Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Quamatel

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Quamatel

Compozitie
Fiecare tableta filmata contine 20 mg ori 40 mg de famotidina. Fiecare flacon contine 20 mg de famotidina, iar fiecare fiola cu solvent (5 ml) contine solutie de clorura de sodiu 0,9%.

Actiune terapeutica
famotidina reduce secretia bazala si cea stimulata de suc gastric, prin antagonizarea receptorilor H2 ai celulelor parietale din mucoasa gastrica. Absorbtia famotidinei nu este afectata de administrarea concomitenta de hrana sau de produse antiacide. In cazul administrarii orale, efectul apare la o ora si dureaza 10-12 ore. In cazul administrarii i.v., efectul maxim apare in urmatoarele 30 minute. famotidina are o biodisponibilitate de 40-45% si un timp de injumatatire plasmatica de 2,3-3,5 ore care, insa, la un cleareance al creatininei mai scazut de 10 ml/min., poate fi crescut pana la 20 ore. 30-35% din doza orala si 60-70% din doza i.v. este excretata, sub forma nemodificata, prin rinichi.

Indicatii
ulcer gastric si duodenal, reflux gastroesofagian si alte stari cu hipersecretie (ex. sindromul zollinger-ellison). Profilaxia ulcerului recidivant, prevenirea aspiratiei de suc gastric in anestezia generala (sindromul Mendelson).

Doze si mod de administrare
Tablete. Ulcer gastric si duodenal: Se administreaza 40 mg o singura data pe zi, seara inainte de culcare sau de 2 ori pe zi cate 20 mg, dimineata si seara. Durata tratamentului este de 4-8 saptamani. Prevenirea recidivelor: o singura data pe zi 20 mg, seara, inainte de culcare. Reflux gastro-esofagian: de doua ori pe zi cate 20 mg, dimineata si seara, timp de 6 saptamani, iar daca esofagita persista, se vor administra de doua ori pe zi 20-40 mg, timp de 12 saptamani. Sindromul Zollinger-Ellison: tratamentul se va individualiza in functie de pacient. in mod normal, doza initiala este de 20 mg, la un interval de 6 ore. Administrarea se va continua atat timp cat starea clinica o dovedeste necesara. In anestezia generala, pentru prevenirea aspiratiei de suc gastric: se vor administra 40 mg in seara premergatoare sau in dimineata zilei in care se face interventia chirurgicala. Flacoanele: sunt recomandate doar in cazurile severe ori in situatia in care pacientul este incapabil sa ia medicatia pe cale orala. Se recomanda cate o doza de 20 mg i.v., de doua ori pe zi, la un interval de 12 ore. Sindromul Zollinger-Ellison: doza initiala este de 20 mg i.v., la un interval de 6 ore. Administrarea ulterioara va tine seama de cantitatea de acid secretata si de starea clinica a pacientului. in anestezia generala, pentru a preveni aspiratia de suc gastric: se recomanda 20 mg i.v., in dimineata zilei interventiei chirurgicale sau cu cel putin doua ore inainte de inceperea interventiei. O doza i.v. nu poate depasi 20 mg. in cazul administrarii i.v., continutul unui flacon se va dizolva in 5-10 ml solutie clorura de sodiu 0,9% (solventul din fiole) si se va injecta incet (minimum 2 minute). Daca se administreaza in perfuzie, continutul unui flacon trebuie dizolvat in 100 ml solutie de glucoza 5% si perfuzat timp de 15-30 minute. Solutiile trebuie preparate imediat inainte de administrare. Se vor administra numai solutiile limpezi si incolore. Solutia diluata pentru injectii este stabila la temperatura camerei, timp de 24 ore. In insuficienta renala: (clearance-ul creatininei < 30ml/min, creatinina serica > 3 mg/100 ml.) Atat in cazul tabletelor cat si al flacoanelor, doza zilnica va trebui redusa la 20 mg sau intervalul de administrare va trebui prelungit la 36-48 ore.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa; sarcina si alaptare. Este contraindicata la copii, din cauza lipsei de experienta in domeniul pediatric.

Masuri de precautie
Inainte de inceperea tratamentului cu famotidina, trebuie exclusa existenta unei tumori maligne la nivelul tractului gastro-intestinal. La pacientii cu afectiuni hepatice, se recomanda reducerea dozelor.

Reactii adverse
Rar: febra, cefalee, oboseala, diaree sau constipatie, reactii alergice, aritmii, icter colestatic, cresterea nivelului transaminazelor serice, anorexie, voma, greata, uscaciunea gurii. Foarte rar: agranulocitoza, pancitopenie, leucopenie, trombocitopenie, dureri musculare, dureri articulare, tulburari psihice tranzitorii, bronho-spasm, alopecie, acnee, prurit, piele uscata, tulburari ale gustului, tinnitus. La locul injectiei, pot aparea iritatii tranzitorii.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Leptospiroza: cauze si tratament

  Leptospiroza este o patologie infectioasa cauzata de bacteria numita Leptospira. Puteti dobandi aceasta infectie in urma leziunilor tegumentare, oculare, nazale sau de la nivelul cavitatii bucale. citeste mai mult

 • Operatia de frenectomie

  Frenectomia, uneori numita si frenulectomie, este o interventie chirurgicala a cavitatii bucale ce se realizeaza pentru a trata malformatiile eventual prezente. Prin frenectomie se taie sau remodeleaza frenul: o banda subtire de tesut conjunctiv ce conecteaza doua regiuni.citeste mai mult

 • Artroplastia totala de genunchi

  Artroplastia totala de genunchi sau operatia de inlocuire a genunchiului este o interventie chirurgicala ortopedica complexa ce presupune protezarea structurilor ce alcatuiesc articulatia genunchiului.citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

 • Dureri de abdomen

  de mai bine de un an am dureri zilnice de abdomen an partea dreapta superioara,am facut o endoscopie si mi sa pus diagnosticul gastrita antrala eroziva si helicobacter,dar durerile nu cedeaza la nici un tratament, un sfat va rog ce sa mai fac ca m-am saturat,durerile sant nonstop

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter