Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Refludan, pulbere

Publicat la data de: 23 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Refludan, pulbere

Compozitie
Refludan este o pulbere din care prin dizolvare se obtine o solutie injectabila sau perfuzabila (picurare in vena). Contine substanta activa lepirudina.

Indicatii
Refludan se foloseste pentru prevenirea coagularii sangelui. Se foloseste la adultii care prezinta trombocitopenie indusa de heparina (TIH, o anumita forma de alergie la heparina care duce la absenta trombocitelor in sange sau la prezenta de cheaguri in vasele sanguine) si care sufera de boala tromboembolica (formarea anormala de cheaguri de sange) pentru care este necesar un tratament anticoagulant injectabil, de obicei heparina. Diagnosticul trebuie confirmat prin teste specifice, cum ar fi testul de agregare plachetara indusa de heparina (TAPIH). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Refludan trebuie initiat de catre un medic cu experienta in tratamentul tulburarilor de coagulare (formare de cheaguri). Doza recomandata este de 0,4 mg pe kilogram de greutate corporala intr-o singura administrare intravenoasa, urmata de 0,15 mg/kg pe ora in perfuzie continua timp de doua pana la 10 zile sau mai mult daca este necesar. Dozele trebuie reduse la pacientii cu afectiuni renale.

Actiune terapeutica
Refludan este un medicament antitrombotic (un medicament care impiedica coagularea sangelui). Substanta activa din Refludan, lepirudina, este aproape identica cu hirudina, substanta anticoagulanta produsa de lipitori. Lepirudina este destinata sa blocheze trombina, o substanta esentiala pentru intregul proces de coagulare. Prin blocarea trombinei, Refludan reduce foarte mult riscul de formare a cheagurilor de sange, prevenind aparitia complicatiilor ulterioare. Lepirudina este produsa printr-o metoda cunoscuta sub numele de „tehnologia ADN-ului recombinant”: este produsa de o celula care a primit o gena (ADN), devenind astfel capabila de producerea lepirudinei.

Contraindicatii
Refludan nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la lepirudina, alte derivate ale hirudinei sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Se interzice administrarea la pacientele gravide sau care alapteaza. Nu se recomanda utilizarea medicamentului la pacientii care au hemoragii sau prezinta risc de hemoragie, printre alte motive, din cauza ca au suferit o biopsie recenta, un accident vascular cerebral sau o interventie chirurgicala majora sau pentru ca au peste 65 de ani. Pentru lista completa de restrictii, a se consulta prospectul. La a doua administrare a Refludan, unii pacienti pot prezenta o reactie severa de soc alergic. Medicii trebuie sa fie foarte precauti in cazul readministrarii medicamentului.

Reactii adverse
Ca si in cazul altor medicamente antitrombotice, cel mai frecvent efect secundar asociat cu Refludan (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) a fost hemoragia. Episoadele hemoragice care determina decesul apar la aproximativ 1 pacient din 100. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Refludan, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter