i.m.; cutii cu 5 flac. inj. a 0,5 g si a 1 g ±5 fiole cu 5 ml apa pro inj. pentru administrare i.v.).

Actiune terapeutica
Cefalosporina de semisinteza din generatia I, cu spectru larg si actiune bactericida asupra germenilor gram-pozitivi (stafilococi aurii penicilinazo-pozitivi si negativi, stafilococi albi, diplococul pneumoniei, streptococi piogeni, enterococi, Corynebacterium spp.), cat si asupra germenilor gram-negativi (meningococi, genococi, hemofilul influenzei, e. coli, klebsiella spp., proteus mirabilis, salmonella spp., shigella spp.). Sunt rezistenti: enterobacter spp., proteus indol-pozitiv, Serratia, pseudomonas, Providencia. Concentratia serica maxima dupa injectarea i.m. se obtine in aproximativ 90 de minute. Timpul de injumatatire plasmatic este de aproximativ 1,6-2,2 ore (la varstnici: 3,2 ore; in insuficienta renala: 4-8 ore). In 24 de ore se elimina renal circa 80% din doza administrata (prin secretie tubulara si mai putin prin filtrare glomerulara). Se leaga in proportie de 93% de albuminele plasmatice. Se concentreaza in bila, tesut pulmonar, secretii bronsice, lichid pleural, prostata, miocard, miometru, endometru, ovar, trompe uterine, traverseaza bariera feto-placentara.

Indicatii
Infectii bacteriene cu germeni sensibili la Refosporin: infectii respiratorii (bronsite, bronhopneumonii, pneumonii, empiem pleural), infectii ale tractului digestiv (inclusiv ale cailor biliare), peritonite, infectii ale aparatului urinar (pielonefrite cronice, cistite, uretrite, infectii urinare repetate, favorizate de obstructii sau dupa sondaj uretral), infectii ginecologice (anexite, endometrite, pelviperitonite, salpingite, parametrite), infectii ale pielii si tesuturilor moi, infectii osteo-articulare, septicemii si endocardite (in special in combinatie cu alte antibiotice), profilaxia infectiilor postoperatorii, tratamentul infectiilor latente in chirurgie si pediatrie.

Doze si mod de administrare
In infectii cu germeni gram-pozitivi: 1-2 g/zi; in infectii cu germeni gram-negativi: 3-4 g/zi; in infectii severe: pana la 6 g/zi, se administreaza in 2-3 prize. La copii: 50 mg/kilocorp/zi in 2-3 administrari. In insuficienta renala se reduc dozele si se cresc intervalele de administrare (1-2 g la 12 ore pana la 1 g la 24 de ore). Se poate administra i.v., in p.e.v. sau i.m. Pentru injectarea i.v. se dizolva 0,5 g sau 1 g Refosporin in 5 ml apa pro inj. sau 2 g Refosporin in 10 ml apa pro inj. Se injecteaza lent, in 2-3 min. Pentru administrarea in perfuzie endovenoasa se dizolva 2 g Refosporin in 50 ml apa pro inj. sau in 20 ml glucoza 5% sau NaCl 0,9%. Durata perfuziei va fi de aproximativ 30 de minute. Pentru injectarea i.m. se dizolva 0,5 g Refosporin in 2 ml lidocaina 0,5%. Solutiile de Refosporin se vor prepara inaintea folosirii. Ele pot fi pastrate in frigider pana la 24 de ore. Nu se va amesteca, in aceeasi seringa, Refosporin cu aminoglicozide, deoarece sunt incompatibile chimic.


Contraindicatii
Alergie la cefalosporine sau peniciline. In caz de alergie la lidocaina se va aplica numai Refosporin i.v., dizolvat in apa distilata. Nu se recomanda administrarea in primele trei luni de sarcina, la prematuri si nou-nascuti.

Reactii adverse
Este in general bine suportat. Rareori, dupa injectare i.v., pot aparea: cefalee, ameteli, greturi, care dispar la injectare lenta. In cursul terapiei se pot inregistra cresteri ale valorilor fosfatazei alcaline sau ale transaminazelor, leucopenii reversibile. Foarte rar pot aparea reactii alergice.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Diabetul si scaderea in greutate: cea...

    Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter