Coronavirus Update

Lomexin, crema vaginala

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Lomexin, crema vaginala

 • substanta activa: nitrat de fenticonazol,
 • recomandat in: Trichophyton, Candida albicans, candidoza vaginala, Microsporum, Epidermophyton, Malassezia furfur, bacterii Gram pozitive, intertrigo,
 • actiune terapeutica: activitate antifungica asupra dermatofitilor (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum), Candidei albicans si altor levuri (Malassezia furfur) si antibacteriana asupra bacteriilor Gram pozitive

Ce este Lomexin si pentru se utilizeaza

Indicatii

Lomexin contine, ca substanta activa, nitrat de fenticonazol. Acesta are activitate antifungica asupra dermatofitilor (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum), Candidei albicans si altor levuri (Malassezia furfur) si antibacteriana asupra bacteriilor Gram pozitive.

Lomexin crema
Candidoze cutanate, determinate in mod obisnuit de catre Candida albicans:

- intertrigo, mai ales genito-crural, anal si perianal sau la nivelul comisurii buzelor.

- onixis si perionixis, ca tratament adjuvant.

Dermatofitii:

- dermatofitii ale pielii glabre.

- intertrigo genito-crural, si al degetelor piciorului.

Pitiriazis versicolor.

Lomexin crema vaginala
Candidoze genitale (vulvovaginite, cervicite), suprainfectate sau nu cu bacterii Gram pozitive.

Mod de administrare

Lomexin crema
In general, este suficienta o singura aplicare pe zi. in functie de gravitatea infectiei, pot sa fie necesare 2 aplicari pe zi.

Durata tratamentului depinde de tipul microorganismului infectant si de localizarea infectiei.

In general aceasta poate fi:
Candidoze:

- intertrigo: 2-3 saptamani

- onixis si perionixis: 2 luni

Dermatofitii:

- dermatofitii ale pielii glabre si intertrigo al pliurilor cutanate mari: 2-4 saptamani

- intertrigo al degetelor piciorului: 3-6 saptamani

Pitiriazis versicolor: 2-4 saptamani

Lomexin crema vaginala
Doza zilnica recomandata este de 200 mg nitrat de fenticonazol (2 aplicari Lomexin crema vaginala), administrata in 2 prize una dimineata si alta seara, inainte de culcare, timp de 3 zile. In cazul micozei recidivante poate fi efectuata o a doua cura de tratament de 3 zile fie imediat dupa terminarea celei precedente fie la interval de o saptamana.

Pasi de utilizare
Spalati-va intotdeauna pe maini cu apa calda si sapun inainte si dupa administrare.

Lomexin crema
Inainte de administrare, spalati cu atentie si uscati zona afectata trebuie. Dupa aplicarea cremei, zona trebuie masata usor.

Lomexin crema vaginala
Aplicatorul trebuie sa fie curat inaintea fiecarei administrari. Dupa fiecare administrare spalati-l cu apa calda (cu temperatura < 50 grade Celsius) si sapun. Dupa spalare, aplicatorul trebuie lasat sa se usuce si trebuie sa fie pastrat in ambalaj. Daca medicul recomanda alte masuri de sterilizare a aplicatorului, acestea trebuie urmate.

Aplicatorul trebuie atasat la nivelul orificiului de deschidere al tubului. Umplerea aplicatorului este realizata prin strangerea partii inferioare a tubului. Daca pistonul opune o oarecare rezistenta acesta trebuie tras usor. Daca medicul dumneavoastra nu v-a recomandat altfel, aplicatorul trebuie umplut in intregime (aproximativ 5 g crema vaginala). Dupa detasarea aplicatorului, tubul trebuie inchis imediat cu capacul sau. intindeti-va pe spate, ridicati genunchii si departati picioarele, apoi introduceti aplicatorul cat mai adanc in vagin. Crema vaginala este administrata prin impingerea completa a pistonului. Dupa aceea aplicatorul trebuie scos fara a se atinge pistonul.

Daca ati utilizat mai mult Lomexin decat ar fi trebuit: adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca ati omis sa utilizati Lomexin: adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu utilizati Lomexin in caz de:

- hipersensibilitate (alergie) la oricare dintre componentii medicamentului sau sensibilitate incrucisata cu alte medicamente din grupa imidazolilor,

- utilizare a prezervativelor sau diafragmelor din latex in timpul tratamentului cu crema vaginala.

Recomandari practice
Igiena trebuie realizata utilizand un sapun cu pH neutru sau alcalin. Nu este recomandata utilizarea sapunurilor cu pH acid, deoarece acesta favorizeaza inmultirea fungilor.

Tratamentul trebuie insotit de masuri de igiena (utilizarea lenjeriei din bumbac, evitarea dusului vaginal, etc.) si, pe cat posibil, de eliminarea factorilor favorizanti ai infectiei.

Pentru tratamentul extinderilor vulvare sau perianale ale micozei, se recomanda utilizarea cremei antifungice cu administrare cutanata asociata tratamentului cu crema vaginala.

Tratamentul nu trebuie intrerupt in timpul menstruatiei.

Precautii speciale
In absenta simptomatologiei clinice specifice, simpla evidentiere a Candidei albicans la nivelul pielii sau mucoaselor nu reprezinta o indicatie terapeutica.

Dupa confirmarea diagnosticului de candidoza trebuie investigati factorii ecologici care au permis si favorizat aparitia micozei.

Pentru evitarea reacutizarilor, este neaparat necesara eradicarea agentului patogen si evidentierea factorilor favorizanti. in acest sens, tratamentul trebuie efectuat si de catre partener, dupa confirmarea diagnosticului. Concomitent trebuie tratate si celelalte focare de candidoza cu alte localizari (inclusiv a celor de la nivelul tubului digestiv).

Ambele forme farmaceutice contin alcool cetilic, lanolina hidrogenata si propilenglicol, excipienti ce pot determina reactii locale (de exemplu: iritatie).

Trebuie evitat contactul cremei cu ochii.

Interactiuni medicamentoase

Este contraindicata utilizarea prezervativelor sau diafragmelor din latex in timpul tratamentului cu Lomexin crema vaginala deoarece exista riscul de rupere a acestora.

Nu este recomandata utilizarea contraceptivelor locale cu efect spermicid deoarece acestea pot fi inactivate de catre orice tratament vaginal.

Spuneti intotdeauna medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent alte medicamente chiar dintre cele pe care le puteti obtine fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti sau credeti ca sunteti gravida adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Lomexin.

Daca alaptati adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Lomexin.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Lomexin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

De obicei, Lomexin este bine tolerat. Aparitia efectelor sistemice este putin probabila din cauza nivelului foarte scazut al absorbtiei a fenticonazolului la nivelul pielii sau la nivelul mucoasei vaginale. Totusi, in cazul existentei unor leziuni cutanate, al administrarii pe suprafete mari ale pielii sau la sugar (datorita raportului suprafata corporala/greutate precum si al efectului scutecelor) trebuie avuta in vedere posibilitatea de aparitie a acestora.

Rareori pot sa apara manifestari de intoleranta locala precum senzatie de arsura sau de exacerbare a pruritului, care se remit in timpul tratamentului. De asemenea, este posibila aparitia reactiilor alergice.

Tratamentul trebuie intrerupt in cazul aparitiei manifestarilor de intoleranta locala sau a unei reactii alergice.

In cazul in care observati aparitia unei reactii adverse, chiar daca nu a fost mentionata in acest prospect, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Lomexin

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie
Lomexin crema
100 g crema contin 2 g nitrat de fenticonazol si excipienti: esteri poliglicolici ai acizilor grasi, ulei de migdale, propilenglicol, alcool cetilic, monostearat de gliceril, lanolina hidrogenata, edetat de sodiu, apa purificata.

Lomexin crema vaginala
100 g crema vaginala contin 2 g nitrat de fenticonazol si excipienti: esteri poliglicolici ai acizilor grasi, ulei de migdale, propilenglicol, alcool cetilic, monostearat de gliceril, lanolina hidrogenata, edetat de sodiu, apa purificata.

Ambalaj
Lomexin crema
Cutie cu un tub din Al a 30 g crema.
Lomexin crema vaginala
Cutie cu un tub din Al si aplicator a 30 g crema.
Cutie cu un tub din Al si aplicator a 78 g crema.

Producator
Recordati S.p.A., Italia

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Atrofia vaginala Atrofia vaginala

  Definitie Atrofia vaginala reprezinta subtierea si inflamarea peretelui vaginal datorata scaderii cantitati de estrogen in sange. Atrofia vaginala apare mai frecvent dupa menopauza, dar poate fi prezenta si in timpul alaptarii sau in alte perioade in care cantitatea...citeste mai mult

 • Infectiile vaginale micotice Infectiile vaginale micotice

  Generalitati Vaginitele micotice sunt determinate de un exces de crestere a ciupercilor in vagin. Infectiile micotice sunt foarte frecvente la femeile de varsta fertila, dar pot sa apara la orice alta varsta. Desi creaza disconfort, vaginitele micotice...citeste mai mult

 • Uscaciunea vaginala: cauze si tratament Uscaciunea vaginala: cauze si tratament

  Generalitati In timpul menopauzei, productia de estrogen se va incetini si apoi se va opri. Atunci cand se intampla acest lucru au loc o serie de schimbari nedorite in corpul unei femei. Menstrele devin neregulate si apoi se opresc, apar bufeurile, schimbarile bruste...citeste mai mult

 • Problemele medicale ale vaginului Problemele medicale ale vaginului

  Introducere Din cand in cand, majoritatea femeilor experimenteaza probleme minore de sanatate ale zonelor intime; aceste probleme pot fi asociate cu menstruatia, viata sexuala, anumite infectii, metodele contraceptive, inaintarea in varsta, sarcina sau modificarile...citeste mai mult

Comunitate

 • Lomexin crema

  Lomexin crema se aplica la exterior sau in interior ? Multumesc !

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter