Coronavirus Update

Motofen tablete

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 06 Aprilie 2021

Informatii prospect Motofen tablete


Difenoxin hidroclorit cu sulfat de atropina

Indicatii

Tratamentul diareei non specifice acute. Episoade acute in diareea functionala cronica.

Contraindicatii

Diaree data de escherichia coli, Salmonella, Shigella; colite pseudomembranoase datorate administrarii antibioticelor cu spectru larg; icter; copii sub 2 ani; hipersensibilitate la difenoxin si atropina. lactatia.

Precautii

Utilizati cu precautie in colite ulcerative, afecta hepatice / renale, lactatie, sau la pacientii ce primesc medicamente susceptibile de dependenta sau la cei dependenti. De obicei tratamentul dureaza mai putin de 48 h. Daca simptomele nu se reduc dupa acest interval, tratamentul se intrerupe.
Observatii pentru pacient – familie: Evitati activitatile ce necesita atentie sporita pana la trecerea efectului medicamentului. Folositi guma de mestecat fara zahar, dropsuri fara zahar pentru prevenirea uscaciunii mucoaselor. Nu lasati la indemana copiilor; poate fi letal daca se ingera. Nu se administreaza pe perioada lactatiei. Evitati consumul de alcool sau alte deprimante snc. Pot trece pana la 24-36 h pana la instalarea efectelor; inregistrati numarul, frecventa, caracteristicile scaunelor si anuntati daca simptomele persista mai mult de 5 zile.
Evaluarea si controlul terapiei: Investigati debutul, caracteristicile, frecventa scaunelor; identificati factorii declansatori. Observati semnele de deshidratare (slabiciune, scadere in greutate, febra, diureza scazuta) sau de dezechilibru electrolitic (slabiciune, iritabilitate, anorexie, greata, aritmii). Efectuati culturi din scaun. Monitorizati functia hepatica; poate apare disfunctie hepatica cu evolutie pana la coma.
Supradozarea:Simptome: initial, piele si mucoase uscate, hipertermie, tahicardie. Apoi, reflexe hipotone, nistagmus, mioza, letargie, coma, depresie respiratorie, (poate apare la 30 h dupa ingestie) Tratament: naloxone pentru depresia respiratorie, spalaturi gastrice, ventilare asistata.
Interactiuni medicamentoase: Agentii anxiolitici, barbituricele, etanolul si narcoticele potenteaza efectul depresor asupra SNC. Inhibitorii MAO pot precipita crize hipertensive.

Reactii adverse

Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, durere epigastrica, constipatie. SNC: ameteala, cefalee, iritabiliatate, confuzie. Oftalmic: tulburari de vedere, senzatii de arsura. Datorita continutului de atropina, nu apar efecte adverse anticolinergice, decat poate la copii.

Actiune

Antidiareic. Atropina este incorporata pentru prevenirea supradozarii voluntare. Difenoxinul este metabolitul activ al difenoxilatului si este activa la 1/5 din doza de difenoxilat. Incetineste tranzitul intestinal prin efect local asupra peretelui tubului digestiv. Concentratii plasmatice maxime: 40-60 min. Medicamentul si metabolitii sai sunt excretati prin urina si fecale.

Mod de administrare

Tablete: Adulti, initial: 2 tablete (2 mg difenoxin); apoi 1 tableta dupa fiecare scaun, sau 1 tableta la 3-4 h la nevoie, maxim 8 mg (8 tablete)/24 h.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Este daunatoare tableta pentru copii? Este daunatoare tableta pentru copii?

  Tableta este o modalitate care ii ajuta pe copii sa isi petreaca mai usor timpul liber, datorita multitudinii de jocuri si aplicatii. Insa trebuie folosita in anumite conditii, pentru ca poate influenta negativ dezvoltarea armonioasa a micutilor. De la ce...citeste mai mult

 • Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii? Tableta sau telefonul pot crea...

  Generalitati In zilele noastre, copiii invata cum sa foloseasca telefoanele mobile, calculatoarele si tabletele la o varsta mai frageda ca oricand, unul din motive fiind primirea lor de la parinti. De cand adolescentii cresc intr-o epoca in care utilizarea...citeste mai mult

 • Durerea toracica - tratament Durerea toracica - tratament

  Tratament la domiciliu In cazul in care se banuieste un infarct miocardic , se recomanda apelarea serviciului de urgenta sau acces imediat la cea mai apropiata unitate de primiri urgente: - in timp ce astepti ambulanta, se recomanda administrarea de 2 tablete...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter