Coronavirus Update

Raunervil, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Raunervil, solutie injectabila

Compozitie
Fiole a 1 ml solutie apoasa injectabila continand reserpina 2,5 mg (cutie cu 10 buc.).

Actiune terapeutica
Doza mare de reserpina (continuta in fiole) are actiune vasodilatatoare si hipotensiva marcata (efectul hipotensiv se instaleaza la 1,5-3 ore de la injectarea intramusculara, este maxim dupa 3-4 ore si se mentine 6-24 ore); actiune sedativa si antipsihotica (de tip neuroleptic); diminueaza depozitele de noradrenalina din terminatiile simpatice si depozitele de catecolamine si serotonina din creier.

Indicatii
Forme severe de hipertensiune arteriala - este avantajos indeosebi in hipertensiunea cu insuficienta coronariana acuta si in hipertensiunea cu anevrism disecant de aorta; schizofrenie, stari maniacale, delirium tremens si alte afectiuni insotite de agitatie, anxietate si tensiune psihica marcata (ca tratament de inceput si la cei care nu pot primi medicatie orala - este folosit limitat).

Doze si mod de administrare
In injectii intramusculare, in urgentele hipertensive se incepe cu 1/4-1/2 fiola, apoi, daca este nevoie dupa 3 ore o fiola, eventual inca 2 fiole dupa alte 3 ore; in urgentele psihiatrice 1-2 fiole (precedat de 1/4 fiola pentru testarea reactivitatii).

Contraindicatii
Este contraindicat in hipertensiunea cu hemoragie cerebrala, encefalopatia hipertensiva si feocromocitom, in starile depresive si la bolnavii tratati cu electrosoc; in rest la fel ca pentru Hiposerpil, dar contraindicatiile sunt relative, in functie de gravitatea afectiunii tratate.

Reactii adverse
Relativ frecvent salivatie, pirozis, greata, voma, anorexie, diaree, colici, congestie nazala, somnolenta, oboseala, cosmaruri, anxietate, sedare, diminuarea libidoului, inhibarea ejacularii, retentie hidrica cu edeme, tulburari de vedere; rareori depresie psihica, sindrom extrapiramidal, ginecomastie, galactoree, dispnee (la astmatici), aritmii. Poate provoca hipotensiune marcata (mai ales in ortostatism) si stare depresiva.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

  Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

 • Neurodermatita Neurodermatita

  Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

 • Fentanil Fentanil

  Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

 • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

  Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter