Coronavirus Update

Pitiriazis

Dermatoza caracterizata printr-un eritem (roseata difuza) si printr-o foarte fina descuamare. Termenul de pitiriazis desemneaza diferite afectiuni cutanate fara legatura unele cu altele.

Pitiriazis rozat al lui Gibert - Este o boala cutanata de origine necunoscuta, caracterizata prin eruptia unei placi unice apoi, intr-un al doilea timp, a unor placi multiple dar mai mici.
Pitiriazisul rozat al lui Gibert survine intre 10 si 35 de ani, mai frecvent la femei. Aceste leziuni nu sunt, in general, pruriginioase. Exista numeroase variante ale pitiriazisului rozat al lui Gibert, intre care unele, in schimb, pot provoca mancarimi.
Afectiunea regreseaza spontan in 6 saptamani. tratamentul se limiteaza deci la aplicarea de preparatii care inmoaie pielea si la spalarea cu sapunuri blande. antihistaminicele sau corticosteroizii locali sunt prescrise in caz de mancarime in general, boala nu recidiveaza.

Pitiriazis rubra pilar - Este o boala cutanata cronica ce se caracterizeaza prin eruptia unor mici proeminente aspre la pipait, de culoare roz sau rosie, suprainaltate cu un con albicios.
Rar si de cauza necunoscuta, aceasta forma de pitiriazis se observa la orice varsta, la ambele sexe, cu doua picuri: intre 1 si 10 ani si intre 40 si 60 de ani.
Tratamentul local se bazeaza pe aplicarea de reductori (medicamente care impiedica proliferarea celulelor anormale) sau de corticosteroizi. Tratamentul general face apel la retinoide sau la puvaterapie (expunere la U.V.A. asociat cu luarea de psoralene), aceasta putand totusi, in unele cazuri, sa agraveze leziunile.

Pitiriazis steatoid - Este o infectie cutanata provocata de o levura din genul Pityrosporwn.
Pitiriazisul steatoid, denumit eczema seboreica sau pitirosporoza, este o afectiune foarte frecventa, favorizata de diferiti factori: alimentatie dezechilibrata, supraconsum de alcool, variatii sezoniere, stres. Formele cele mai abundente si mai rebele la tratament constituie uneori semnul unei infectii cu virusul sida.
Tratamentul acestor afectiuni consta mai ales in aplicarea de medicamente antifungice sau de corticosteroizi, mai rar in luarea de medicamente.

pitiriazis versicolor - Este o boala cutanata frecventa, caracterizata prin eruptia, pe piept si pe spate, a unor mici pete brune (pitiriazis versicolor hipercrom) sau decolorate (pitiriazis versicolor acromiant), rotunde si care se descuameaza.
Agentul este in acest caz o levura saprofita (prezenta in mod normal la suprafata pielii), Pityrosporum orbiculare, denumita si Microsporon furfur sau Malassezia furfur, care prolifereaza in mod exagerat, mai ales la subiectii tineri, cu ajutorul caldurii si al umiditatii, al unei transpiratii abundente sau al tratamentelor medicamentoase (corticosteroizi, hormoni estrogeni). Leziunile nu sunt contagioase si sunt putin pruriginoase de obicei, aproape deloc. Afectiunea cronica, tinde sa se intinda pe perioada verii si regreseaza iarna
Tratamentul consta in aplicatii locale de solutii de imidazolati (medicamente antifungice), ca reguli generale de 3 ori pe saptamana timp de 4 saptamani, apoi de una-doua ori pe luna in timpul perioadelor in care afectiunea este susceptibila sa reapara (anotimpurile calde). Dupa tratamentul pitiriazisului versicolor, pielea ramane mai palida la locul leziunilor, prezentand pitiriazis versicolor acromic care dispare dupa expunerea la soare, pielea regasindu-si atunci culoarea sa normala.

Citeste si

Arhiva
 • Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu leziuni papuloscuamoase si papule nonconfluente Psoriazis, lupus eritematos, lichen...

  Generalitati Pentru descrierea leziunilor de la nivelul pielii aparute in diverse afectiuni dermatologice sunt utilizati anumiti termeni descriptivi care definesc leziuni elementare ale pielii (macula, papula, vezicula, pustula, bula, scuama, noduli etc.). Astfel...citeste mai mult

 • Pitiriazisul versicolor - Generalitati Pitiriazisul versicolor - Generalitati

  Generalitati Pitiriazis versicolor este o infectie (micoza) a tegumentului care modifica culoarea pielii in zonele afectate. Este localizata la nivelul pieptului, spatelui, umerilor, partii superioare a bratelor, trunchiului si a regiunii inghinale. Aceasta infectie...citeste mai mult

 • Tinea versicolor (pitiriazis versicolor) Tinea versicolor (pitiriazis versicolor)

  Generalitati Tinea versicolor (cunoscuta si sub numele de pitiriazis versicolor) este o infectie a pielii produsa de o ciuperca si este caracterizata prin aparitia mai multor pete mici, de obicei la nivelul tegumentului mai gras de la nivelul trunchiului (piept si...citeste mai mult

 • Pitiriazis Versicolor sau Tinea Versicolor - cauze, simptome, tratament Pitiriazis Versicolor sau Tinea...

  Ce este pitiriazis versicolor Este o afectiune cutanata fungica ce apare la un anumit grup de indivizi, are o mare tendinta de recidiva chiar si in conditiile efectuarii tratamentului si o capacitate redusa de contagiozitate. Etiologie Principalul agent...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter