Coronavirus Update

Locholest, pulbere

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Locholest, pulbere

Actiune terapeutica
Antihiperlipemic. Leaga sarurile biliare in intestin. Scade colesterolul si ldl si, poate sa nu aiba efect sau sa creasca trigliceridele, VLDL si HDL. De asemenea pruritul este diminuat datorita eliminarii sarurilor biliare iritative. Efectul antidiareic decurge din legarea si eliminarea acizilor biliari. Debut, pentru a reduce colesterolul din plasma: in 24-48 ore, dar nivelele pot scadea in continuare timp de 1 an; pentru a diminua pruritul: 1-3 saptamani; diminuarea diareei asociata acizilor biliari: 24 ore. Nivelele colesterolului pot reveni la nivelele dinaintea tratamentului la 2-4 saptamani dupa intreruperea tratamentului. In cazul tratamentului de lunga durata ar trebui administrate IM vitaminele liposolubile (A, D, K) si posibil acidul folic pentru ca colestiramina leaga aceste vitamine in intestin.

Indicatii

Secundar pentru a reduce nivelul ridicat de colesterol din ser in hipercolesterolemia primara la pacientii care nu raspund adecvat la dieta. prurit asociat obstructiei biliare partiale. diaree cauzata de acizii biliari.

Contraindicatii
Obstructie completa sau atrezie de duct biliar .

Precautii

Se utilizeaza in timpul sarcinii doar daca beneficiile depasesc riscurile. Utilizati cu precautie in timpul lactatiei si la copii. Nu se cunosc efectele pe termen lung si eficacitatea in scaderea nivelului colesterolului la copii. Pacientii in varsta sunt mai susceptibili la efecte adverse gastro-intestinale. Administrati cu precautie la pacientii cu fenilcetonurie pentru ca Prevalite contine 14,1 mg de fenilalanina la doza de 5,5 g.
Pulberea se amesteca intotdeauna cu 60-180 ml apa sau bauturi necarbogazoase inainte de administrare; rasina poate cauza iritatie esofagiana sau blocaj. Pot fi folosite supe sau fructe carnoase cum ar fi de merele sau ananasul pasate. Dupa adaugarea continutului unui pachet intr-un pahar cu fluid, se lasa in contact fara a amesteca timp de 2 minute si apoi se amesteca usor pentru a forma suspensia. Se evita inhalarea pulberii; poate fi iritanta pentru mucoase. Colestiramina poate interfera cu absorbtia altor medicamente adminstrate oral; de aceea acestea trebuie administrate cu o ora inainte sau 4-6 ore dupa.

Interactiuni medicamentoase

Acid nicotinic. Scade absorbtia acidului nicotinic din tractul gastrointestinale.
Anticoagulante orale. Scade efectul anticoagulant datorita scaderii absorbtiei gastrointestinale.
Aspirina. Scade absorbtia aspirinei din tractul gastrointestinale.
Clindamicina. Scade absorbtia clindamicinei din tractul gastrointestinale.
Digoxin. Scade efectul digitalicelor, datorita scaderii absorbtiei gastrointestinale.
Diuretice tiazidice. Scade efectul tiazidei, datorita scaderii absorbtiei gastrointestinale.
Fenitoina. Scade absorbtia fenitoinei din tractul gastrointestinale.
Furosemid. Scade absorbtia furosemidului din tractul gastrointestinale.
Hidrocortizon. Scade efectul hidrocortizonului, datorita scaderii absorbtiei gastrointestinale.
Hormoni tiroidieni, Tiroxina. Scade efectul tiroidei, datorita scaderii absorbtiei gastrointestinale.
Imipramina. Sscade absorbtia imipraminei din tractul gastrointestinale.
Lovastatin. Efectele pot fi aditive.
Metildopa. Scade absorbtia metildopei din tractul gastrointestinale.
Penicilina G. Scade efectul penicilinei G, datorita scaderii absorbtiei gastrointestinale.
Piroxicam. Creste eliminarea piroxicamului.
Propranolol. Scade efectul propranololului, datorita scaderii absorbtiei gastrointestinale.
Suplimente de fosfati. Scade absorbtia fosfatului din tractul gastrointestinale.
Tetracicline. Scade efectul tetraciclinelor, datorita scaderii absorbtiei gastrointestinale.
Tolbutamida. Scade absorbtia tolbutamidei din tractul gastrointestinale.
Troglitazon. Scade absorbtia troglitazonei din tractul gastrointestinale.
Vitaminele A, D, E, K. Malabsorbtia vitaminelor liposolubile.
Vitamina C. Creste absorbtia vitaminei C.

Reactii adverse

Gastrointestinale constipatie (poate deveni severa), greturi si varsaturi, diaree, hemoragie gastro-intestinala, anorexie, indigestie, agravarea hemoroizilor, sangerari rectale sau durere, melena, ulcer duodenal perforat, ulceratie peptica, disfagie, sangerari dentare, pancreatita, diverticulita, colecistita, colelitiaza.
SNC: cefalee migrenoasa, ameteli, anxietate, oboseala, letargie, dureri ale nervului femural, parestezie.
Hipersensibilitate: urticarie, dermatite, astm, rash.
Hematologic: PT crescut, echimoze, anemie.
Musculoscheletal: mialgii, artralgii, dureri de spate, artrita, osteoporoza.
Genito-urinare: hematurie, disurie.
Altele: tendinte de sangerare (datorita hipoprotrombinemiei). Deficiente ale vitaminelor A si D. Uveita, scaderi sau cresteri in greutate, respiratie rapida, edem, acidoza hiperclorica la copii, prurit/iritatie a pielii, limbii si a zonei perianale.

Mod de administrare

Pulbere: Adulti, initial: 4 g de 1-2 ori pe zi. Doza este individualizata.
Intretinere: 2-4 pachete sau lingurite pe zi (8-16 g colestiramina rasina anhidra) amestecata cu 60-180 ml apa sau bauturi necarbogazoase. Schema de tratament recomandata este 2/zi, dar pot fi administrate de la una la sase doze pe zi. Doza maxima zilnica este de 6 pachete sau lingurite pe zi (echivalenta cu 24 g colestiramina).
Observatii pentru pacient – familie: Administrati alte medicamente prescrise cu cel putin o ora ininte sau cu 4 ore dupa acest medicament deoarece interfera cu absorbtia si efectele altor medicamente. Revedeti efectele constipante ale medicamentului si modalitatile de control ale acestora: exercitiu zilnic, aport lichidic de 2-3 litri pe zi, aport marit de citrice, sucuri de fructe si alimente ce contin multe fibre; poate ajuta si un laxativ. Daca constipatia persista, poate fi necesara o schimbare in dozarea medicamentului. Daca se produce constipatie, se opresc masurile preventive, se inregistreaza aportul si eliminarile, greutatea, si se anunta medicul. Pacientii cu nivel crescut al colesterolului ar trebui sa urmeze o dieta restrictiva, ca si incetarea fumatului, reducerea consumului de alcool, scaderea in greutate si exercitii regulate. Anuntati melena sau sangerarile anormale pentru ca poate fi necesar un supliment cu vitamina K (10 mg/saptamana). Analizele complete ale sangelui, a PT si a functiei renale ar trebui sa devina rutina. Pruritul poate aparea la 1-3 saptamani de la administrarea medicamentului si poate reveni dupa intreruperea tratamentului. Anuntati orice efecte adverse neobisnuite sau intolerabile.
Evaluarea si controlul terapiei:Determinati momentul de debut al pruritului si notati nivelul acizilor biliar in cazul colestazei. Monitorizati HLG, colesterolul si testele functionale renale si hepatice. Observati aspectul tegumentelor si sclerelor pentru evidentierea icterului sau a depozitelor de bila. Testele de laborator: modificarea testelor functionale hepatice.
Supradozarea: Simptome: obstructie a tractului gastro-intestinal.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Glutetimida Glutetimida

  Descriere Glutetimida (2-etil-2-fenil-glutarimida) a fost introdusa la mijlocul anilor '50 si a devenit rapid un drog foarte popular in anii '70 si '80 pentru potentialul sau de abuz. Este un amestec racemic care se prezinta sub forma de cristale incolore sau de...citeste mai mult

 • Consecintele unei supradoze de aspirina Consecintele unei supradoze de aspirina

  Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

 • Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest Protectia sanatatii si securitatii...

  CAPITOLUL I - Dispozitii generale HOTARARE nr. 1.875 din 22 decembrie 2005 privind protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest PUBLICAT IN MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 24 ianuarie 2006 In temeiul art. 108...citeste mai mult

 • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Normele privind suplimentele...

  Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter