Coronavirus Update

Orgaran

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Informatii prospect Orgaran

Actiune terapeutica
anticoagulant. Previne formarea de fibrina, prin inhibarea sintezei trombinei. Efecte minime asupra timpilor de coagulare, activitatii fibrinolitice sau timpilor de sangerare. Biodisponibilitate de 100% pentru uz SC. T 1/2: aprox. 24 h. Excretat in principal prin rinichi.

Indicatii
Profilaxia trombozei venoase profunde la pacientii cu proteza de sold.

Doze si mod de administrare
Doar subcutanat: profilaxia trombozelor venoase profunde in protezarea de sold
Adulti: 750 unitati de 2 ori/zi, SC, cu 1-4 h inainte de interventie, si apoi nu mai devreme de 2 h dupa interventie. Tratamentul continua postoperator pana la trecerea riscului de tromboza. De obicei, 7-10 pana la 14 zile.

Contraindicatii
Utilizarea in hemofilie, purpura trombocitopenica idiopatica, tulburari hemoragice acute, trombocitopenie asociata cu test pozitv in vitro pentru anticorpii antiplachetari. hipersensibilitate la produse porcine. Administrarea IM.

Masuri de precautie
Cand se folosesc anestezii rahidiene, epidurale sau punctia medulara, pacientii ce folosesc anticoagulante heparinice cu greutate moleculara mica pentru prevenirea complicatiilor trombotice, prezinta riscul de a dezvolta hematom spinal sau epidural ce se poate manifesta prin paralizie permanenta sau de lunga durata. Riscul creste daca se folosesc catetere intraepidurale pentru administrarea analgezicelor sau daca se administreaza concomitent medicamente ce afecteaza hemostaza cum ar fi ains, inhibitori plachetari sau anticoagulante. Monitorizati atent neurologic. Daca apar semne si simptome, este necesar tratamentul imediat. Nu este interschimbabil (unitate la unitate) cu heparina sau alte heparine cu greutate moleculara mica. Folositi cu precautie la pacientii cu risc crescut de hemoragie, inclusiv HTA severa, endocardita bacteriana acuta, boli gastrointestinale sau angiodisplazice, AVC non-hemoragic, imediat dupa interventii chirurgicale cerebrale, spinale sau oftalmologice. Folositi cu precautie in timpul lactatiei si la pacientii cu insuficienta renala severa, la cei in tratament cu anticoagulante orale sau inhibitori plachetari.
Observatii pentru pacient – familie: medicamentul se utilizaeaa pentru a preveni formarea trombilor mai ales la membrele inferioare. De obicei se administreaza cu 1-4 h inainte de interventie, la 2 h dupa, apoi de 2 ori pe zi timp de 7-10 zile . Pentru autoadministrare, intindeti-va pe pat si prindeti un pliu cutanat de pe abdomen intre index si police. Introduceti acul pe toata lungimea sa, utilizang un ac de 25-26 pentru a reduce traumatizarea. Mentineti pliul pe toata durata injectarii; nu masati locul injectarii. Alternati locurile injectarii. Evitati admnistrarea produselor FR ce contin aspirina. Folositi aparate de ras electrice si periute de dinti moi pentru evitarea traumatizarii. Anuntati aparitia durerilor toracice, sangerarilor, dispneei, rash-ului, transpiratiilor excesive.
Evaluarea si controlul terapiei: determinati sensibilitatea la produse porcine. Evaluati problemele medicale care pot interveni in tratament (boli hemoragice active, discrazii hemoragice). Monitorizati semnele vitale, diureza, hemoleucograma, sumarul de urina si testele functionale renale.
Supradozarea: simptome: tulburari hematologice, inclusiv hemoragii. Tratament: Protamin sulfat neutralizeaza partial activitatea anti-factor Xa; totusi nu exista nici o dovada ca protamin sulfat reduce hemoragiile severe care nu au origine chirurgicala. In hemoragiile severe se intrerupe tratamentul cu danaparoid si se administreaza sange sau produse de sange.

Reactii adverse
Cardiovasculare: hemoragii intraoperatorii/postoperatorii. Gastro-intestinale: greata si varsaturi, constipatie. SNC: insomnie, cefalee, ameteli. Dermatologic: rash, prurit. Genito-urinare: infectii urinare, retentie urinara. Altele: febra, edeme periferice, astenie, anemie, durere, infectii.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Simptomele gripei la bebelusi Simptomele gripei la bebelusi

  Gripa este o afectiune respiratorie cauzata de un virus. Deoarece este extrem de contagioasa, are o raspandire comunitara accelerata, putand declansa foarte rapid o epidemie sau o pandemie. Aceasta afecteaza sistemul respirator, in primul rand: nas, gat, putand sa ajunga...citeste mai mult

 • Defectele de sept ventricular pot cauza complicatii cardiace, atunci cand nu sunt tratate la timp Defectele de sept ventricular pot...

  Defectul de sept ventricular este un defect congenital al inimii, ceea ce inseamna ca este prezent de la nastere. Inima are 4 camere, separate prin 2 septuri: sept atrial si sept ventricular. Prezenta unui orificiu in septul ventricular impiedica separarea celor doi...citeste mai mult

 • Angioedem ereditar Angioedem ereditar

  Angioedemul ereditar este estimat ca afecteaza 1 din 50,000 de persoane, in intreaga lume. Exista 2 tipuri principale, dintre care tipul 1 este responsabil de 85% din cazuri. Unele studii au demonstrat existenta tipului 3, care este insa foarte rar. citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter