Clickmed
programare rapida la medic

Madopar, capsule cu eliberare modificata

Publicat la data de: 29 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Madopar, capsule cu eliberare modificata

 • substanta activa: levodopa, benserazida,
 • recomandat in: boala Parkinson,
 • actiune terapeutica: antiparkinsoniene, agenti dopaminergici

Ce este Madopar si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Madopar HBS contine substantele active, levodopa, care este un medicament antiparkinsonian si benserazida (sub forma de clorhidrat), care este un inhibitor de decarboxilaza care ajuta ca levodopa sa actioneze mai bine. Ambele substante active actioneaza impreuna pentru tratarea bolii Parkinson.

Madopar HBS este utilizat pentru tratamentul bolii Parkinson. Este cunoscut ca persoanele cu aceasta boala prezinta cantitati insuficiente dintr-o substanta numita dopamina in anumite zone din creier.

Semnele bolii sunt miscari incete, rigiditate musculara si tremor si pot varia mult de la pacient la pacient. Levodopa este transformata la nivelul creierului in dopamina, crescand astfel cantitatea de dopamina de la acest nivel catre valorile normale.

Benserazida nu ajunge la nivelul creierului, dar este adaugata pentru a preveni transformarea levodopei in dopamina in alte regiuni decat ale creierului. Aceasta ajuta la reducerea reactiilor adverse in alte parti ale corpului.

Simptomele pacientilor care au boala Parkinson pot fi ameliorate daca iau acest medicament. Totusi, Madopar HBS nu vindeca boala, deoarece cauza lipsei de dopamina la nivelul creierului nu a fost eliminata.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Madopar HBS exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Acesta va va prescrie doza potrivita pentru dumneavoastra.

Doza prescrisa de medicul dumneavoastra depinde de simptomele individuale si de raspunsul la medicament. De obicei, tratamentul este initiat cu o doza mica. Aceasta este crescuta lent pentru a gasi o doza care sa va controleze adecvat simptomele. in aceasta perioada de inceput, starea dumneavoastra se poate deteriora pana se stabileste doza potrivita.

Doza initiala uzuala este de o capsula de trei ori pe zi pentru pacientii netratati anterior cu levodopa. Pacientii tratati anterior cu levodopa, de obicei, incep tratamentul prin substituirea a 100 mg levodopa cu o capsula de Madopar HBS 125 mg. Medicul dumneavoastra va ajusta doza la fiecare 2 sau 3 zile, pana cand se gaseste doza potrivita.

Luati acest medicament in timpul sau imediat dupa masa si inghititi capsula intreaga cu apa.

Daca luati mai mult decat trebuie din Madopar HBS

Daca ati luat prea multe capsule sau altcineva a luat, accidental, medicamentul dumneavoastra, contactati imediat medicul dumneavoastra, farmacistul sau cel mai apropiat spital.

Daca uitati sa luati Madopar HBS

Daca uitati sa luati o doza, niciodata sa nu luati o doza dubla pentru a o compensa pe cea uitata. in schimb, trebuie sa continuati sa luati urmatoarea doza la momentul stabilit; oricum veti prezenta o revenire a simptomelor de Parkinson in acest interval de timp.

Nu modificati doza prescrisa. Daca aveti impresia ca efectul medicamentului este prea scazut sau prea puternic, spuneti medicului dumneavoastra.

Daca incetati sa luati Madopar HBS

Medicul dumneavoastra va va recomanda cand trebuie sa nu mai luati acest medicament. De obicei, Madopar HBS trebuie luat pe termen lung intrucat inlocuieste o substanta, numita dopamina, care este produsa in cantitati insuficiente la pacientii cu boala Parkinson.

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca vreti sa incheiati tratamentul cu acest medicament. intreruperea brusca a tratamentului cu levodopa poate determina rar aparitia unor reactii adverse grave ca de exemplu, sindromul neuroleptic malign, care include hipertermia (crestere mare a temperaturii corpului).

Pentru a evita aceasta situatie, medicul dumneavoastra va va recomanda modalitatea de a incheia tratamentul.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Madopar HBS

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Madopar HBS;
- daca suferiti de o boala hormonala severa , de exemplu aveti glanda tiroida hiperactiva;
- daca aveti o afectiune severa renala, hepatica sau cardiaca;
- daca suferiti de tulburari severe nervoase sau psihice
- daca aveti glaucom cu unghi inchis (presiune crescuta in interiorul ochiului)
- daca aveti, sau ati avut, cancer de piele (melanom malign);
- daca luati sau ati luat in ultimele 14 zile medicamente pentru tratarea depresiei (inhibitori neselectivi de MAO);
- daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida;
- daca aveti varsta sub 25 ani (deoarece tratamentul poate afecta cresterea oaselor).

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati HBS

Verificati daca medicul dumneavoastra stie:

- daca urmeaza sa fiti supus unei interventii chirurgicale;
- daca aveti o afectiune pulmonara, renala, hepatica;
- daca aveti o afectiune cardiaca, sau ati avut in trecut infarct miocardic sau tulburari ale ritmului inimii;
- daca suferiti de o boala hormonala;
- daca aveti o afectiune psihica (de exemplu depresie)
- daca aveti ulcer gastric;
- daca aveti oase fragile
- daca urmati tratament pentru hipertensiune arteriala, deoarece in acest caz tensiunea arteriala poate scade prea mult;
- daca suferiti de astm bronsic, deoarece terapia pe care o urmati pentru aceasta afectiune (medicamente simpatomimetice) poate interactiona cu tratamentul.

Medicul dumneavoastra poate dori sa va efectueze periodic anumite teste, cum sunt prelevarea de probe de sange si urina si verificarea pulsului si a tensiunii arteriale.

Madopar poate interfera cu rezultatele testelor pentru masurarea concentratiei de glucoza sau a altor substante din sange. Daca aveti diabet, puteti avea nevoie mai frecvent de monitorizarea concentratiei plasmatice de glucoza.

Daca starea dumneavoastra s-a ameliorat in timpul tratamentului, trebuie sa reluati progresiv activitatile normale. incercarile de a face prea mult si prea repede pot duce la accidente.

Important

Administrarea de levodopa este asociata cu somnolenta (moleseala excesiva) si a fost asociata, foarte rar, cu somnolenta excesiva in timpul zilei si episoade de somn cu instalare brusca.

Daca prezentati aceste simptome, trebuie sa va informati medicul si sa evitati sa conduceti vehicule sau sa va angajati in activitati in care starea de vigilenta diminuata creste riscul de accidente grave pentru dumneavoastra sau pentru ceilalti din jur, (de exemplu folosirea de utilaje) pana la disparitia acestor episoade recurente si a somnolentei.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicul dumneavoastra trebuie informat in mod special daca luati unul dintre urmatoarele medicamente:

- inhibitori de monoaminooxidaza-utilizati pentru tratamentul starilor depresive;
- rezerpina -utilizat pentru tratametul hipertensiunii arteriale;
- sulfat feros-utilizat pentru tratamentul carentei de fier;
- tetrabenazina sau trihexifenidil - utilizat pentru controlul miscarilor anormale, cum sunt tremuraturile (tremor);
- metoclopramida - utilizata pentru controlul starii de greata;
- fenotiazine, tioxantene, butirofenone-toate utilizate pentru tratarea unor tulburari psihice, incluzand - anxietate severa (agitatie), greata, stare de rau si sughit;
- amfetamine - medicamente care stimuleaza sistemul nervos;
- papaverina - utilizata pentru tratamentul impotentei;
- opiacee (de exemplu morfina) pentru ameliorarea durerii;
- orice alte medicamente pentru boala Parkinson (de exemplu anticolinergice, amantadina, agonisti de dopamina, inhibitori COMT), sau orice alt medicament care afecteaza sistemul nervos, inclusiv cele care nu au fost prescrise de medicul dumneavoastra.

Acest aspect este extrem de important deoarece utilizarea mai multor medicamente in acelasi timp poate amplifica sau reduce efectul medicamentelor implicate.

Pacientii in tratament cu acest medicament nu trebuie sa ia antiacide (medicamente care neutralizeaza aciditatea secretiei gastrice).

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu luati acest medicament in timpul sarcinii. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Femeile aflate la varsta fertila trebuie atentionate sa nu utilizeze acest medicament decat daca utilizeaza metode contraceptive adecvate.

Pacientele care urmeaza tratament cu Madopar nu trebuie sa alapteze.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Madopar HBS va poate face sa va simtiti foarte somnoros si este posibil sa adormiti brusc. Daca apar astfel de manifestari, nu trebuie sa conduceti vehicule si nici sa luati parte la activitati (de exemplu folosirea de utilaje) in care, daca nu sunteti vigilent, va expuneti pe dumneavoastra sau alte persoane unor riscuri de vatamare grava.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Madopar HBS poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

La inceputul tratamentului pot apare pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi si diaree. Aceste simptome pot fi controlate, de obicei, prin administrarea medicamentului in timpul sau imediat dupa masa, cu alimente sau lichide suficiente si prin cresterea lenta a dozei. Pot, de asemenea, sa apara, modificari ale ritmului inimii sau tensiunii arteriale.

Tulburarile psihice sunt frecvente la pacientii cu Parkinson, inclusiv la cei care urmeaza tratament cu levodopa. Acestea includ o stare de bine nejustificata, agresivitate, ganduri ireale, halucinatii (a vedea oameni si obiecte imaginare), descoperirea unor tulburari mintale grave.

Pot apare si tulburari de somn, neliniste, anxietate, stare depresiva, somnolenta (moleseala excesiva), episoade de somn cu instalare brusca si alte reactii psihice.

In stadiile avansate de tratament, in multe cazuri dupa mai multi ani de tratament, pot, de asemenea, sa apara si alte reactii adverse. Cele mai frecvente sunt miscari neobisnuite incontrolabile ale bratelor, picioarelor, fetei si limbii. Acestea pot dispare daca doza zilnica sau intervalul dintre doze este modificat.

Ocazional, la pacientii carora li se administreaza levodopa, au fost raportate sangerari intestinale, inrosirea trecatoare a fetei si gatului, transpiratii si moleseala. Uneori, urina poate fi colorata in rosu si dupa un timp se inchide la culoare. Aceste modificari sunt rezultatul actiunii medicamentului si nu sunt motive de ingrijorare.

Testele de sange pot arata o crestere a valorilor enzimelor hepatice, a gama-glutamiltransferazei, a acidului uric si ureei din sange. Rar, poate apare o scadere a numarului celulelor din sange.

La unele persoane, pot sa apara pierderea sau modificari ale gustului sau reactii alergice cutanate la nivelul pielii (mancarimi, eruptii cutanate tranzitorii).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Madopar HBS

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalaj original.

Nu utilizati Madopar HBS dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt levodopa si benserazida. Fiecare capsula contine levodopa 100 mg si benserazida 25 mg (sub forma de clorhidrat de benserazida).

Celelalte componente sunt: continutul capsulei - metilhidroxipropilceluloza, ulei vegetal hidrogenat, fosfat acid de calciu anhidru (E341), manitol (E421), povidona, talc (E553b), stearat de magneziu (E572) capsula - corp: Indigo carmin (E132), dioxid de titan (E171), gelatina, cap: Indigo carmin (E132), oxid galben de fer (E172), dioxid de titan (E171), gelatina

Ambalaj

Madopar HBS se prezinta sub forma de capsule, cu corp de culoare albastru deschis opac si capac de culoare verde inchis opac, inscriptionate cu „ROCHE", care contin o pulbere granulata, fina, aproape alba sau slab galbuie.

Este disponibil in urmatoarele marimi de ambalaj:

Cutie cu 1 flacon din sticla a 30 capsule cu eliberare modificata

Cutie cu 1 flacon din sticla a 100 capsule cu eliberare modificata

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

ROCHE ROMaNIA SRL. Piata Presei Libere, Nr. 3-5

Cladirea City Gate-Turnul de Sud, Etajele 4A, 5 si 6 Sector 1, Bucuresti, Romania

Fabricant

ROCHE PHARMA AG Emil Barell-Strasse 1 79639 Grenzach-Wyhlen, Germania

Acest prospect a fost aprobat in: Ianuarie 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Metilfenidat Metilfenidat

  Descriere Metilfenidatul este o substanta stimulanta a sistemului nervos central folosita ca prima linie de tratament a tulburarilor de atentie si hiperactivitate (ADHD), inca din 1957. De asemenea, este indicat in tratamentul narcolepsiei. In decursul ultimilor...citeste mai mult

 • Somnifere eliberate cu prescriptie medicala Somnifere eliberate cu prescriptie...

  Generalitati Somniferele sau medicamentele care induc somnul pot fi necesare in cazul in care o persoana atinge un nivel ridicat de stres, cand calatoreste sau in alte situatii in care trebuie sa stea treaza perioade indelungate de timp. Daca o persoana sufera de...citeste mai mult

 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • Modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca Modul de intocmire si eliberare a...

  Ordinul MMFES nr. 590 din 2008 - aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca Ordinul Ministerului Muncii, Familiei si...citeste mai mult

Comunitate

 • Boala Parkinson si sanatatea mentala

  Mama mea de 71 ani are Parkinson de 7 ani. A urmat tratmant cu Madopar, Mirapexin, Requip, Oprimea, Romaprkin, Pronoran , medicamentele fiindui schimbate la fiecare control anual. Acum ia doar Madopar si Pronoran ( 6pastile/zi), doza de pronoran fiind crescuta la 2-3 luni. In ultimele 3-4 luni...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter