Coronavirus Update

Optruma

Publicat la data de: 18 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Optruma

Compozitie
Optruma este un medicament care contine substanta activa clorhidrat de raloxifen. Este disponibil sub forma de comprimate ovale, de culoare alba (60 mg).

Indicatii
Optruma se utilizeaza in tratamentul si prevenirea osteoporozei (o boala care fragilizeaza oasele) la femeile aflate in postmenopauza. S-a demonstrat ca Optruma reduce semnificativ incidenta fracturilor vertebrale (rupturi ale coloanei vertebrale), dar nu si a celor de sold.Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Doza recomandata la adulti si varstnici este de un comprimat pe zi, administrat cu sau fara alimente. Se pot administra suplimente de calciu si vitamina d pacientelor cu aport alimentar scazut. Optruma se poate administra pe termen lung.

Actiune terapeutica
Osteoporoza apare atunci cand nu se genereaza suficient tesut osos nou pentru a inlocui tesutul osos distrus in mod natural. Treptat, oasele devin subtiri si fragile, fiind mai predispuse la rupere (fracturare). osteoporoza este mai frecventa la femei dupa menopauza, cand nivelul estrogenului, hormonul feminin, scade: estrogenul incetineste procesul de distrugere a tesutului osos si scade predispozitia la fracturarea oaselor. Substanta activa din Optruma, raloxifenul, este un modulator selectiv al receptorului de estrogen (MSRE). Raloxifenul actioneaza ca „agonist” al receptorului de estrogen (o substanta care stimuleaza receptorul de estrogen) in anumite tesuturi din organism. Raloxifenul are acelasi efect ca si estrogenul asupra oaselor, insa nu are efecte asupra sanilor sau uterului.

Contraindicatii
Optruma nu trebuie administrat femeilor care: - ar putea ramane insarcinate; - sufera sau au suferit de tulburari de coagulare, inclusiv tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara (un cheag de sange la nivelul plamanilor); - sufera de o afectiune a ficatului, insuficienta renala severa, sangerari uterine inexplicabile sau cancer endometrial (cancer al stratului intern al uterului). Optruma nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la raloxifen sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Optruma (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt vasodilatatia (bufeurile) si simptomul gripal. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Optruma, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Simptomele gripei la bebelusi Simptomele gripei la bebelusi

  Gripa este o afectiune respiratorie cauzata de un virus. Deoarece este extrem de contagioasa, are o raspandire comunitara accelerata, putand declansa foarte rapid o epidemie sau o pandemie. Aceasta afecteaza sistemul respirator, in primul rand: nas, gat, putand sa ajunga...citeste mai mult

 • Defectele de sept ventricular pot cauza complicatii cardiace, atunci cand nu sunt tratate la timp Defectele de sept ventricular pot...

  Defectul de sept ventricular este un defect congenital al inimii, ceea ce inseamna ca este prezent de la nastere. Inima are 4 camere, separate prin 2 septuri: sept atrial si sept ventricular. Prezenta unui orificiu in septul ventricular impiedica separarea celor doi...citeste mai mult

 • Angioedem ereditar Angioedem ereditar

  Angioedemul ereditar este estimat ca afecteaza 1 din 50,000 de persoane, in intreaga lume. Exista 2 tipuri principale, dintre care tipul 1 este responsabil de 85% din cazuri. Unele studii au demonstrat existenta tipului 3, care este insa foarte rar. citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter