Clickmed
programare rapida la medic

Nitrofurantoina, comprimate

Publicat la data de: 20 Februarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Nitrofurantoina, comprimate

Compozitie

Un comprimat contine nitrofurantoina 100 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb, polividona, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, talc.

Grupa farmacoterapeutica: alte antibacteriene, derivati de nitrofuran.

Indicatii

Nitrofurantoina este indicata in tratamentul infectiilor urinare acute necomplicate (cistite, pielonefrite) si pentru profilaxia de durata a infectiilor urinare recurente produse de germeni sensibili.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la nitrofurantoina, alti nitrofurani sau la oricare dintre excipienti.

Deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza.

Insuficienta renala severa (clearance al creatininei < 30 ml/min).

Ultimul trimestru de sarcina.

Alaptarea copiilor cu varsta < 1 luna.

Doze si mod de administrare

Adulti: doza uzuala este de 50-100 mg nitrofurantoina (1/2 - 1 comprimat Nitrofurantoina 100 mg), administrata oral de 3-4 ori pe zi, fractionata in mai multe prize, la intervale egale de timp.

Pentru tratament profilactic se administreaza in fiecare seara o doza de 50-100 mg nitrofurantoina, timp indelungat.

Precautii

Pacientii alergici la nitrofurani pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata la nitrofurantoina.

Interactiuni

Nu se recomanda asocierea nitrofurantoinei cu trisilicatul de magneziu, deoarece scade biodisponibilitatea nitrofurantoinei. In cazul asocierii cu antiacide gastrice, acestea se vor administra la 2 ore dupa nitrofurantoina.

Nitrofurantoina nu se asociaza cu acidul nalidixic si cu acidul oxolinic, deoarece le antagonizeaza actiunea.

Atentionari speciale

Se recomanda prudenta la pacientii cu insuficienta renala.

In timpul tratamentului se recomanda evitarea consumului de bauturi alcoolice.

Nitrofurantoina poate colora urina in galben-brun.

Sarcina si alaptarea

Studii efectuate la animale de laborator cu doze mult mai mari decat cele terapeutice recomandate la om, administrate timp indelungat, nu au evidentiat efecte teratogene sau fetotoxice. Deoarece nu exista studii controlate la gravide, nu se recomanda administrarea nitrofurantoinei in timpul sarcinii. Administrarea in ultimul trimestru de sarcina este contraindicata datorita riscului de anemie hemolitica la fat.

Alaptarea copiilor mai mari de o luna este posibila in absenta deficitului de glucozo-6- fosfatdehidrogenaza (risc de anemie hemolitica). Administrarea la femeile care alapteaza copii < 1 luna este contraindicata, datorita riscului de anemie hemolitica la sugar.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nitrofurantoina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
sus

Reactii adverse

Nitrofurantoina produce frecvent tulburari digestive: greata, varsaturi, diaree (fenomene atenuate daca medicamentul este administrat in timpul meselor). Rareori poate sa apara hepatita colestatica.

Dupa administrarea unor doze mari au fost semnalate cazuri de nevrita periferica, mai frecvent la pacientii cu insuficienta renala sau in prezenta altor factori favorizanti: etilism cronic, diabet zaharat, varstnici, tratament indelungat.

Pneumopatiile subacute aparute dupa tratament indelungat cu nitrofurantoina pot evolua spre fibroza interstitiala pulmonara.

Reactii alergice: eruptii cutanate, eozinofilie, sindrom lupoid.

Reactii hematologice: au fost semnalate rar cazuri de leucopenie, trombopenie, agranulocitoza. Tratamentul indelungat poate fi cauza de anemie megaloblastica (care cedeaza la acid folic). La persoanele cu deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza se pot dezvolta fenomene de anemie hemolitica.

Au mai fost semnalate cazuri de sindroame pleuro-pulmonare acute cu tuse seaca, dureri toracice, febra.

Supradozaj

Nu au fost semnalate cazuri de supradozaj.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Comunitate

 • Pot întrerupe tratamentul cu nitrofurantoina?

  Saptamana trecuta am facut sumarul și cultura la urină și nu a iesit nimic, însă doctorul mi-a prescris nitrofurantoina fiindca aveam niste simptome de infectie urinara. Am candidoză vaginală și nu știu dacă nitrofurantoina o afectează. Probabil simptomele mele erau cauzate de...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter