Coronavirus Update

Loperamid, solutie orala

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Loperamid, solutie orala

 • substanta activa: clorhidrat de loperamida,
 • recomandat in: diaree, diaree cronica, diaree acuta,
 • actiune terapeutica: tratamentul simptomatic al diareei acute si al diareei cronice la adult si copil

Ce este Loperamid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul simptomatic al diareei acute si al diareei cronice la adult si copil.

Mod de administrare

O lingurita dozatoare = 5 ml solutie orala = 1 mg clorhidrat de loperamida.
Se poate asocia cu chimioterapice antimicrobiene.
Se recomanda rehidratarea pe cale orala sau parenterala in functie de intensitatea diareei, varsta si particularitatile bolnavului.

Diaree acuta

Adulti si copii cu varsta peste 12 ani
Se recomanda administrarea pe cale orala a unei doze initiale de 4 mg clorhidrat de loperamida (4 lingurite dozatoare), urmata de 2 mg clorhidrat de loperamida (2 lingurite dozatoare) dupa fiecare scaun diareic, fara a depasi doza zilnica totala de 16 mg clorhidrat de loperamida (16 lingurite dozatoare).

Copii
Copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani – numai la recomandarea medicului se administreaza pe cale orala o doza initiala de l mg clorhidrat de loperamida (o lingurita dozatoare) dupa primul scaun diareic, urmata de 1 mg clorhidrat de loperamida (o lingurita dozatoare) dupa fiecare scaun diareic, fara a depasi doza zilnica totala de 3 mg clorhidrat de loperamida (3 lingurite dozatoare).

Copii cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani – se administreaza pe cale orala o doza initiala de 2 mg clorhidrat de loperamida (2 lingurite dozatoare) dupa primul scaun diareic, urmata de 1 mg clorhidrat de loperamida (o lingurita dozatoare) dupa fiecare scaun diareic, fara a depasi doza zilnica totala de 4 mg clorhidrat de loperamida (4 lingurite dozatoare).

Copii cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani – se administreaza pe cale orala o doza initiala de 2 mg clorhidrat de loperamida (2 lingurite dozatoare) dupa primul scaun diareic, urmata de 1 mg clorhidrat de loperamida (o lingurita dozatoare) dupa fiecare scaun diareic, fara a depasi doza zilnica totala de 6 mg clorhidrat de loperamida (6 lingurite dozatoare).

Diaree cronica

Adulti
Se administreaza pe cale orala o doza de 2 mg clorhidrat de loperamida (2 lingurite dozatoare) de 1-3 ori pe zi.

Copii cu varsta peste 8 ani
Se administreaza pe cale orala o doza de 1 mg clorhidrat de loperamida (o lingurita dozatoare) de 1-2 ori pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Acutizarile rectocolitei ulcero-hemoragice.
Hipersensibilitate la clorhidrat de loperamida sau la oricare dintre excipienti.

Precautii

Loperamida nu trebuie utilizata ca tratament de prima intentie in dizenteriile acute cu sange in scaun si cu febra mare.

Nu trebuie utilizata in cazul diareei aparute in cursul tratamentului cu antibiotice cu spectru larg, cand este posibila o colita pseudomembranoasa. in acest caz orice tratament care produce staza digestiva trebuie evitat.

Administrarea loperamidei trebuie intrerupta daca apare constipatie sau distensie abdominala. Se administreaza cu prudenta in insuficienta hepatica.

Interactiuni medicamentoase

Este recomandat sa se evite administrarea concomitenta a medicamentelor cu actiune identica sau asemanatoare.

Sarcina si alaptarea

Desi studiile preclinice au evidentiat absenta efectelor embriotoxic si teratogen, iar loperamida se excreta in laptele matern in concentratii foarte mici, administrarea in timpul sarcinii si alaptarii se face numai dupa evaluarea raportului dintre beneficiul terapeutic pentru mama si riscul posibil pentru fat.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acest medicament provoaca uneori somnolenta usoara si tranzitorie sau vertij, putand influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Medicamentul este bine tolerat. Cea mai frecventa reactie adversa care poate sa apara este constipatia, situatie in care se recomanda reajustarea dozei.

Alte reactii adverse semnalate au fost: reactii de hipersensibilitate, dureri abdominale, balonari, greata, varsaturi, oboseala, somnolenta, vertij, uscaciunea cavitatii bucale.

Supradozaj

Simptome: deprimarea sistemului nervos central cu diminuarea vigilentei, somnolenta, mioza, hipertonie, deprimarea centrului respirator, incoordonare motorie si ileus.
Copiii sunt mai sensibili la efectele asupra sistemului nervos central.

Tratament: antidotul este naloxona.
Se recomanda supraveghere medicala timp de 48 de ore de la ingestie pentru a observa din timp semnele unei eventuale deprimari a sistemului nervos central.

Cum se pastreaza Loperamid

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un mililitru solutie orala contine clorhidrat de loperamida 0,2 mg şi excipienti: glicerol, acid citric monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, zaharina sodica, aroma de zmeura, apa purificata.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticla bruna continand 100 ml solutie orala si o lingurita dozatoare a 5 ml prevazuta cu gradatii la 2,5 ml si 5 ml.

Fabricant

S.C. Terapia S.A.
Splaiul Unirii nr. 313, Sector 3, Bucuresti, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Terapia S.A.
Str. Fabricii nr. 124
Cluj-Napoca, Romania

Data ultimei verificari a prospectului: Mai 2006

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Candidoza orala sau stomatita candidozica Candidoza orala sau stomatita...

  Generalitati Candidoza bucala sau stomatita candidozica este o afectiune provocata de candida albicans caracterizata prin prezenta unor leziuni si acumularea unor depozite albicioase pe limba sau interiorul obrajilor. Ranile pot fi dureroase si pot sangera usor...citeste mai mult

 • Boli care pot fi contactate din apa contaminata Boli care pot fi contactate din apa...

  Generalitati Bolile care pot fi contactate din apa contaminata sunt o cauza majora de mortalitate, mai ales in cazul copiilor. Salubritatea inadecvata, epurarea incorecta a apei si contaminarea apei cu diverse deseuri produc afectiuni precum: gastroenterita, hepatita...citeste mai mult

 • Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Gripa: e mai bine sa o previi, nu...

  Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai...citeste mai mult

 • Diareea la copii - sfaturi dietetice Diareea la copii - sfaturi dietetice

  Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala,...citeste mai mult

Comunitate

 • Loperamid si yasmin

  Buna ziua, Imi spunei va rog daca Loperamid si Smecta interactioneaza cu yasmin? Multumesc!

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter