Coronavirus Update

Oxacilina, capsule

Publicat la data de: 25 Februarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Oxacilina, capsule

Ce este Oxacilina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii provocate de germeni sensibili la oxacilina: respiratorii, ORL, cutanate, osoase. Septicemii si endocardite, in continuarea tratamentul parenteral.

Mod de administrare

Oral: Adulti: 500-1000 mg la 6 ore.

Copii: 50-100 mg/kg/zi, fractionat, la 6 ore. Se administreaza, de preferat, cu o jumatate de ora inainte de masa, cu o cantitate suficienta de lichid.

Parenteral: injectabil intramuscular sau intravenos 1 g la 12 ore. Maxim 12 g/zi. copii: 50 mg/kg/zi fractionat in 4 prize. In infectii grave se poate creste pana la 300 mg/kg/zi.

Supradozaj
Oxacilina, ca si alte peniciline, este practic lipsita de toxicitate in conditii clinice. Dozele foarte mari pot provoca convulsii si hemoragii. Fenomenele toxice sunt favorizate de insuficienta renala.

Atentionari si precautii

Contraindicatii
Este contraindicata administrarea in cazul pacientilor care prezinta hipersensibilitate la oxacilina, la alte peniciline sau la oricare dintre excipientii produsului, insuficienta hepatica sau la gravide in primele luni de sarcina.

Anamneza atenta inaintea inceperii tratamentului. Risc de alergie incrucioata cu cefalosporinele. La nou-nascuti risc de hiperbilirubinemie, chiar icter nuclear. Sarcina si alaptare.

Aparitia oricarei manifestari de hipersensibilitate impune intreruperea tratamentului. Cu toate ca reactiile da hipersensibilitate la oxacilina sunt foarte rare, inaintea inceperii tratamentului este necesara efectuarea unei anamneze atente.

In timpul tratamentului indelungat cu oxacilina trebuie sa fie facut un control periodic al functiei renale, hepatice sl al hematopolezel.

Atentionari speciale
Insuficienta hepatica, insuficienta renala.
In cazul pacientilor cu insuficienta renala grava nu este necesara reducerea dozelor.

Copii
La nou-nascutl oxacilina se administreaza cu prudenta, datorita riscului de hlperbilirubinemle (prin deplasarea bilirubinei de la nivelul proteinelor plasmatice) sl chiar de icter nuclear. Nou nascutii tratati cu oxacilina trebuie sa fie monitorizati clinic si prin teste de laborator pentru evidentierea reactiilor toxice si a reactiilor adverse.

Interactiuni

 • Exista relatii de antagonism ale oxacilinei cu rifampicina si chinina.
 • Oxacilina poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale (prin modificarea florei Intestinale).
 • Probenecidul si mezlocilina inhiba eliminarea renala a oxaclinei.
 • Acidul acetilsalicllic si sulfonamidele deplaseaza oxacilina de la niveluI proteinelor plasmatice.
 • Oxacilina poate sa determine potentarea efectului terapeutic al metotrexatului, in timpul tratamentului cu oxacilina fiind necesara ajustarea dozei acestuia.
 • Consumul concomitent de etanol poate sa determine efect de iritatie gastrica.

Sarcina si alaptarea

Cu toate ca studiile efectuate la animale nu au evidentiat potential teratogen sau fetotoxic, oxacilina trebuie utilizata cu prudenta la gravide, in primele luni de sarcina nu este recomandata utilizarea oxacilinei. Deoarece oxacilina este excretata in laptele matern, in timpul administrarii produsului trebuie luata In considerare eventualitatea intreruperii alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Administrarea acestui produs nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Relativ frecvent reactii alergice: febra, urticarie, eozinofilie, edem Quincke.

Ocazional, tulburari digestive: greata, varsaturi, diaree.

Rareori, enterocolita pseudomembranoasa, nefropatie interstitiala acuta imunoalergica, anemie, leucopenie si trombocitopenie reversibile, cresteri moderate ale valorilor serice ale transaminazelor.

Foarte rar, soc anafilactic.

Cum se pastreaza

Oxacilina 250 mg/ Oxacilina 500 mg
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Se recomanda pastrarea la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie
Oxacilina 500 mg
O capsula contine oxacilina 500 mg, sub forma de oxacilina sodica monohidrat si excipienti pentru continutul capsulei: talc, stearat de magneziu si pentru invelisul capsulei: dioxid de titan (E171), albastru stralucitor FCF (E133), eritrozina (E127), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), gelatina.

Forma de prezentare
Oxacilina 250 mg
Cutie cu un blister a 10 capsule
Cutie cu 100 blistere a cate 10 capsule
Oxacilina 500 mg
Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 10 capsule.
Cutie cu 100 blistere din Al/PVC a cate 10 capsule.

Fabricant
S.C. Antibiotice S.A.
Str. Valea Lupului nr. 1, Iasi, Romania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

  Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

 • Dublu la acelasi pret in probioticul Jarro-Dophilus+FOS Dublu la acelasi pret in probioticul...

  In perioada 01 iulie – 30 septembrie 2011, primesti dublu la achizitionarea probioticului Jarro-Dophilus + FOS de la Secom! Fiecare flacon contine acum 200 de capsule in loc de 100. Jarro-Dophilus+FOS este un probiotic de ultima generatie, care contine...citeste mai mult

 • Opiu Opiu

  Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

Comunitate

 • Infectia cu Staphylococ aureus meticilino-rezistent si sarcina

  copilul meu racea foarte des.....mereu gatul.....i-am facut ananlize si i-a iesit stafilococ....pediatra a zis ca daca nu e racit sa nu ii dea antibiotic doar pentru asta...cand va racii ii va da antibiotic si pt gat si pt stafilococ.....intamplarea a fost ca nu a mai racit....si vara asta mi-a...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter